Forankring af områdefornyelsens projekter
Indstilling og beslutning
1. at Lokaludvalget tager formandskabets orientering vedr. forankring af områdefornyelsens projekter til efterretning
2. at Lokaludvalget drøfter samarbejde og lokal forankring af områdefornyelsens projekter
Problemstilling
Områdefornyelsens projekter har meget forskelligartet karakter, der spænder fra fysisk omdannelse af byrum, kulturelle arrangementer og events til løbende dialog, samarbejde og understøttende indsatser med en lang række lokale aktører.
Nogle projekter vil være afsluttede, andre i byggefase og forankret i Teknik og Miljøforvaltningens udførende del, nogle projekter vil kunne forankres i lokale borgergrupper, bolig- eller andre foreninger, og atter andre vil lokaludvalget kunne fortsætte med eller overtage.
For at sikre at bæredygtige og gode projekter ikke falder på gulvet eller går i stå når områdefornyelsen slutter, er det derfor hensigtsmæssigt at lokaludvalget indgår i en løbende dialog med områdefornyelsen og de andre aktører omkring områdefornyelsens projekter om en vurdering af de enkelte projekter i forhold til enten afslutning eller forankring hos en eller flere lokale aktører, herunder lokaludvalget.
Løsning
De primære projekter, der kan være af interesse for Østerbro Lokaludvalg er:
De fysiske projekter/nye byrum:
Lokaludvalget kan være opmærksomme på forsat at bidrage til udvikling af bylivet ved at henlægge/prioritere arrangementer på pladserne, så som Tåsinge Plads og Skt. Kjelds Plads/ Bryggervangen når den bliver færdiggjort.
Klimaprojekter: Lokaludvalget skal være opmærksom på HOFOR og klimaenhedens fysiske projekter i området og eventuelle synergieffekter i forhold til omdannelse af byrum både i selve Skt. Kjelds kvarter, men også "nedstrøms" i relaterede/berørte områder på Østerbro.
Kulturcenter:
Forankres i Kultur Østerbro/KFF og Kildevældsskolen/BUF. Den lokale styregruppe fortsætter indtil videre, hvor også Østerbro Lokaludvalg er repræsenteret. Under styregruppen er en aktivitetsgruppe, som arbejder med konkrete kulturaktiviteter, der skal kvalificere og udvikle indholdet af det kommende Kulturcenter, hvori Lokaludvalgets projektmedarbejder deltager.
Bedre forbindelser:
Østerbro Lokaludvalg kan fortsætte samarbejdet med Bispebjerg Lokaludvalg om stiforbindelse over Svanemøllen Kasernen, som er et bydelsplanprojekt.
Bedre belysning i Ryparken er et samarbejdsprojekt med DSB, Økonomiforvaltningen, Nordhavnsvejs-projektet og Vejdirektoratet omkring bedre belysning ved Ryparken station der er resulteret i to forslag til en samlet belysningsstrategi for området er forankret blandt deltagerne, men uden konkret plan for gennemførelse. Lokaludvalget kan vælge at gå med i eller forsøge at understøtte projektet.
Overgangen over Jagtvej fra Samsøgade til den kommende Metrostation. Nedgangene til Metroen vil være på sydsiden af Jagtvej, hvorfor der er fokus på let og sikker forbindelse over Jagtvejs nordlige del – og sammenhængen til Aktivitets- og bevægelsesstrøg på Bryggervangen. Projektet er forankret i Østerbro Lokaludvalgs trafik planarbejde, som en selvstændig arbejdsgruppe under FTM.
Der kan også blive brug for at lokaludvalget hjælper borgerprojekter i gang eller videre.
Beslutning
2. Lokaludvalget udskød drøftelse af samarbejde og lokal forankring af områdefornyelsens projekter til et senere møde.