Mødedato: 26.09.2024, kl. 18:30
Mødested: Nordøstamager Skole, Holmbladsgade 113

Beslutning: Borgerinddragelse ifbm. Bylivsgadepuljen

Indstilling

Forpersonen for Amager Øst Lokaludvalg indstiller,

at lokaludvalget godkender forslag til borgerinddragelse som beskrevet i løsningsafsnittet.

Problemstilling

Amager Øst Lokaludvalg har den 15.9. modtaget seks projektforslag til Bylivsgadepuljen. Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at lokaludvalgene kan udvælge op til fem indsendte idéer fra deres respektive bydel til videre bedømmelse ifm. Bylivsgadepuljens idérunde nr. to, som afvikles i 2024. Forvaltningen vil bruge lokaludvalgets kvalificering af den lokale efterspørgsel i sin udvælgelse af i alt otte idéer i hele København til videre skitsering. 

Bylivsgadepuljen

Bylivsgadepuljen har til formål at omdanne vejstrækninger i København til grønne bylivsgader på baggrund af idéer fra lokale borgergrupper i hele København. En grøn bylivsgade defineres som en vejstrækning med dæmpet biltrafik, beplantning og opholdsmuligheder. 

Puljen kan finansiere projekter som indeholder følgende tiltag: 

Trafikdæmpning

  • Lukning af én eller begge ender af gaden 
  • Ensretning af hele eller dele af gaden 
  • Gennemkørsel forbudt ved skiltning  
  • Nedlæggelse af max. 1 parkeringsplads
  • Omdannelse af p-pladser til delebilspladser 
  • Andre trafikdæmpende tiltag som fx etablering af lege- og opholdsgade eller gågade 

Begrønning og biodiversitet

Begrønningen vil være i plantekasser og plantebede og kan placeres ovenpå den eksisterende belægning på både fortov og trafikdæmpet kørebane. Begrønningen kan fx være: 

  • Større buske 
  • Stauder, græsser og lignende 
  • Facadebeplantning 
  • Arter, som øger biodiversiteten 

Byliv

Den plads der er eller bliver til overs i byrummet kan bruges til at øge bylivet i gaden.
Byliv kan fx være: 

  • Opholdsmuligheder, fx bænke eller andre siddemøbler 
  • Plads til sociale arrangementer og leg i gaden 
  • Udendørs rammer for de lokale erhvervsdrivende 

Puljen dækker også den efterfølgende drift og vedligehold på kommunale veje. På private fællesveje skal grundejerne på vejstrækningen fortsat varetage drift og vedligehold af vejarealet.

Læs mere om kriterier m.v. på https://byfornyelsespuljer.kk.dk/bylivsgadepuljen 

Løsning

Lokaludvalgene står for at efterprøve den lokale efterspørgsel til idéerne, og kan med udgangspunkt i borgernes input, samt forvaltningens vurdering af idéernes realiserbarhed, udvælge op til fem idéer.

Miljø og Klima arbejdsgruppen foreslår, at borgerinddragelse sker ved, at sekretariatet laver opslag på Facebook, Instagram og hjemmesiden med link til et spørgeskema. I spørgeskemaet beskrives de forskellige forslag, og man kan så stemme på de forslag, man helst ser realiseret.

Arbejdsgruppen vil på sit møde i oktober udarbejde et høringssvar på baggrund af input fra borgernes prioritering af forslagene. Lokaludvalgets høringssvar inkl. prioritering af op til fem idéer af projektidéerne skal fremsendes til forvaltningen senest den 11. november 2024.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Lokaludvalget vedtager høringssvar vedr. forslag til bylivsgadepuljen den 24. oktober. Herefter udvælger forvaltningen otte til ti idéer i hele København til projektering. Der udarbejdes skitseprojekter i samarbejde med ansøger.

Medio 2024 udvælger TMU/BR de endelige seks til syv projektforslag til realisering.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det blev bemærket, at det er vigtigt at afstemningen kommer bredt ud i lokaludvalgets kommunikationskanaler og ikke kun på facebook, samt at afstemningen er vejledende i forhold til lokaludvalgets høringssvar.

 

Til top