Mødedato: 24.04.2014, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Udvalgshøring: Forslag til Kommuneplanstrategi 2014

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Miljø & Plan Arbejdsgruppen indstiller,

1) At Amager Øst Lokaludvalg drøfter høringen vedr. Kommuneplanstrategi 2014
2) At Amager Øst Lokaludvalg giver Miljø & Plan Arbejdsgruppen bemyndigelse til at udforme et høringssvar på baggrund af de på mødet faldne bemærkninger.

Problemstilling

Amager Øst Lokaludvalg har modtaget udvalgshøringen vedr. Kommuneplanstrategi 2014. Fristen for at indsende høringssvar til kommuneplanstrategien er torsdag den 15. maj 2014 kl. 12.00.

Forslag til Kommuneplanstrategi 2014 er udarbejdet i et samarbejde mellem Københavns Kommunes syv forvaltninger og tager udgangspunkt i de aktuelle udviklingstendenser og behov i København.

Baggrund for Kommuneplanstrategi 2014
I Kommuneplanstrategien gennemgås en række af de muligheder og udfordringer, som blandt andet befolkningsvæksten giver for byens udvikling og dens fortsatte sammenhængskraft.

København skal bevare sin førende position som en by, mennesker ønsker at bo i, og hvor borgerne har høj livskvalitet. Derfor skal Københavns Kommune også i fremtiden have fokus på rettidige kommunale og private investeringer i infrastruktur, skoler og institutioner, kultur og fritid m.v., når byen vokser. Og kommunen skal sikre god offentlig transport og mobilitet for alle.

Det er lykkedes at få sat skub i en positiv udvikling i en lang række byudviklingsområder i København, og denne udvikling skal følges op og fortsættes. Samtidig retter kommunen med denne kommuneplanstrategi også blikket mod sammenhængskraften i byen og de ældre kvarterer i byen for at fokusere på de indsatser, der vil sikre, at København fortsat er en fysisk og socialt sammenhængende by. En by i social balance.

Med befolkningsvækst og udvikling af helt nye områder i byen bliver det fx aktuelt at se på, hvordan kommunen sikrer, at Københavns nye og gamle kvarterer hænger godt sammen, så udviklingspotentialerne både i de nye vækstområder og i den eksisterende by kommer hele byen til gavn, og vi ikke får en polariseret by. Det skal også sikres, at der fortsat i byen er et varieret udbud af boliger i forskellige prisklasser, så København vedbliver at være en mangfoldig by.

København skal som Danmarks hovedstad og eneste storby leve op til at være landets vækstlokomotiv, hvor virksomheder kan skabe nye arbejdspladser. Det bliver derfor, når befolkningen vokser, relevant at have fokus på, at her skal være rum til både gamle virksomheder og at nye virksomheder kan få plads til at lokalisere sig.

I takt med at vi bliver flere københavnere, og der bygges flere boliger, kommer der også nye grønne gårde og nærrekreative områder. Der etableres også nye parker og rekreative havneområder i takt med at byen vokser. Men Københavns Kommune skal også tænke i nye løsninger for smartere og flerfunktionel anvendelse af bygninger og rekreative arealer, så vi får mest mulig gavn af vores grønne områder, idrætsfaciliteter og kommunale bygninger. På den måde kan kommunen med nye løsninger imødegå et eventuelt fremtidigt pres på arealer og samtidig bidrage til et mindre forbrug af ressourcer.

Kommuneplanstrategi 2014 - indhold og opbygning

Kommuneplanstrategi 2014 – ’Den sammenhængende by’ præsenterer de overordnede mål og indsatser i de kommende års byudvikling i København og pejlemærkerne for udarbejdelsen af Kommuneplan 2015. Målsætningerne bygger overvejende på kommunens ”Københavnermål”. Strategien indeholder 5 temaer:

  • Plads til flere københavnere
  • Bæredygtig udvikling
  • Flere arbejdspladser i København
  • En sammenhængende by
  • Kvalitet i byen

Til slut i hvert tema peges på de konkrete retninger, som Københavns Kommune vil udlægge for København og de indsatser, de vil iværksætte.

Løsning

Miljø & Plan Arbejdsgruppen har drøftet sagen på dets møde den 9. april. Arbejdsgruppen indstiller, at Amager Øst Lokaludvalg giver Miljø & Plan Arbejdsgruppen bemyndigelse til at udforme et høringssvar på baggrund af de på mødet faldne bemærkninger.

Beslutning

Amager Øst Lokaludvalg drøftede høringen.

Amager Øst Lokaludvalg bemyndigede Miljø og Plan arbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar på baggrund af de på mødet faldne bemærkninger og på baggrund af de videre drøftelser i Miljø og Plan gruppen. Høringssvaret rundsendes til lokaludvalget til orientering. Såfremt medlemmer af lokaludvalget har tilføjelser til høringssvaret indføjes disse som særstandpunkter. Alle medlemmer inviteres til at deltage i behandlingen af punktet på det kommende møde i Miljø og Plan. Lokaludvalgsmedlemmer der har forslag til høringssvaret kan lgeledes fremsende disse skrifteligt forud for Miljø og Plan mødet.
 
Input fra lokaludvalget til høringssvaret:

Der var opbakning til at Ole Melgaards input til høringssvaret indgår i den videre proces. Jens William Grav forslog at inputtet indgår som kommentar til kommuneplanstrategiens tema "En sammenhængende by" (side 36).

Randi Sørensen opfordrede til at Miljø og Plan i sit videre arbejde med høringssvaret er opmærksomme på, at dokumentet bevæger sig på et strategisk og ikke konkret niveau og at høringssvaret bør afspejle dette forhold.

Ole Pedersen fremhævede problematikken i at kommunen mangler instrumenter til at implementere strategien eksempelvis i forhold til visionen om blandede boligformer. Han foreslog på den baggrund, at høringssvaret indeholder en opfordring til Københavns Kommune om at rette henvendelse til regeringen med henblik på at sikre en lovgivning der muliggør, at strategierne kan føres ud i livet. Martin Hein argumenterede imod dette synspunkt, og ønskede at høringssvaret alene adresseres til høringsafsender dvs. Københavns Kommune.

Martin Hein opfordrede til at gøre børnetrafikplanen til en del af høringssvaret i forhold til målsætningen om at 1/3 af københavnerne skal cykle til og fra arbejde og uddannelsesinstitutioner. Martin Hein fremsender en konkret formulering til sekretariatet.

Per Lönn-Christensen opfordrede Miljø og Plan til at udarbejde et afbalanceret høringssvar, der tager højde for de meningsforskelle der er i lokaludvalget.

Rune Solvang ønskede særlig fokus på trafik i forbindelse med udarbejdelsen af høringssvaret.

Jan Kyrsting påpegede modsætningen mellem at Københavns Kommune ønsker at tiltrække flere og flere Københavnere samtidig med at Kommunen lægger vægt på at bevare og udvikle grønne byrum.

Til top