Mødedato: 18.04.2017, kl. 18:30
Mødested: Sundholmsvej 8

Høring vedr. nyt regulativ for husholdningsaffald

Se alle bilag

Indstilling

Formand for Amager Vest Lokaludvalg indstiller: 
at lokaludvalget drøfter og vedtager sit svar på høringen vedr. nyt regulativ for husholdningsaffald.

Problemstilling

Amager Vest Lokaludvalg har modtaget høring vedr. nyt regulativ for husholdningsaffald. Høringsfristen er den 27. april 2017.

For at implementere Teknik og Miljøudvalgets beslutning om sortering af bioaffald i hele kommunen skal § 9 i regulativet for husholdningsaffald ændres. Regulativet skal fastsætte forskrifter om indsamlingsordningernes omfang og tilrettelæggelse mv., herunder krav om sortering, ikrafttrædelse mv.

Ændringen
Regulativets § 9 beskriver, hvordan ordningen for dagrenovation er tilrettelagt i Københavns Kommune. Den afgørende ændring er, at dagrenovationen nu er delt op i to typer af affald:

• Bioaffald, som fx består af bionedbrydeligt mad- og køkkenaffald såsom kød, grøntsager, frugter, kaffefiltre og lignende.

• Restaffald, som hovedsageligt består af ikke-biologisk køkkenaffald, hygiejneaffald og mindre emner af kasserede materialer, der typisk frembringes af private husholdninger.

Med denne ændring af regulativet bliver bioaffald ikke en selvstændig ordning, men en del af dagrenovationsordningen, hvor der bliver mulighed for at sortere dagrenovationen i restaffald og bioaffald. 

Fravalg
Alle ejendomme er som udgangspunkt tilmeldt sorteringen af bioaffald, men inden ordningen implementeres, skal ejendommene have mulighed for at framelde sig. 

For enfamilieboliger bliver muligheden for at framelde sig beskrevet på kommunens hjemmeside, og forventes at ske via den eksisterende hjemmeside Nem Affaldsservice.

I etageejendommene sker muligheden for fravalget ved, at beholderen kun stilles op, hvor der er plads og borgerne kan undlade at benytte biobeholderne, hvis de ikke ønsker at sortere bioaffaldet fra. 

Afhentningsfrekvens
Afhentningen af både restaffald og bioaffald vil som udgangspunkt fortsat ske mindst én gang om ugen. Dog vil énfamilieboligerne fortsætte med den nuværende ordning med tømning af bioaffald hver 14. dag i perioden fra september til og med maj og ekstratømninger i de tre sommermåneder juni, juli og august.

Ændringerne i regulativ for husholdningsaffald er sat til at træde i kraft pr. 1. august 2017. 

Det samlede regulativ kan findes på kommunens høringsportal Bliv Hørt. http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/ndring-af-regulativ-husholdningsaffald

Miljøpunkt Amager har følgende holdning til sagen: De støtter generelt sorteringen af bioaffald (til bioforgasning og central kompostering), men ser gerne lokal kompostering af vegetabilsk bioaffald som en tilvalgsmulighed, hvor kommunen stiller kompostbeholdere til rådighed for grundejere (også boligforeninger/etagebyggeri).  

Løsning

Lokaludvalget drøfter og vedtager sit høringssvar.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Drøftes på mødet.

 

Beslutning

Lokaludvalget bakker generelt op om regulativet og at kommunen i en sådan proces drager af tidligere erfaringer med affaldssortering som har været afprøvet.

Specifikke bemærkninger:

Lokaludvalget ser gerne mulighed for lokalkompostering af vegetabilsk bioaffald som en tilvalgsmulighed, hvor kommunen så stiller kompostholdere til rådighed.

Men lokaludvalget ønsker at gøre teknik og miljøforvaltningen opmærksom på, at affaldssortering stiller store krav til brugerne og derfor skal der være fyldestgørende information og tømningsfrekvensen skal være gennemskuelig og gøre det helt klart, hvem der gør hvad, hvornår?

Lokaludvalget er bekymrede for lugtgener forbundet med affaldssortering, og derfor er det nødvendigt jævnligt at tømme beholderne.

Vedr. rensning af containere er det lokaludvalgets opfattelse, at dette arbejde ikke bør overlades til borgerne selv, da det er et stort og besværligt arbejde, der bør udføres af en professionel.

Pladsmangel er også en bekymring. Mange steder er der ikke afsat plads til affaldsspandene og ofte ender de med at spærre vejen på fortovet, fordi beboerne ikke har plads til dem på grunden. Derfor bør skraldemændene være opmærksomme på,at bringe containerne ind på parcellerne efter tømning.

Endelig gør lokaludvalget opmærksom på, at skraldesug kun er beregnet til en bestemt slags affald. Hvordan skal borgerne håndtere dette?

Hvordan sikrer vi plads til containerne både nu og i fremtidens byggeri? Teknik- og Miljøforvaltningen kunne overveje at tænke dette hensyn ind i kommende lokalplaner.

 

Til top