Drøftelse og stillingtagen til fredning af Amagerbanen
Indstilling
Formanden for Amager Øst Lokaludvalg indstiller,
- at lokaludvalget drøfter og tager stilling til, i hvilket omfang lokaludvalget støtter fredningssagen vedr. Amagerbanen.
Problemstilling
DSB ejer området ved Amagerbanen langs Uplandsgade og har oplyst, at de ønsker at udvikle arealet. I området ligger boligafdelingen På Sporet, 16 små nyttehaver, et autoudlejningsfirma, samt Amagerbanens Venner, der arrangerer skinnecykling på banen.
Den 19. marts 2020 modtog lejerne af havelodderne langs Amagerbanen en opsigelse fra DSB. Opsigelsen har et varsel på 12 mdr., hvilket betyder at lejerne skal aflevere arealet til DSB senest den 30. april 2021.
Opsigelsen af nyttehaverne satte gang i en debat om området, hvor mange har udtrykt ønske om at bevare områdets særlige miljø.
Arealet er i Kommuneplan 2019 underlagt rammetypen O1, der anvendes til "sports- og fritidsanlæg, parker, herunder forlystelsesparker, legepladser, kirkegårde, naturområder, kolonihaver,samt de til områderne hørende drifts- og servicefunktioner". Matrikel 610, som DSB ejer, har den bemærkning tilknyttet, at "der kan etableres boliger til særlige formål forbeholdt udsatte grupper".
Amagerbanens Venner har ikke en lejekontrakt med DSB. Foreningen har fået lov at bruge arealet til og med 2021.
De skæve boliger på området ejes af KAB og udlejes af Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune afsatte den 1. februar 2018 5,65 mio. kr. til opførelse af skæve boliger på Oliefabriksvej samt til afvikling af den eksisterende boligafdeling ”På Sporet”. Referat af beslutningen kan læses her
En fredning af Amagerbanen skal sikre:
- Adgang for alle, og sammenhæng på langs og på tværs: Amagerbanens gamle linje er den grønne korridor, der binder Amagerbrogade sammen med Kløvermarken og videre ud til kysten og forbinder Holmbladsgade kvarteret i syd med Kløvermarken i nord.
- Fortsat mulighed for nyttehaver og social/skæve boliger på grunden. Funktioner som byen mangler i stigende grad.
-
Bevare skinnerne og jernbanehistoriske elementer - og udvikle området med besøgselementer, så flere kan opleve industrihistorien. Området omkring Uplandsgade er den sidste rest af Amagers industrihistorie.
-
Sikre naturen og biodiversiteten i området, herunder blandingen af buske, krat og åbne arealer, samt de gamle træer. De gamle banestrækninger i Danmark er kendetegnet ved en særligt høj biodiversitet.
-
Udvikle de rekreative muligheder, med fx en legeplads og andet, som kan passe ind i områdets karakter.
- Sikre bedre passage og åbninger fra området og ud til den vestlige del af Kløvermarken.
I Borgerrepræsentationens beslutning indgår, at fredningssagen rejses med baggrund i en dialog med DSB, Haveforeningen ved Amagerbanen, Amagerbanens Venner, Amager Øst Lokaludvalg og andre lokale interessenter om det nærmere indhold af fredningen.
Løsning
Drøftelsen af sagen har, grundet nedlukning af offentlige funktioner, været udsat til det var muligt at mødes fysisk.
Det indstilles at lokaludvalget drøfter sagen og tager stilling til, i hvilket omfang fredningen af området støttes.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Center for Byudvikling i Økonomiforvaltningen oplyser til sekretariatet, at arbejdet med fredningssagen igangsættes efter sommerferien.
Beslutning
Peter Kjær Kristensen erklærede sig inhabil og forlod salen under behandlingen af punktet.
Lokaludvalget drøftede sagen.
Der blev stillet forslag om at lokaludvalget vedtager at støtte processen vedr. fredning af området med en udviklende funktion, der blev besluttet igangsat i Borgerrepræsentationen den 6. juni 2020.
Lokaludvalget stemte om forslaget.
For stemte: Rikke Lauritsen, Randi Sørensen, Erik Reimers, Frank Lambert, Ane Jette Thomsen, Ole Meldgaard, Lasse Rossen, Jørgen Mark Pedersen, Nanna Tofte, Ib Wendrup, Bente Lildballe, Keith Gray, Ole Pedersen, Tom Christensen, Iben Lindemark, Susanne Møller, Rasmus Steenberger.
Imod stemte: Nicki Wassmann Brøchner og Marianne Moegreen.
Undlod at stemme: Rene Steinvig.
Forslaget blev dermed vedtaget. Lokaludvalget støtter støtter processen vedr. fredning af området med en udviklende funktion.