Mødedato: 29.08.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Formandens meddelelser

Indstilling

Formanden for Amager Øst Lokaludvalg indstiller,

1. at lokaludvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Møder og arrangementer i perioden: 

13.8 Borgmesterbesøg af Kultur og fritidsborgmester Franziska Rosenkilde

22.8 Borgermøde vedr. Nordøstamager skole

 

Meddelelser: 

 

Vedr. sagen: En dansk familie:
Jeg har sendt følgende skrivelse til Vesterbro lokaludvalg.

 

Kbh. d. 17.7.2019

Vedr. skulpturen: en rigtig dansk familie

 

Amager øst lokaludvalg besluttede på sit møde i juni måned 2018 at ansøge om skulpturen’ En rigtig dansk familie’ og ønskede den placeret på Amagerbro torv, med den enkle  begrundelse at der er meget lidt kunst i byrummet i Amager øst bydel. Placeringen fandt vi er optimal med de mange mennesker der dagligt passerer torvet bl.a på grund af Amagerbro metrostation og de mange der dagligt besøger Amagercentret. 

Også andre lokaludvalg, heriblandt Vesterbro, havde budt ind på skulpturen, og vi var selvfølgelig spændte på om Amager Øst blev tilgodeset. 

Stor var derfor vores glæde, da vi i marts måned blev orienteret om, at Teknik og miljøforvaltningen , på anbefaling af Billedkunstudvalget, havde besluttet at indstille at skulpturen skulle placeres på Amagerbro torv. Vi glædede os ikke kun over at placeringen, men også at det kunne betale sig for lokaludvalget at bruge tid og kræfter på at indgå i en demokratisk proces med Københavns kommune. 

Vi havde på den baggrund en klar forventning om, at forvaltningens indstilling blev  det endelige resultat, idet vi som udgangspunkt havde den opfattelse at politikerne ikke vil stemme imod en indstilling med mindre der foreligger saglige begrundelser herfor . (armslængde princippet).

 

Det var derfor chokerende for os at erfare, at Teknik og Miljøudvalget d. 8. april besluttede at skulturen skulle placeres på Vesterbro. Det var Enhedslistens Ulrik Kohl der stillede ændringsforslaget og alle partierne undtagen SF stemte for. 

Vi var rystede og forsøgte at få en forklaring. Vi kontaktede Ulrik Kohl, og hans begrundelse var, at der allerede var et vægmaleri ved Amagerbro torv, og som han skriver:” Men når der også er nye kvarterer i byen helt uden kunst, så giver det for mig mere mening at placere et monument som En dansk familie dér - fremfor et sted hvor det i forvejen er kunst.” Det paradoksale er at Ulrik Kohl samtidig skriver, at han gerne så endnu mere kunst ved Amagerbro torv. Det skal dertil også bemærkes, at omtalte vægmaleri ikke er særligt synligt for de forbipasserende på torvet. 

Vi har efterfølgende forsøgt en yderligere dialog med Enhedslistens Ulrik Kohl om spørgsmålet, men det har ikke været muligt.

Vi har efterfølgende  dokumenteret at der findes langt mere kunst i byrummet på Vesterbro end i Amager øst bydel og hvis begrundelsen har været at skulpturen skulle  placeres, hvor der er ny byudvikling, er der store muligheder langs med stranden i Amager øst bydel, hvor de gamle industrikvarterer er ved at blive forvandlet til moderne boligområder.  

 

Sagen er efterfølgende blevet behandlet i Borgerrepræsentationen d. 9. maj, hvor der fortsat var flertal for at placere skulpturen på Vesterbro. SF, stemte fortsat for en placering på Amagerbro torv og til vores glæde kunne vi se, at De Konservative og Alternativet efterfølgende havde ændret synspunkt  og stemte for en placering  på Amagerbro torv. Men der var desværre stadig flertal for en placering på Vesterbro. 

 

Selv om vi i lokaludvalget anderkender politikernes ret til at underkende forvaltningens indstillinger, er vi særdeles forundret over at det er sket i denne sag. Vi har derfor forsøgt at finde forklaringer forskellige steder, men det har ikke været muligt. Jeg har bl.a andet kontaktet formanden for Vesterbro lokaludvalg, Thomas Egholm med henblik på at finde ud af hvilken kommunikation, der har været mellem Vesterbro lokaludvalg og eventuelle politikere om sagen, dog uden resultat.  

Jeg er kommet til den konklusion at der må være foregået et effektivt lobbyarbejde af Vesterbro lokaludvalg, hvor formanden Thomas Egholm som bekendt er medlem at Enhedslistens Københavnerbestyrelse.

 

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er stærkt modstander af, at lokaludvalgene nu fremover åbenbart skal bruge lobbyistmetoder for at få deres sager igennem. Det vil betyde, at det er dem med de bedste politiske kontakter, der vinder over dem der respekterer de almindelige demokratiske processer. 

Det undrer mig stadig hvorfor Socialdemokratiet, Venstre, De Radikale, Dansk folkeparti og Liberal Alliance har stemt for Enhedslistens ændringsforslag. Fra alle disse partier mangler jeg saglige argumenter.

 

Sagen har mange uheldige sider. Man svækker det borgerrelaterede demokrati til fordel for det formelle demokrati. Man spiller lokaludvalgene ud mod hinanden og svækker dermed lokaludvalgenes samarbejde. Man motiverer de enkelte lokaludvalg til lobbyisme i stedet for at motivere dem til borgerdemokratiske processer. Man forøger den ulighed der i forvejen er mellem Vesterbro bydel og Amager øst bydel med hensyn til kunst i byrummet, og man har svækket Amager Øst lokaludvalgs motivation for fremover at engagere sig i lignende sager, hvad der ellers er god brug for.

 

At sagen så efterfølgende har udviklet sig sådan, at der synes at være  problemer med at finde den rette placering på Vesterbro gør den endnu mere grotesk. 

 

Jeg forventer, at Vesterbro lokaludvalg vil drøfte sagen, og give Amager øst lokaludvalg en tilbagemelding, der kan danne grundlag for et fortsat samarbejde mellem de to lokaludvalg.

 

mvh.

Ole Pedersen

Formand for Amager Øst lokaludvalg. 

 

Jeg har desuden rykket for svar fra Enhedslisten og i den anledning fået følgende svar:
Kære Ole

Jeg beklager, at du ikke har modtaget et svar. Jeg ved, at vores forretningsudvalg har haft fat i vores BR-medlemmer i Teknik- og Miljøudvalget for at finde ud af, hvad der er op og ned i denne sag. Jeg rykker dem og beder dem svare dig hurtigst muligt. 

Med venlig hilsen
Maria Strand
Organisationssekretær

 

Jeg har desuden fået dette svar fra Jens Kjær Christensen EL, som sidder i Kultur og Fritidsudvalget: Hvad angår den danske familie har jeg overhovedet ikke været inddraget i processen bortset fra afstemningen i BR, hvor jeg fulgte gruppens indstilling.

Jeg har også haft en kort samtale med Gorm Gunnarsen ( EL ) som meddelte mig, at han ikke havde nærmere kendskab til sagen, men stemte i henhold til den vejledning han havde fået på gruppemødet

Løsning

At Amager Øst Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Beslutning

Indstillingen blev vedtaget uden afstemning. Orienteringen blev taget til efterretning.
Til top