Høring: Udkast til ny integrationspolitik 2019-2022
Indstilling
Formanden indstiller,
1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter høringen
2. At Amager Øst Lokaludvalg godkender det bilagte udkast til høringssvar
Problemstilling
Amager Øst Lokaludvalg har den 15. august modtaget høring vedr. Københavns Kommunes udkast til ny integrationspolitik 2019-22. Høringsfristen er den 19. september 2018.
Udkastet har overskriften ”Lad os investere i integration” og er udarbejdet gennem inddragelse af københavnere, lokaludvalg, eksperter, praktikere og relevante organisationer, som har haft mulighed for at drøfte lokale integrationsudfordringer og komme med input til integrationspolitikken.
Udkast til Integrationspolitikken 2019-22 blev den 13. august 2018 behandlet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget. Udvalget drøftede udkastet til integrationspolitikken og havde i den forbindelse følgende bemærkninger:
- Enhedslisten finder at integrationsudspillet er helt utilstrækkeligt og på flere punkter direkte vil medføre øget diskrimination og ulighed. Blandt eksemplerne er: Der er brug for flere billige almene boliger i byen - ikke færre. Der er brug for reelle jobs - ikke mere gratisarbejde som skjult erhvervsstøtte. Der er brug for socialøkonomiske tiltag med udgangspunkt i minoritetsborgeres kvalifikationer. Der er brug for tiltag mod diskrimination, når minoritetsunge søger praktikplads. Osv.
- SF, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Venstre og Alternativet ser frem til at læse høringssvarene og til det videre arbejde med politikken.
Løsning
Tovholder for SOSU arbejdsgruppen har med skriftlige input fra arbejdsgruppen udarbejdet det bilagte udkast til høringssvar.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter den offentlige høring af integrationspolitikken vil den endelige udgave af Integrationspolitik 2019-22 blive tilrettet i henhold til udvalgets bemærkninger og indkomne høringssvar. Den endelige udgave af Integrationspolitikken behandles i Københavns Kommunes fagudvalg i oktober-december og Borgerrepræsentationen den 13. december 2018
Beslutning
Ændringsforslag 1
Der blev stillet forslag om ordet "bekæmpes" på linje 39 på side 1 i udkast til høringssvar erstattes af ordet "modvirkes".
Forslaget blev vedtaget uden afstemning.
Ændringsforslag 2
Der blev stillet forslag om at ordet "religiøs" og formuleringen "(...) om hinandens religioner" på linje 16-18 på side 1 i udkast til høringssvar udgår og i stedet affærdiges med formuleringen "(...) og gensidig respekt."
Forslaget blev vedtaget uden afstemning.
Ændringsforslag 3
Der blev stillet forslag om, at der efter formuleringen "(...) og gensidig respekt" på linje 18 på side 1 i udkast til høringssvar tilføjes følgende formulering: "(...) samt individets ret til at ytre sig og definere sin egen skæbne."
For stemte: Rasmus Steenberger, Rasmus Munch Søndergaard, Nicki Wassmann Brøchner og Martin Duus.
Imod stemte: Rene Steinvig, Karl Vogt-Nielsen, Maj Tellefsen, Bo Jensen, Tom Christensen, Nanna Tofte, Hans J. Møller, Trine Hertz, Randi Sørensen, Anne Duus, Jens William Grav, Lasse Rossen, Ole Meldgaard og Ole Pedersen.
Undlod at stemme: Iben Lindemark, Rikke Lauritsen, Martin Hein og Keith Gray.
Den foreslåede formulering på linje 18 tilføjes ikke til høringssvaret.
Ændringsforslag 4
Der blev stillet forslag om, at forslag om at formuleringen "(...) hate-speech, antisemitisme og islamofobi i samfundet" på linje 13-14 på side 1 i udkast til høringssvar udgår og erstattes af "(...)fordomsfuldhed og had."
Forslaget blev vedtaget uden afstemning.
Ændringsforslag 5
Der blev stillet forslag om, at formuleringen "(...) socialt og etnisk udsatte grupper" på linje 2 på side 2 i udkast til høringssvar udgår og erstattes af formuleringen: "(...) socialt udsatte grupper og etniske minoriteter."
Forslaget blev vedtaget uden afstemning.
Der blev begæret afstemning om det samlede høringssvar.
For stemte: Rene Steinvig, Karl Vogt-Nielsen, Maj Tellefsen, Bo Jensen, Tom Christensen, Iben Lindemark, Rasmus Steenberger, Rikke Lauritsen, Nanna Tofte, Hans J. Møller, Trine Hertz, Rasmus Munch Søndergaard, Randi Sørensen, Nicki Wassmann Brøchner, Martin Duus, Anne Duus, Jens William Grav, Lasse Rossen og Ole Pedersen.
Imod stemte: Martin Hein og Rasmus Munch Søndergaard.
Undlod at stemme: Keith Gray og Ole Meldgaard.
Rasmus Munch Søndergaard ønskede følgende mindretalsudtalelse ført til referat:
"Det ensidige fokus på danskernes forpligtelse til overfor udlændinge at give plads og være tålmodige er kendetegnet for de seneste 30 års fejlslagne integrationspolitik. En vellykket integration forudsætter den villige og aktive indsats for at træde ind i den danske kultur fra den nytilkomne. Hertil bør der, som en hjælp, stilles forventninger om, hvad der skal til for at blive opfattet som succesfuldt integreret. Dette inkluderer respekt for den vestlige verdens forfatninger, historie og traditioner for individuelle frihedsrettigheder, herunder specielt ytringsfriheden. Høringssvarets uheldige fokus på en dansk pligt til at vige for tilkommere medfører herefter, at jeg ikke kan tilslutte mig svaret, som det er formuleret."