Høring: Tillæg til lokalplan 367 Sadolin og Holmblad
Indstilling
Formanden indstiller
1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter sagen
2. At Amager Øst Lokaludvalg godkender det bilagte udkast til høringssvar
Problemstilling
Amager Øst Lokaludvalg har modtaget " tillæg til lokalplan 367 i offentlig høring. Høringsfristen er den 2. juni 2016.
Ejeren af de ubebyggede grunde på Oldenborggade 7, 8 og 10 ønsker at opføre en ny boligbebyggelse. Endvidere foreslås en bebyggelse opført i forlængelse af Donaugade. Det samlede etageareal udgør 9.800 m2.
Ejendommene er omfattet af lokalplan nr. 367 ”Sadolin & Holmblad”, der blev vedtaget i 2003. Heri er fastlagt en bebyggelsesplan, hvor to bebyggelser med et samlet etageareal på ca. 4.000 m2 - svarende til ca. 40 boliger - ikke er udnyttet. Gennemførelse af projektet kræver dog tillæg til lokalplanen, idet det samlede etageareal overskrider rammerne i den gældende lokalplan.
Lokalplanområdet fremtræder i dag ufærdigt med ubebyggede byggegrunde, friarealer der ikke indbyder til ophold samt tilfældige stier og forbindelser. Lokalplanforslaget skal dels skabe rammerne for etablering af gode byrum til både passage og ophold, og dels muliggøre en ny bebyggelse samt sikre sammenspillet mellem bebyggelse og byrum. Lokalplantillægget vil muliggøre opførelse af ca. 100 boliger.
Forslagets indhold
Bebyggelsesplanen består af fire individuelle bygninger, hvor boligkarreen er tilpasset den varierede, eksisterende bygningsmasse. Mod en ny central plads kan der bygges i 6 etager, der trappes ned til 2 etager mod de lavere bygninger i Badensgade. En åben stueetage skaber direkte sammenhæng med pladsen. I forlængelse af den eksisterende bebyggelse i Meklenborggade foreslås en 6 etagers høj bygning, der mod den centrale plads kan afsluttes med en 7. etage. Pladsen bliver på denne måde fremhævet og indrammet med to markante bygninger. I forlængelse af Donaugade foreslås en 4-5 etagers bygning. Endelig foreslås en mindre rækkehusbebyggelse i 2-3 etager mellem Badensgade og Lyneborggade. Bebyggelsesprocenten bliver 130 for området under ét, hvilket er lavere end den i Kommuneplan 2015 muliggjorte 150.
Det centrale byrum fastlægges som en offentlig, bilfri og grøn plads i forlængelse af Oldenborggade. Den nuværende brug af pladsen som passage udvides til også at rumme ophold og bylivsaktiviteter for områdets beboere. Pladsen binder de nye og eksisterende bebyggelser sammen på tværs af gaderummet, og der etableres hævede plateauer med beplantning.
Kommuneplan 2015 fastlægger parkeringen til mindst 1 plads pr. 200 m2 og højst 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Grundet stationsnærhed og god kollektiv trafikbetjening fastlægges en parkeringsdækning til 1 plads pr. 200 m2 etageareal svarende til ca. 49 parkeringspladser, hvoraf 38 etableres i kælder. Med forslaget til tillæg nr. 1 forudsættes 44 parkeringspladser nedlagt, der er placeret på matr. nr. 4512, og som ejes af bygherren. Tre af disse pladser er i dag lejet ud med 3 måneders opsigelsesvarsel. Forvaltningen kan ikke modsætte sig nedlæggelsen af de 44 pladser, idet de ikke er byggelovpladser, dvs. krævet etableret som betingelse for et byggeri. Der findes efter forvaltningens vidende ikke andre privatretlige aftaler, der umuliggør nedlæggelsen af parkeringspladserne.
I henhold til byggetilladelser i området er der stillet krav om minimum 114 parkeringspladser på terræn, samt 59 i konstruktion i overensstemmelse med lokalplan nr. 367. Der er i dag etableret 167 parkeringspladser på terræn og 56 i konstruktion, idet der er meddelt dispensation til de 3 manglende parkeringspladser. Der er tinglyst en meddelelse om, at de 3 manglende parkeringspladser etableres, når Teknik- og Miljøforvaltningen finder det muligt. Af de 167 er 23 beliggende på den ejendom, hvor Netto ligger. Dermed er der etableret 53 flere parkeringspladser end, der er stillet krav om.
Til cykler stilles der i overensstemmelse med Kommuneplan 2015 krav om 4 pladser pr. 100 m2 boliger og 4 pladser pr. 100 m2 ungdomsboliger. Mindst halvdelen af parkeringspladserne I forbindelse med ungdomsboliger vil blive overdækkede. Desuden stilles krav om pladser til pladskrævende cykler svarende til 2 pladser pr. 1.000 m2 boligareal.
Der er i lokalplanen udpeget 31 eksisterende træer, som bibeholdes, og i størrelsesordenen 36 nye træer, der skal plantes. Opførelse af ny bebyggelse i forlængelse af Donaugade forudsætter, at ca. 4 eksisterende og ikke bevaringsværdige træer på parkeringsareal fældes, men nye træer plantes langs gader og stier.
Planloven giver mulighed for at fastsætte krav om op til 25 % almene boliger i forbindelse med lokalplanplanlægning for nye boligområder. Der muliggøres 5.400 m2 nye boliger, hvilket betyder, at der kan stilles krav om ca. 1.300 m2 til almene boliger. Forvaltningen vurderer imidlertid, at det kræver 2000 m2 at sikre en økonomisk og driftsmæssig bæredygtig almen boligafdeling. Der stilles derfor ikke krav om almene boliger.
Byliv
Lokalplanforslaget søger at skabe bedre forhold for fodgængere og cyklister samt forbedre mulighederne for ophold. Det sker gennem krav til indretning af gaderum og ubebyggede arealer i form af beplantning, belysning, møblering og kantzoner, hvorved der indbydes til ophold og skabes overskuelige forbindelser.
Bæredygtighed
En fortætning det pågældende sted med adgang til god kollektiv trafik kan bidrage til øget bæredygtighed ved at mindske transportforbruget. Den nye bebyggelse forsynes med grønne tage, der medvirker til at forsinke regnvandet til afløb.
Kommuneplan
Kommuneplan 2015 fastlægger rammerne for området til boliger (B4 med en maksimal bebyggelsesprocent på 150). I Kommuneplan 2011var området udlagt til blandet bolig- og serviceerhverv (C1* med en maksimal bebyggelsesprocent på 110).
Løsning
Amager Øst Lokaludvalg drøftede sagen på dets møde den 28. april 2016. Efterfølgende har lokaludvalget i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen afholdt gademøde, byvandring og borgermøde i sagen. Samlet set vurderes det, at lokaludvalget i forbindelse med høringsprocessen har været i dialog med ca. 100 borgere. Langt hovedparten af borgerne stiller sig kritiske overfor forslaget. I denne forbindelse er det særlig grad bygningshøjderne, reduceringen af de grønne områder samt rækkehusbebyggelsen mod Badensgade, der bekymrer borgerne.
Miljø- og Plan arbejdsgruppen har på baggrund af drøftelser i gruppen, samt på baggrund af borgerinddragelsen udarbejdet bilagte udkast til høringssvar, som lokaludvalget bedes godkende.
Beslutning
Amager Øst Lokaludvalg drøftede høringen.
Amager Øst Lokaludvalg besluttede uden afstemning af skærpe ønsket om at der stilles krav om almene boliger samt at redigere høringssvaret i hhv. borgernes og lokaludvalgets synspunkter. Sekretariatet indarbejder de konkrete forslag til omstrukturering som blev fremført på mødet.
Der blev stillet forslag om at afsnittet om parkering på side 1 udgår af høringssvaret
For ændringsforslaget stemte: Rasmus Steenberger, Karl Vogt-Nielsen, Bo Jensen.
Imod ændringsforslaget stemte: Carsten Sahl Mortensen, Ib Wendrup, Iben Lindemark, Sten Lykkebo, Svend Aage Sørensen, Käte Hommelgaard, Randi Sørensen, Jens William Grav, Nicki Brøckner, Lasse Rossen, Eva Damgaard, Ole Melgaard, Ole Pedersen
Følgende undlod at stemme: Tomas Frisendal, Phie Ambo, Martin Hein
Ændringsforslaget blev dermed forkastet. Der var efterfølgende enighed om at flytte afsnitte ned i teksten.
Der blev stillet forslag om at 3 afsnit af høringssvaret udgår. Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget
For ændringsforslaget stemte: Randi Sørensen, Svend Aage Sørensen
Imod ændringsforslaget stemte: Rasmus Steenberger, Karl Vogt-Nielsen, Bo Jensen, Carsten Sahl Mortensen, Ib Wendrup, Iben Lindemark, Sten Lykkebo, , Käte Hommelgaard, , Nicki Brøckner, Lasse Rossen, Eva Damgaard, Ole Melgaard, Ole Pedersen Tomas Frisendal, Phie Ambo, Martin Hein, Jens William Grav
Dermed blev ændringsforslaget forkastet
Der blev stillet forslag om at tilføje følgende til afsnit 4 vedr. rækkehusbebyggelse: "Ønskede en stor del af de fremmødte ikke".
Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget.
For ændringsforslaget stemte: Rasmus Steenberger, Carsten Sahl Mortensen, Iben Lindemark, Phie Ambo, Martin Hein, Svend Aage Sørensen, Käte Hommelgaard, Randi Sørensen, Nicki Brøckner
Imod ændringsforslaget stemte: Karl Vogt-Nielsen, Ib Wendrup, Sten Lykkebo, Jens William Grav, Lasse Rossen, Eva Damgaard, Ole Melgaard, Ole Pedersen
Følgende undlod at stemme: Tomas Frisendal, Bo Jensen.
Dermed blev ændringsforslaget vedtaget.
Det samlede høringssvar blev indbefattet de vedtagne ændringer godkendt uden afstemning.