Beslutning: Høring vedr. Kultur- og Fritidsudvalgets investeringsforslag til budget 2019
Indstilling
Sekretariatet for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget drøfter og vedtager et høringssvar vedr. Kultur- og Fritidsudvalgets investeringsforslag til budget 2019, på baggrund af indstilling fra sekretariatet.
Problemstilling
På vegne af Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) har Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) sendt en række investerings- og effektiviseringsforslag i høring hos lokaludvalgene. KFU anmoder særligt om bemærkninger i forhold til hvordan forslagene kan påvirke borgerne i lokaludvalgenes egne bydele.
Københavns Kommune arbejder hvert år med en ambitiøs effektiviseringsstrategi, der imødekommer sparekrav pålagt af staten. Effektiviseringsstrategien er en bunden opgave for alle forvaltninger.
Kultur- og Fritidsudvalget skal på deres møde den 25. april 2018 beslutte, hvilke investerings- og effektiviseringsforslag, der skal indgå i forhandlingerne om budget 2019.
Fristen for indgivelse af bemærkninger er fredag den 20. april 2018 kl. 10.
Høringssvar modtaget inden den 18. april sendes ud med dagsorden til KFU. Øvrige høringssvar eftersendes inden mødet.
Der er i alt 10 investerings- og effektiviseringsforlag:
1. Højere badesikkerhed og bedre udnyttelse af livreddernes ressourcer
Det foreslås at investere i elektronisk livredderovervågning som et supplement til livreddere. Derudover vil forvaltningen udnytte livredderressourcer bedre ved at blandt andet optimere vagtplanen.
2. Øget skærmbetjening, øget automatisering og Smart betaling fase 2
Udvidelse af borgerservicetillbuddet ved øget brug af skærmtilbud, skærmbetjening, øget brug af data, automatiseringsprocesser og selvbetjening på museerne.
3. FerieCamps og bedre kapacitetsudnyttelse i svømmehaller om sommeren
Tiltag der bedre udnytter kapaciteten. Samtidig mindsker det energiudgifterne og bidrager dermed til kommunens grønne regnskab.
4. Øget kapacitetsudnyttelse af svømmehaller ved ny prisstruktur
Ved at omlægge prisstrukturen for besøg i svømmehaller tilskyndes brugerne til at gå isvømmehallen på tidspunkter og steder, hvor kapacitetsudnyttelsen er lav.
5. Øget kapacitetsudnyttelse af idrætshaller
Differentiere brugerbetalingen i peak og off-peak-tider, samt ensarte priserne på tværs af byen for at øge gennemsigtigheden for brugerne
6. Ligestilling af voksenforeninger og selvorganiserede idrætsudøvere
Der indføres gebyr på anvendelse af offentlige faciliteter under Kultur- og fritidsforvaltningen. Forslaget går ud på at ligestille voksenforeninger med selvorganiserede idrætsudøvere. Ved at øge tilskuddet til børn og unge sikres det, at forslaget ikke rammer foreninger med mange børn og unge.
7. Fastfrysning af tilskud
Kommunen yder en række varige tilskud til kulturinstitutioner, festivaler mv. Forslaget indeholder to modeller for fastfrysning af Kultur- og Fritidsudvalgets varige tilskud.
8. Mellemkommunal refusion på voksenundervisningsområdet
Forslaget indebærer en omprioritering af merindtægt på mellemkommunal refusion fra aftenskolerne. Det kan betyde færre aktiviteter på voksenundervisningsområdet.
9. Bedre samdrift og madfællesskaber på byens kulturinstitutioner
I dialog med lokale institutioner, brugergrupper og lokaludvalg, skal udvalgte institutioner gradvist overgå til øget samdrift med mere medansvar til brugerne.
10. Ivrige læsere og engagerede borgere
København vokser, og københavnerne bruger biblioteket anderledes i dag end for 20 år siden. For at imødekomme ændringerne investeres i målrettet betjening i børnebiblioteket, digital betjening, slagkraftige kulturaktiviteter og stærke faglige profiler gennem en effektivisering af betjeningen.
Resumé af UDKAST – høringssvar AVLU
Sekretariatet har udarbejdet udkast til høringssvar dels med udgangspunkt i Bydelsplan for Amager Vest 2017-2020. Derudover har sekretariatet nogle opmærksomhedspunkter angående forslag der – ifølge sekretariatets vurdering - vil få betydning for nogle påvirke borgernemåske vil komme til at forringe situationen for svage borgergrupper.
Lokaludvalget finder følgende forslag bekymrende:
-
besparelsesforslaget om øget automatisering i biblioteker og borgerservice.
-
besparelsesforslaget om ny prisstruktur ved svømmehaller
-
fastfrysning af tilskud til eksterne tilskudsmodtagere indenfor fritid, kunst og kultur.
Lokaludvalget har følgende forslag til hvordan kultur- og fritidsforvaltningen i øvrigt kan fremme mulighederne både for det organiserede og det selvorganiserede fritidsliv:
-
forvaltningerne udarbejder en ordning, således at skolernes lokaler bliver tilgængelige - til klubber og foreninger - udenfor skolens arbejdstid.
-
i stedet for ”ren” opsynspersonale ansætter medarbejdere med både opsyns- og pædagogkompetencer i de selvbetjente biblioteker og idrætshaller
Bilag: 1) Brev fra Kultur- og fritidsforvaltningen 2) Resumé af forslag 3) Katalog over forslag 4) UDKAST – høringssvar fra AVLU
Løsning
At lokaludvalget godkender en tekst til høringssvaret.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Aftales på mødet.
Beslutning
Udkast til høringssvar blev godkendt med følgende tilføjelser:
Lokaludvalget er overordnet set bekymret for, at Københavns Kommune med disse investeringsforslag flytter penge fra lokalkulturen til den centrale administration.
Det er lokaludvalgets holdning, at de såkaldte investeringsforslag er og bliver en serviceforringelse. Det er lokaludvalgets vurdering, at borgernes lyst til at engagere sig afhænger af mere og bedre kulturtilbud frem for billigere og fattigere kultur. Forvaltningen har ambitioner om “slagkraftige aktiviteter” på bibliotekerne, men hvordan skal det kunne lade sig gøre med færre ressourcer til rådighed?
Lokaludvalget er desuden ærgerlig over, at ingen af brugerne på idræts- eller kulturområdet er blevet hørt i denne sag.
Tilføjelse vedr. forslag 1: højere badesikkerhed
Lokaludvalget er bekymret for om badesikkerheden forringes med forslaget om elektronisk overvågning. Dette bør være et supplement til den almindelige livredderfunktion.
Tilføjelse vedr. forslag 2: øget automatisering
Det er lokaludvalgets overbevisning, at forslaget om øget automatisering vil få en negativ betydning for relationerne mellem mennesker - sammenhængskraften i et lokalområde, når borgerne mødes af en maskine fremfor et menneske på biblioteket.
Tilføjelse til afsnittet selvbetjente biblioteker og idrætshaller:
Lokaludvalget er bekymret for om besparelserne afleder følgeomkostninger, der overstiger besparelsen. Derfor efterspørger lokaludvalget en oversigt over udgifterne til hyre af private vagtværn til kommunens offentlige kultur- og idrætsfaciliteter over de sidste 5 år.
Rettelse vedr. forslag 4: ny prisstruktur
Det skal understreges, at det ikke kun de ressourcesvage borgeres muligheder der forringes, men alle borgeres.
Tilføjelse vedr. forslag 4: ny prisstruktur
Lokaludvalget stiller spørgsmålstegn ved om forvaltningen er tilstrækkelig oplyst, om brugernes efterspørgsel, til at kunne fastlægge den ny prisstruktur. Grønne tider er en god idé og brugen bør udbredes, men efterspørgslen på kultur- og idrætsfaciliteter kan variere meget fra område til område, og kan ikke skæres over en kam. Hvordan kan forvaltningen være sikker på, om borgerne stopper med at bruge faciliteten eller bruger den på et andet tidspunkt? Derfor vil lokaludvalget anbefale, at forvaltningen evaluerer den ny prisstruktur efter et års tid.
Tilføjelse vedr. forslag 9: bedre samdrift og madfællesskaber
Det er lokaludvalgets erfaring, at ønsket om at engagere borgere til at bidrage frivilligt til den kommunale drift kræver, at der er personale tilstede til at støtte op om og organisere borgernes bidrag.