Høring: Ved Amagerbanen Syd - forslag til lokalplan
Indstilling
Miljø- og Plan arbejdsgruppen indstiller
1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter høringen
2. At Amager Øst Lokaludvalg godkender det bilagte udkast til høringssvar samt tager stilling til hvorvidt og i hvilket omfang input fra borgermødet den 24. august, skal indarbejdes i høringssvaret.
Problemstilling
Amager Øst Lokaludvalg har modtaget "Forslag til lokalplan for Ved Amagerbanen syd i høring. Høringsfristen er den 26. september 2016.
Lokalplanen muliggør en bebyggelsesplan, der arbejder med forskellige bygningstypologier i varierede boformer og højder på op til 24 m. Bebyggelsesplanen er bygget op omkring tre tværgående parkkiler placeret i gamle markskel, som skal sammenbinde området med det nye boligkvarter langs Strandlodsvej og kolonihaverne samt kysten ved Øresund. Da de rekreative arealer er i fokus, ønsker grundejerne at lave et næsten ’bilfrit’ bykvarter på de gåendes præmisser ved at placere stort set al bilparkering i konstruktion under terræn og biladgang hertil overvejende placeret i periferien af området sammen med terrænparkering til delebiler, gæster mv.
Lokalplanområdet udgør ca. 64.000 m² og muliggør maksimalt ca. 93.000 m² etageareal. Boligandelen skal udgøre 70-80 % af etagearealet svarende til max ca. 74.400 m², mens de resterende op til ca. 18.600 m² anvendes til serviceerhverv, institutioner mv. Lokalplanen stiller krav om 25 procent almene boliger. Ved 80 % boliger svarer det til 18.800 m2. Friarealprocenten er 40 % for boliger og 10 % for erhverv.
Kommuneplanen muliggør enkeltstående dagligvare- og udvalgsvarebutikker, som ikke må overstige henholdsvis 500 m² og 200 m² i bruttoetagearealet. I lokalplanen er de muliggjort placeret mod Amager Strandvej. Bebyggelsesprocenten på 150 og krav om friareal skal opfyldes for hver enkelt matrikel for sig med mulighed for en fleksibilitet i forhold til placeringen af anvendelsen til bolig/erhverv, almene boliger, fælleshuse og parkering. Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.
Byliv
Projektet vil med de tre grønne kiler og grønne gårdrum give mulighed for ophold og leg i umiddelbar forbindelse med boligerne. De planlagte stier og passager gennem bebyggelsen vil lede cykler og gående mod de tilstødende boligområder. Det vil samtidig sikre, at forgængere og cyklister vil passere gennem området og deraf sikre øget byliv og tryghed. Der er udpeget fire bevaringsværdige bygninger i lokalplanområdet. To af bygningerne er registreret med en SAVE-værdi (bevaringsværdi) på henholdsvis 3-4, mens de to andre bygninger ikke har fået foretaget en SAVE vurdering. I lokalplanen vil der i forbindelse med to af de bevaringsværdige bygninger – Ved Amagerbanen 25-27 og Amager Strandvej 50 – blive muliggjort henholdsvis en til- og påbygning. Grundejerne ønsker at bruge bygningerne til både serviceerhverv og boliger.
Bæredygtighed
Planens bærende koncept er de tværgående grønne kiler og et terræn, der hæves i gårdrum og på toppunkter af de grønne kiler. De bidrager begge til Københavns mål om at etablere mere bynatur, opnå en større biodiversitet, få flere træer i byen samt mål om klimatilpasning i tilfælde af havvandsstigning, stormflod og 100 års regn. Områdets parkeringsnorm for biler sættes lavere end naboområderne, jf. nedenfor om parkering.
Almene boliger
Lokalplanområdet ligger i Lergravsparkens Skoles distrikt, hvor den almene boligandel udgør 16 %. Det betyder, at det i henhold til kommuneplanens retningslinjer er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges. Der stilles derfor krav om 25 % almene boliger.
Parkering
Parkeringsdækningen i S- og C-områder i tætbyen og byudviklingsområderne er 1 pr. 150 m². Parkeringsdækningen kan efter en konkret vurdering maksimeres til 1 plads pr. 100 m2 eller minimeres til 1 plads pr. 200 m2, såfremt der kan påvises højere/lavere parkeringsbehov.
Grundejerne ønsker, at parkeringsnormen nedsættes til 1 plads pr. 200 m². Forvaltningen har foretaget en konkret vurdering og indstiller, at parkeringsnormen fastsættes til 1 pr. 200 m², idet der etableres delebiler og el-biler og muliggøres fleksibel udnyttelse af p-pladser og fælles parkeringsanlæg. Der er endvidere lagt vægt på en grøn bebyggelsesplan med tre parkkiler og grønne gårde uden kørsel samt gode cykelforbindelser og nærhed til metrostationerne Lergravsparken og Øresund. I alt etableres der ca. 470 parkeringspladser, hvoraf ca. 419 placeres i underjordiske parkeringskældre og op til 50 på terræn i udkanten af lokalplanområdet langs med Ved Amagerbanen og Amager Strandvej. Bilerne på terræn er forbeholdt delebiler, elbiler, handicapparkering, detailhandel mv.
Antallet af cykelparkeringspladser følger kommuneplanens norm på 4 cykelparkeringspladser pr. 100 m² bolig- og erhvervsetageareal. I lokalplanområdet etableres op mod 50 % af cykelparkeringen i konstruktion – primært i cykelkælder og cykelskure på terræn eller evt. stueetage. Øvrige cykelparkeringspladser indpasses på terræn. I alt etableres der ca. 3.750 nye cykelparkeringspladser.
Tidlig inddragelse
For at få input og idéer til byliv, byrum og bebyggelse har forvaltningen, grundejerne og lokaludvalg i 2015 afholdt tre workshops i lokalplanområdet med stor deltagelse af lokale interessenter. Lokaludvalget og flere af de deltagende borgere har bl.a. haft ønsker om grønne tværgående forbindelser, som binder de omkringliggende områder sammen, store træer i hele området, gode forhold for cykler og ingen biler i området. Grundejerne ønsker på den baggrund at skabe et attraktivt, tæt og grønt blandet bykvarter med så få arealer til biler som muligt og med udgangspunkt i egenarten fra erhvervsområdet med de historiske matrikelskel, varierede bygningsstørrelser og små gårdrum.
Teknik- og Miljøforvaltningen afholder borgermøde om høringen i samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg og grundejerne onsdag den 24. august kl. 19-21.
Løsning
At Amager Øst Lokaludvalg drøfter sagen. På mødet vil repræsentanter for Miljø- og Plan arbejdsgruppen referere fra det afholdte borgermøde og lokaludvalget bedes efterfølgende tage stilling til hvorvidt kommentarer eller input fra mødet skal indarbejdes i høringssvaret samt i hvilket omfang.
Økonomi
Teknik- og Miljøforvaltningen afholder udgifter i forbindelse med borgermødet den 24. august.
Beslutning
Amager Øst Lokaludvalg drøftede sagen på baggrund af det afholdte borgermøde
Amager Øst Lokaludvalg besluttede at høringssvaret skal genbearbejdes i Miljø- og Plan arbejdsgruppen med fokus på følgende input fra borgermødet:
- De trafikale forhold på Amager Strandvej - herunder planer om at udbygge vejen til 4-spor
- Byggeriets højde og placeringen af de højeste bygninger
- Parkering
Høringssvaret fremsendes til forvaltningen med forbehold for lokaludvalgets endelige godkendelse på mødet den 29. september.