Høring: skoledistriktsændringer herunder skoledistrikt for den ny skole på Nordøst Amager
Indstilling
Formanden for Amager Øst Lokaludvalg indstiller
1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter høringen
2. At Amager Øst Lokaludvalg tager den planlagte borgerdialog til efterretning
Problemstilling
Amager Øst Lokaludvalg har modtaget høring vedr. ændringer i skoledistrikter. Høringsfristen er den 24. juni 2016.
Forslaget indebærer en række ændringer af skoledistrikterne, som sigter på at løse kapacitetsudfordringerne på Amager Fælled Skole og Ørestad Skole samtidig med, at de nærliggende skoler, som har plads til flere elever, får udvidet deres distrikt.
Ligeledes foreslås, at der nu oprettes et grunddistrikt for den nye skole på Amager (skolen blev i overførselssagen 2015-16 placeret på Amager Strandvej nr. 3, som en 4 sporet skole) således, at de første børnehaveklasseelever i området og tilflyttere, kan indskrives på den nye skole fra skoleåret 2017/2018.
Såfremt ændringerne skal have effekt, skal de vedtages før indskrivningen til skoleåret 2017/18. Derfor fremlægges forslagene nu. Elever, der er indskrevet på en skole, og børn der har søskendegaranti m.v., berøres ikke af distriktsændringerne. Forslagene er udarbejdet således, at de i videst muligt omfang tilgodeser principperne om sikre skoleveje, blandede grunddistrikter og mindst mulige indgreb.
Forslagene om distriktsændringer vedrører alene skoler på Amager, hvor der bygges en ny skole, og hvor der også er behov for at flytte en del af elevunderlaget fra Amager Fælled Skole og Ørestad Skole til henholdsvis Sønderbro Skole og Dyvekeskolen.
Nedenfor tilknyttes enkelte bemærkninger til de dele af forslaget der vedrører Amager Øst bydel.
I overførselssagen blev det besluttet at placere den nye 4 sporede skole på Amager på Strandvej nr. 3, som ligger i Lergravsparkens grunddistrikt i det nordøstlige hjørne af Amager. Den nye skole skal dække behovet i denne del af Amager, hvor der er opført mange nye boliger, og hvor der er yderligere ca. 4.000 nye boliger på vej.
Den nye skole bliver placeret tæt på vandet og syd for Prags Boulevard. På Nordsiden af denne vej kan der ad åre også åbnes op for byudvikling (se kortbilaget).
På baggrund af den nye skoles placering i boligområdet, og idet der lægges vægt på at opnå et blandet elevunderlag for såvel den nye skole som Lergravsparkens Skole, foreslås det at trække distriktsgrænsen i en nordvest - sydøst akse. Det betyder, at den nye skoles distrikt kommer til at bestå af både nye og ældre boligområder. Lergravsparken beholder betydelige dele af de nye boliger, som er opført i området, og afgiver også en del af de gamle boliger til den nye skole. Lergravsparkens Skole og den nye skole får således et blandet elevunderlag bestående af børn fra både de nye boliger og de gamle boliger. Endelig bemærkes det, at området nord for Prags Boulevard også flyttes til den nye skole. Der er ingen boliger i området, men mulighed herfor på sigt.
På den korte bane er planen at placere eleverne på den nye skole på Sønderbro Skole, indtil den nye skole er bygget. Den nye skole forventes færdigbygget tidligst til august 2021, men kan blive forsinket til august 2023 blandt andet på grund af, at der først skal udarbejdes en helhedsplan for grunden og skolens placering på denne. Hermed kan der kan opstå behov for at foretage afhjælpende foranstaltninger på Sønderbro Skole således, at der skabes plads de sidste par år af perioden.
Amager Fælled Skole har gennem en periode haft et støt stigende elevtal, mens der er god plads til flere elever på Sønderbro Skole. Amager Fælled Skole har ikke plads til fortsat at optage så mange elever, og det foreslås derfor at beskære distriktet således, at Sønderbro Skole tillægges områder fra Amager Fælled Skole. Områderne, der foreslås overført, er blandede målt på familiernes sociale og økonomiske status (escs) og tosprogede elever (se kortbilaget).
Løsning
Herunder afholdes der workshop i forbindelse ed udviklingen af Amager Strandvej 3 / den nye skole den 14. juni. I den forbindelse kan der komme input til høringssvaret om end skoledistrikter ikke er sigtet med dette møde.
Økonomi
Der afsættes kr. 2.000 af 2016 puljemidlerne til forplejning i forbindelse med mødet.
Videre proces
Udkast til høringssvar udarbejdes på baggrund af møde i BIFUK arbejdsgruppen den 7. juni og den efterfølgende borgerdialog. Det endelige udkast til høringssvar foreligges lokaludvalget til godkendelse på mødet den 22. juni.