Høring om Kommuneplanstrategi 2023
Indstilling
Forpersonen indstiller,
1. at Østerbro Lokaludvalg drøfter input til høringssvar til den interne høring om Kommuneplanstrategi 2023, bemyndiger fagudvalg og forpersonskab at udarbejde et høringssvar og sætter en ramme for indhold i høringen.
Problemstilling
Lokaludvalget har fået Høring om Kommuneplanstrategi 2023 (KPS23) i høring. Høringsfristen er den 14. maj og lokaludvalget kan derfor ikke nå at vedtage et høringssvar på næstkommende møde den 24. maj. Det vil dog være muligt eventuelt at eftersende beslutninger.
Forpersonen for lokaludvalget foreslår derfor, at fagudvalgene bemyndiges til at udarbejde input til et høringssvar, der derefter samles til et sammenhængende høringssvar af forpersonskabet, der understøttes af sekretariatet.
Baggrund
Kommuneplansstrategien sætter rammerne for revisioner af selve kommuneplanen, der regulerer den fysiske planlægning i byen. Strategien indeholder visioner og målsætninger for byudviklingen i Københavns Kommune, og den udarbejdes af ØKF og vedtages af Borgerrepræsentationen .
Kommuneplanstrategien der er i intern høring nu, hedder 'Fremtidens klimavenlige hovedstad' og kommer i offentlig høring i august og frem til den 26. september 2023. Lokaludvalget forventer at afholde borgermøde den 4. september i forbindelse med den offentlige høring.
Kommuneplanstrategien er opbygget med et forord, Resumé og et afsnit om Københavnerdialog, samt seks hovedkapitler:
Kapitel 1 Byvision for København, Kapitel 2 Hovedstadens byudvikling og mobilitet, Kapitel 3
Boliger og sammenhængende by, Kapitel 4 En by med erhverv og studiemiljø, Kapitel 5
Klimaby med plads til natur, kultur og fritid, Kapitel 6 Udvikling med respekt for byens sjæl, samt et Kapitel 7 Planlægning siden sidst.
Strategien er derudover bygget op omkring en række dilemmaer, der knytter sig til de enkelte kapitlers kerneemner:
- Hovedstadens byudvikling:
Hvordan styrker vi sammenhængende udvikling og planlægning i hovedstadsområdet, og hvad er de vigtigste hensyn? - Mobilitet:
Hvordan ser fremtidens mobilitet ud i byen med plads til mere kollektiv transport, cyklisme, gang og mulighed for fortsat at køre i bil i byen? - Boliger:
Hvordan skaber vi et boligmarked med adgang for alle, når byen hvert år vokser med mange nye borgere?
Hvor kan der skabes rammer for udvikling af nye bykvarterer eller opførsel af nye boliger i eksisterende byområder? - Sammenhængende by
Hvordan kan vi fastholde bydelenes forskelligheder og mangfoldighed, og samtidig sikre tryghed og social balance i alle dele af byen? - Erhverv
Hvordan fastholdes en bred sammensætning af virksomheder i byen, og hvordan sikres plads til traditionelle håndværk- og kreative virksomheder i både den eksisterende by og nye byområder? - Turisme
Hvilke tiltag kan der gøres for at skabe en bæredygtig turisme, hvor der både er plads til byens hverdagsliv og besøgende udefra? - Klima
Hvordan bidrager byen til klimaløsninger, og bruger den grønne omstilling som et aktiv til at udvikle fremtidens bæredygtige by? - Natur og fritidsliv
Hvordan udvikler vi områder i byen, hvor der både er plads til vild natur og til aktiv brug af arealerne til kulturliv, idræt og udeliv? - Byens sjæl og kulturarv
Hvordan skaber vi en byudvikling, der bevarer byens sjæl og kulturarv samtidig med, at der opføres nye boliger og erhvervsbyggeri?
Hvilke typer boligbyggeri ønsker københavnerne i fremtiden at bo i, og hvordan kan ny tæt bebyggelse i form af karreer, rækkehuse og punkthuse være med til at styrke og videreudvikle Københavns identitet og særlige karaktertræk?
Løsning
Fagudvalgene har på møder i april drøftet input til den interne høring.
På møderne kom følgende frem.
KFI: Fagudvalget drøftede væsentlige punkter i Kommuneplanstrategien, der er aktuelle for kultur- fritid- og idrætsområdet. Et udkast til høringssvar bliver gennemgået på næste fagudvalgsmøde.
FBU: Fagudvalget besluttede at tage udgangspunkt i projekter og indsatsområder beskrevet i bydelsplanen.
Emner fagudvalget ønsker at have med i et høringssvar er:
* Sikre skoleveje på hele Østerbro
* Bedre udnyttelse af de eksisterende m2 på idrætsområdet
* Kultur- og fritidsfaciliteter skal være tæt på der hvor folk bor
* Naturskolen i Nordhavn (Under overskriften ”biodiversitet”)
* Der skal være flere billige ungdomsboliger (fx kollegier) i Nordhavn (Under overskriften ”boligpolitik”)
* Vigtigt med grønne, rekreative områder i Nordhavn. Det skal ikke være for let at give dispensationer, så de grønne områder må vige for eksempelvis byggeri.
SSÆI:
Foreløbigt input fra fagudvalget:
- Seniorboliger og seniorbofællesskaber skal skrives ind i lokalplanerne for Nordhavn
- Bedre transportmuligheder for ældre i København og højere grad af fremkommelighed. Generelt bør den kollektive trafik udbygges. Betalingssystemerne til Metro og øvrig kollektiv transport skal gøres meget lettere at benytte, så det er til at forstå og trygt at bruge. Kollektiv transport er ikke kun et spørgsmål vejbaner, trachéer, nye metrolinjer mv., men også om hvor nemt – eller svært – det er at benytte. Aftaler med udbydere af kollektiv trafik skal sikre, at den kollektive trafik gøres mere tilgængelige for ældre i almindelighed og gangbesværede i særdeleshed.
- Der skal fortsat være adgang til idrætsfaciliteter for alle i Nordhavn. Øbro-hallen er et eksempel på et anlæg, der har stor betydning for den sociale sammenhængskraft og folkesundheden på Østerbro. Dampbade o. lign. skal være en del af kultur- og fritidsinfrastrukturen i København – også på Østerbro.
BMT::
- At der i kommuneplanen indføjes nogle bevaringsbestemmelser, der vil kunne sikre gamle, bevaringsværdige bygninger, fx langs Østerbrogade.
- Der nævnes kulturmiljøer – her mangler Svanemølleværket. Den bør tilføjes.
- Mange steder er beskrivelserne ”varm luft”, der mangler konkrete mål – særligt ifm. bygningsarter/boligformer. Oplevelse af at nogle former/typer ikke bygges i tilstrækkelig grad (andels- og almene boliger)
- Vil gerne have en oversigt over hvor der ikke er lokalplaner, så vi har bedre overblik over, hvor en bygherre kan bygge uden en høringsproces.
- IFT. boliger – ønske om flere seniorboliger og seniorbofælles-skaber i Nordhavn.
- Flere bevaringsværdige bygninger – fx Nørre Fælled Skole, lægeforeningshuse mv.
- Ser gerne at man genbesøger beregningerne ift. befolkningstilvækst. Der er kommet nye tal der bl.a. viser, at tilvæksten ikke sker helst i den hastighed der var forventet.
Sekretariatet kører pt. en Facebookkampagne med dilemmaspørgsmålene. Fagudvalgene og forpersonskabet vil få stillet input fra kampagnen til rådighed til brug for formulering af høringssvar.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for lokaludvalget.
Videre proces
Fagudvalgene drøfter og beslutter input på de kommende møder i maj og forpersonskabet samler og sender til Økonomiforvaltningen.