Høring - Forslag til Kommuneplanstrategi 2014
Indstilling og beslutning
1) At Amager Øst Lokaludvalg drøfter høringen vedr. Kommuneplanstrategi 2014
2) At Amager Øst Lokaludvalg vedtager det forslåede udkast til borgerdialogforløb i forbindelse med høringen.
3) At amager Øst Lokaludvalg afsætter 10.000 kr. til en samlet annoncering af aktiviteterne
Problemstilling
Forslag til Kommuneplanstrategi 2014 er udarbejdet i et samarbejde mellem Københavns Kommunes syv forvaltninger og tager udgangspunkt i de aktuelle udviklingstendenser og behov i København.
Baggrund for Kommuneplanstrategi 2014
I Kommuneplanstrategien gennemgås en række af de muligheder og udfordringer, som blandt andet befolkningsvæksten giver for byens udvikling og dens fortsatte sammenhængskraft.
København skal bevare sin førende position som en by, mennesker ønsker at bo i, og hvor borgerne har høj livskvalitet. Derfor skal Københavns Kommune også i fremtiden have fokus på rettidige kommunale og private investeringer i infrastruktur, skoler og institutioner, kultur og fritid m.v., når byen vokser. Og kommunen skal sikre god offentlig transport og mobilitet for alle.
Det er lykkedes at få sat skub i en positiv udvikling i en lang række byudviklingsområder i København, og denne udvikling skal følges op og fortsættes. Samtidig retter kommunen med denne kommuneplanstrategi også blikket mod sammenhængskraften i byen og de ældre kvarterer i byen for at fokusere på de indsatser, der vil sikre, at København fortsat er en fysisk og socialt sammenhængende by. En by i social balance.
Med befolkningsvækst og udvikling af helt nye områder i byen bliver det fx aktuelt at se på, hvordan kommunen sikrer, at Københavns nye og gamle kvarterer hænger godt sammen, så udviklingspotentialerne både i de nye vækstområder og i den eksisterende by kommer hele byen til gavn, og vi ikke får en polariseret by. Det skal også sikres, at der fortsat i byen er et varieret udbud af boliger i forskellige prisklasser, så København vedbliver at være en mangfoldig by.
København skal som Danmarks hovedstad og eneste storby leve op til at være landets vækstlokomotiv, hvor virksomheder kan skabe nye arbejdspladser. Det bliver derfor, når befolkningen vokser, relevant at have fokus på, at her skal være rum til både gamle virksomheder og at nye virksomheder kan få plads til at lokalisere sig.
I takt med at vi bliver flere københavnere, og der bygges flere boliger, kommer der også nye grønne gårde og nærrekreative områder. Der etableres også nye parker og rekreative havneområder i takt med at byen vokser. Men Københavns Kommune skal også tænke i nye løsninger for smartere og flerfunktionel anvendelse af bygninger og rekreative arealer, så vi får mest mulig gavn af vores grønne områder, idrætsfaciliteter og kommunale bygninger. På den måde kan kommunen med nye løsninger imødegå et eventuelt fremtidigt pres på arealer og samtidig bidrage til et mindre forbrug af ressourcer.
Kommuneplanstrategi 2014 - indhold og opbygning
Kommuneplanstrategi 2014 – ’Den sammenhængende by’ præsenterer de overordnede mål og indsatser i de kommende års byudvikling i København og pejlemærkerne for udarbejdelsen af Kommuneplan 2015. Målsætningerne bygger overvejende på kommunens ”Københavnermål”. Strategien indeholder 5 temaer:
- Plads til flere københavnere
- Bæredygtig udvikling
- Flere arbejdspladser i København
- En sammenhængende by
- Kvalitet i byen
Til slut i hvert tema peges på de konkrete retninger, som Københavns Kommune vil udlægge for København og de indsatser, de vil iværksætte.
Løsning
Temaerne "Plads til flere Københavnere" og "En sammenhængende by" behandles i forbindelse med Borgerstudieturen lørdag den 20. september 2014
Temaerne "Bæredygtig byudvikling" og "Flere arbejdspladser i København" behandles i forbindelse med borgermødet om kreative erhverv den 20. august samt workshops om "Nordøst Amager"
Temaet "Kvalitet i byen" behandles enten i forbindelse med det offentlige møde omkring årsplanen for Miljøpunkt Amager den 10. september samt eventuelt som en del af lokaludvalgets telt på lørdag på Musiktorvet den 13. september hvor det samlende tema er "Miljøby 2014".
Økonomi
Beslutning
Der afsættes 10.000 kr til fælles annoncering af aktiviteterne.