Mødedato: 28.08.2014, kl. 17:00
Mødested: KW3, Krausesvej 3, 2100 Kbh. Ø

Høring vedr. organisatorisk og fysisk placering af 10. klasser

Se alle bilag
Østerbro Lokaludvalg skal tage stilling til høring vedr. organisatorisk og fysisk placering af 10. klasser.

Indstilling og beslutning

Fagudvalget for børn og unge indstiller til Østerbro Lokaludvalg

1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. organisatorisk og fysisk placering af 10. klasser

Problemstilling

Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsudvalg har sendt forslag om organisatorisk og fysisk placering af 10. klasser i høring fra den 16. juni til den 12. september 2014.

Det københavnske 10. klassesystem udgør en bred vifte af tilbud til mange forskellige ungegrupperinger med forskellige behov, og er kommunens største uddannelsesforberedende tilbud til elever, der ved afslutningen af grundskolen ikke er uddannelsesparate.
Erhvervsuddannelsesreformen stiller krav til kommunerne om fra august 2015 at oprette EUD 10.klasser målrettet unge, der ønsker at blive optaget på en erhvervsuddannelse, men som ikke opnået gennemsnitskarakteren 02 i dansk og matematik ved 9.- og 10.-klasseprøverne, eller som ikke er vurderet uddannelsesparat på de sociale og personlige kriterier.


Organisatorisk placering
Forvaltningen foreslår at al 10. klasseundervisning fra august 2015 samles organisatorisk under Ungdomsskolens ledelse med henblik på:
at skabe ét centrum for styring og udvikling af det samlede 10. klassetilbud 
at sikre at de mange enkelte enheders økonomiske interesser i at tiltrække mange elever ikke svækker fokus på 10. klasse som uddannelsesforberedende tilbud
at skabe øget fleksibilitet for unges valg og evt. omvalg af 10. klasse
at skabe ét stort samlet pædagogisk miljø for lærere i 10. klasse


Fysisk placering
Det er forvaltningens opfattelse, at en samling af alle 10. klasser i Ungdomsskolens regi i sig selv udgør et potentiale for pædagogiske forbedringer, men potentialet indfries bedst ved en revurdering af den fysiske placering af 10. klasserne. Forvaltningen foreslår flg. bærende principper for forvaltningens arbejde med den fysiske placering af 10. klassecentre:
- almene 10. klasser placeres i umiddelbar tilknytning til ungdomsuddannelser for at understøtte elevernes erfaringer med det ungdomsuddannelsesmiljø, som de skal indgå i det flg. år. Forvaltningen skønner. at mulighederne er bedst i tilknytning til erhvervsskolerne, hvilket vil fremme de unges viden om EUD, EUX, HHX og HTX - men vil også se efter andre muligheder.
 - ungdomsskolens heltidsundervisning for udsatte unge på 10. klasseniveau placeres i videst muligt omfang på skoler, hvor der er et miljø med ressourcestærke unge for at skabe positive rollemodeller. Det kan være erhvervsskoler og almene 10. klassecentre.
 
Forvaltningen har drøftet muligheden for fysisk placering i tilknytning til erhvervsskolerne med erhvervsskolerne i København, som gerne vil arbejde videre med ideen. Afhængigt af resultatet af drøftelserne med erhvervsskolerne om lokalesamarbejde vil lokaliteter med nuværende 10. klassecenter kunne opgives.

Læs mere om høringen på: http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/organisatorisk-og-fysisk-placering-af-10-klasse

Løsning

Fagudvalget for børn og unge har behandlet høringen og på den baggrund udarbejdet det vedhæftede udkast til høringssvar.

Høringssvaret lægger vægt på at organiseringen af 10. klasser i nogen grad bibeholdes, frem for at blive lagt ind under ungdomsskolen.

For at imødegå et større behov for koordinering foreslås det at forvaltningen arbejder videre med det fremlagte alternative forslag, der er en forlængelse af den nuværende organisering, men med yderligere central koordinering fra forvaltningen, f.eks. med oprettelse af en fælles 10. klasses enhed.

Beslutning

1. Lokaludvalget godkendte høringssvar vedr. organisatorisk og fysisk placering af 10. klasser med tilføjelser vedr. mangefuldt statistisk materiale til underbyggelse af forslaget.
Til top