Mødedato: 24.01.2013, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Borgerinddragelsesprojekt 2013 (Tovholdergruppen)

Forslag fra tovholdergruppen om fokuseret borgerinddragelsesindsats i 2013.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Amager Øst Lokaludvalg, 

  1. at lokaludvalget drøfter og tager stilling til AØLU-involvering i fokuseret borgerinddragelsesindsats 2013 
  2. at lokaludvalget afsætter en ramme på 250.000 kr. af 2013-puljemidlerne til gennemførelse af fokuseret borgerinddragelsesindsats 2013

Problemstilling

Baggrund:
Lokaludvalg Amager Øst har nu eksisteret siden efteråret 2007 d.v.s i godt 5 år.  Ifølge kommissoriet er Amager Øst Lokaludvalg nedsat som bindeled mellem BR og bydelens borgere. Borgerinddragelsen er tænkt som et middel til inddragelse af borgerne i forskellige sager, så som høringssager, bydelsplanlægning, mv.

Borgerinddragelse er sket delvist ved høringer, ved initiativer som Lokaludvalget selv har initieret og ved bydelsplanlægningen.

I nogle tilfælde har borgerinddragelsen været vellykket, andre gange mindre vellykket, men der er ikke gennemført konkrete analyser og evalueringer af borgerinddragelsens effekt og metode. 

På trods af at borgerinddragelse er et kerneområde for lokaludvalget er der en tendens til gennem årene, at borgerinddragelsen har fyldt stadig mindre i lokaludvalgets virksomhed. Det skal dog tilføjes, at med aftalen med Miljøpunkt Amager, udføres en del af borgerinddragelsen dér.

Målrettet og relevant borgerinddragelse kræver meget arbejde og tid, til forberedelse, gennemførelse og evaluering af indsatser. Denne tid har ikke altid været til rådighed.

 

Formål med projektet:

De 5 års erfaringer lægger op til, at der fremadrettet skabes en mere målbevidst og målrettet borgerinddragelse. I og med at lokaludvalget har begrænsede resurser er det vigtigt at disse bliver brugt med omtanke, og på en sådan måde, at lokaludvalget får fat på de relevante borgere til de forskellige projekter, og sådan at borgerinddragelsen kan kvalificere processerne.

Projektet lægger op til at der sættes fokus på borgerinddragelsen i 2013 i en proces hvor lokaludvalget gennem erfaringsopsamling og afprøvning af metoder kan skabe et veldokumenteret grundlag som kan gives videre til det lokaludvalg, der skal vælges i januar 2014.

En fokuseret borgerinddragelsesproces i 2013 vil naturligt tage udgangspunkt i at lokaludvalget skal arbejde videre med bydelsplanen, at der er valg til BR i efteråret og at der skal skabes en mobilisering til repræsentantskabsmødet, der skal vælge det nye lokaludvalg.

 

Processen:

Processen foreslås startet op på forårsseminaret 2013 og så løbe resten af året. På seminaret drøftes formål og proces og der foretages vurdering af resurseforbrug og organisering.

Lokaludvalget medtager overvejelser af og kontakt til og inddragelse af faglærere og studerende fra relevante uddannelsesinstitutioner, eksempelvis studerende på fagene Plan, By & Proces og Geografi på RUC samt Geografi på KU.

På seminaret tager lokaludvalget stilling til indhold mv. i processen:

  • Der tages stilling til den lokale organisering, herunder om nedsættelse af en arbejdsgruppe i LU, der skal have ansvar for processen.
  • Der afprøves en lang række forskellige inddragelsesmetoder hvor vi også bruger de sociale medier som facebook, mv.
  • Der afprøves metoder til at knytte lokaludvalget tættere til de foreninger, bestyrelser, organisationer mv. der danner grundlag for valg på repræsentantskabsmøde.
  • Lokaludvalget forsøger at engagere lokale politikere og partiforeninger i de lokale agendaer og i arrangementer hvor de møder forskellige borgergrupper.
  • Der arbejdes videre med bydelsplanen med fokus på de borgergrupper der har været inddraget eller som kunne tænkes at ville bidrage til en videre udvikling af de enkelte projekter.
  • Der tilrettelægges forløb, der skal lede direkte hen til kommunalvalget på et ”upartisk” grundlag alene med det formål, at skabe engagement og opbakning til deltagelse i valget.
  • Lokaludvalget udbygger og udvikler foreningsdatabasen og tager initiativer til at opsøge foreningerne og bestyrelserne for at orientere om, og diskutere lokaludvalgets arbejde.
  • Lokaludvalget udvikler PR profilen ved systematisk brug af lokale medier og andre former for PR arbejde
  • Der arbejdes med en udvikling af eventprægede arrangementer, hvor lokaludvalget møder borgerne på nye måder.

Effekter og resultater:

En målrettet indsats vil betyde at lokaludvalget i perioden vil skabe stor opmærksomhed og der vil blandt borgerne skabes et yderligere kendskab til lokaludvalgets arbejde.

Flere borgere vil blive direkte engageret i arbejdsgrupper og der vil komme flere henvendelser og reaktioner fra borgerne, der giver lokaludvalget større viden om hvad der rører sig i bydelen.

 

Det vil knytte borgerne i bydelen tættere sammen og skabe et større forståelse for lokaludvalgets grundliggende politikker på de områder lokaludvalget beskæftiger sig med.

Det vil styrke lokaludvalgets image i forhold til BR, og give opbakning til de politikere der mener at lokaludvalgene bidrager til den demokratiske udvikling i kommunen.

 

Projektet vil skabe grundlag for udvikling af metoder og manualer, der fremadrettet giver lokaludvalget mulighed for en større og mere effektiv borgerinddragelse.

 
Det vil styrke det fortsatte bydelsplanarbejde og sikre større opbakning i bydelen til de enkelte projekter.

 

Vi vil kunne se et større engagement omkring kommunevalget og gerne en større stemmeprocent end ved sidste valg.

 

Vi vil kunne se en inddragelse af borgergrupper lokaludvalget ikke før har haft særlig kontakt til.


Økonomi:

Det lægges op til, at der afsættes 250.000 kr. som en rammebevilling til dette projekt.  Der opstilles et budget for de enkelte poster.

 

  • Annoncer og evt. særudgave af Ama'røsten
  • Events og merchandise
  • Borgermøder og andre møder
  • Pjecer, flyers og plakater
  • Eksterne konsulenter og oplægsholdere

Løsning

Det indstilles,

  1. at lokaludvalget drøfter og tager stilling til AØLU-involvering i projekt ”fokuseret borgerinddragelsesindsats 2013”.
  2. at lokaludvalget afsætter en ramme på 250.000 kr. af 2013-puljemidlerne til gennemførelse af fokuseret borgerinddragelsesindsats 2013.

Økonomi

Der afsættes et rammebeløb til ”fokuseret borgerinddragelsesindsats 2013” på 250.000 kr. af 2013-puljemidlerne.

Videre proces

Under forudsætning af, at Amager Øst Lokaludvalg på dette udvalgsmøde beslutter sig for at iværksætte ”fokuseret borgerinddragelsesindsats 2013” vil Sekretariatet straks indlede arbejdet med at få tilknyttet en løntilskudsmedarbejder, som har kompetencerne til at varetage opgaven med at planlægge, forberede, gennemføre og følge op på de mange opgaver i forbindelse med projektet.

Beslutning

Det blev præciseret, at det endelige beløb (indenfor en ramme på 250.000 kr.) der afsættes til "Fokuseret Borgerinddragelse 2013" besluttes på et senere Lokaludvalgsmøde, når et mere konkret budget foreligger.

Tovholdergruppens indstilling blev, med denne kommentar, vedtaget uden afstemning.
Til top