Mødedato: 20.11.2014, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Drøftelse og beslutning vedr. Amagerstrandpark I/S

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,

1. At Amager Øst Lokaludvalg drøfter Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til Amager Strandparks fremtidige administration. 

2. At Amager Øst Lokaludvalg godkender vedlagte udtalelse. 

Problemstilling

På Teknik og Miljøudvalgets møde d. 24.2.2014 blev følgende medlemsforslag  fra Det Konservative Folkeparti vedtaget:

Det besluttes at:

Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger en indstilling, der redegør for mulige fremtidsperspektiver for Amager Strandpark med henblik på en politisk drøftelse.

Motivation for medlemsforslaget:
Det er snart 10 år siden, Amager Strandpark blev færdiganlagt. De 10 år har været præget af udvikling, som gradvis går over i en mere langsigtet driftsfase. I den forbindelse bør perspektiverne for strandparkens fremtid drøftes.


På teknik og Miljøudvalgets møde d. 2.6.2014 blev følgende indstillet og besluttet:
1. at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder på at integrere Amager Strandpark I/S’s funktion med drift og udvikling af strandparken i Teknik- og Miljøforvaltningen og       fremlægger et forslag til endelig politisk beslutning

2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Det konservative Folkeparti på Teknik-      og Miljøudvalgets møde den 24. februar.
                     
Til mødet blev der fremlagt to mulige  scenarier for Amager Strandparks fremtid:
                     
Nedlæggelse af Amager Strandpark I/S




En mulighed er en nedlæggelse af Amager Strandpark I/S med henblik på, at lade driften og udviklingen af strandparken integrere i Teknik- og Miljøforvaltningen. 





Fordele

  • Fokus på drift herunder mulighed for at flytte driftsressourcer fra andre dele af byen i sommeren spidsbelastningsperioder.
  • Integration af strandparken i Teknik- og Miljøforvaltningens helhedsorienterede byudvikling herunder udviklingen af Amager samlet set og de øvrige strand- og havnebadfaciliteter i kommunen.
  • En vurderet besparelse på driften af strandparken i størrelsesorden 1 mio. kr.
  • Der skal ikke længere laves selvstændigt årsregnskab, hvilket er en ressourcekrævende opgave, som understøttes af Teknik- og Miljøforvaltningen i dag.

 

Ulemper

Som udgangspunkt mindre fokuseret udvikling af strandparken. I dag er der en fuldtidsressource til arbejdet.

mindre lokal indflydelse på udviklingen af strandparken, idet den nuværende bestyrelse med lokale repræsentanter nedlægges. Det kan overvejes, om der skal

nedsættes et lokalt brugerråd for strandparken eller parkerne i området mere generelt. Uden den markante selvstændige profil strandparken har herunder en velbesøgt

hjemmeside, kan det være svært at tiltrække fondsmidler til medfinansiering af den videre udvikling af strandparken. Dette scenarie indebærer, at Københavns Kommune skal blive enig med Frederiksberg Kommune om at overtage Frederiksbergs 4,4 % af strandparken. Københavns Kommune vil således også skulle overtage Frederiksberg Kommunes del af driftsudgifterne, som i 2014 beløber sig til 319.000 kr.

 Ved en nedlæggelse af interessentselskabet skal sekretariatets medarbejdere omplaceres i andre stillinger i Teknik- og Miljøforvaltningen. Da de opgaver sekretariatet varetager i dag også findes i andre dele af forvaltningen, vurderes dette at være muligt.

 

Opretholdelse af Amager Strandpark I/S



En anden mulighed er at bibeholde den konstruktion, som strandparken drives under i dag.

 

Fordele


  • Mulighed for at bruge projektledertimer fra sekretariatet i forbindelse med anlægsprojekter.
  • Fortsat stort fokus på udvikling af nye faciliteter og aktiviteter.
  • Al viden om strandparken er samlet et sted til fordel borgere, som henvender sig.
  • Mulighed for at fastholde den markante selvstændige profil, som er en fordel for de private erhvervsdrivende og i ansøgninger til fonde.

 

Ulemper

Ikke mulighed for at flytte ressourcer til strandparken i spidsbelastede periode. Selvstændig administration og regnskabsføring er ressourcekrævende.

 

 

Teknik- og Miljøforvaltningens anbefaling over for Teknik og Miljøudvalget på mødet den 2. juni 2014:
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Amager Strandpark I/S nedlægges og forvaltningen arbejder videre med at opnå enighed med Frederiksberg Kommune om en overtagelse af strandparken. Det er forvaltningens vurdering, at der efter mange års fokus på udvikling af strandparken nu er mere behov for fokus på drift, og at strandparken med fordel kan blive yderligere indtænkt i forvaltningens samlede byudviklingsarbejde.

 

På baggrund af Amager Strandpark I/S’s budget for 2014 vurderer forvaltningen, at følgende opgaver kan spares væk ved en nedlæggelse af interessentselskabet:

  • Besøgsstatistik (60.000 kr.)
  • Information/hjemmeside mv. (50.000 kr.)
  • Sekretariat drift (140.000)
  • Sekretariat udvikling (50.000 kr.)
  • Bestyrelse (10.000 kr.)
  • Revision (75.000 kr. laverede end budgetteret i 2014 men det er den nuværende forventning)
  • Forsikring, advokat mv. (155.000 kr. idet cafébåden fortsat skal forsikre for 45.000 kr. årligt.)
  • Repræsentation (15.000 kr.)
  • Afdrag på gæld (450.000 kr.)

 

 

Efter forvaltningens vurdering vil dette give en årlig besparelse i størrelsesorden 1 mio. kr.



Videre forløb:

D. 22.10.2014 orienterer Teknik og miljøforvaltningen Amager Standparks bestyrelse om at man har haft et første møde med Frederiksberg kommune, hvor det blev aftalt at Teknik og miljøforvaltningen skal komme med et forhandlingsoplæg og at Teknik og Miljøforvaltningen er i dialog med Økonomi forvaltningen og Børn og Ungeforvaltningen om indholdet af forhandlingsoplægget og at der desuden er afholdt møde med medarbejderne i Amager Strandpark om processen.

Der er desuden angivet en tidsplan hvor man forventer inden udgangen af dec. 2014 at ejerkommunerne sikrer politiske godkendelse af opløsningen  af interessentselskabet og overførsel af drift og vedligeholdelse af strandparken til Københavns kommune.

Medarbejderne vil herefter blive overført til andre lignende funktioner i forvaltningen.


d. 31.okt.2014 svarer Amager strandparks bestyrelse på notatet af 22.10.2014 fra TMF.
Bestyrelse er af den opfattelse, at der fortsat er et stort udviklingspotentiale for Amager Strandpark og at der fortsat vil være behov for at forankre dette arbejde lokalt. Man mener, at dette arbejde skal prioriteres og at fokus på strandparkens udvikling og at selskabet skal fortsætte. Det er med til at brande København og skabe rekreative værdier for byens borgere og gæster. Bestyrelsen har desuden svært ved at se, at der er en økonomisk gevinst  uden serviceforringelse til følge ved en afvikling af selskabet.

 

 

 

 

 

Løsning

At Amager Øst Lokaludvalg drøfter sagen samt godkender den vedlagte udtalelse.

Borgerinddragelse: Der har ikke været borgerinddragelse i forbindelse med udarbejdelse af udtalelsen.

Beslutning

Jens William Grav oplyste, at han ikke ønsker at tage stilling til spørgsmålet da han er suppleant til bestyrelsen i amager Strandpark I/S.

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Følgende undlod at stemme: Ib Wendtup, Randi Sørensen, Eva Damgaard.

De resterende stemte for indstillingen. Dermed fremsendes bilagte henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget.
Til top