Status på Østerbro Lokaludvalgs kommunikation 2020 - 2021 og drøftelse af den fremtidige indsats
Indstilling
Formanden indstiller,
at Østerbro Lokaludvalg tager status på kommunikationsindsatsen 2020 – 2021 til efterretning og drøfter den fremtidige indsats.
Problemstilling
Sekretariatet varetager en del af opgaven med at kommunikere lokaludvalgets politik, arrangementer, egne projekter, støttede projekter, og arbejde generelt til Østerbros borgere. Kommunikationsopgaven omhandler også dialog med borgerne om aktuelle sager, høringer, meningsmålinger og lokal, relevant information.
Kommunikation, information og borgerdialog sker primært gennem hjemmeside, nyhedsbrev, Facebook, Instagram samt annoncer og enkelte pressemeddelelser i lokalpressen. Platformene rammer forskellige målgrupper med forskelligt indhold, for at nå så bredt ud som muligt.
De primære platforme og væsentligste pointer tilknyttet disse er:
Nyhedsbrev: Bliver udsendt fredagen efter et lokaludvalgsmøde, og genudsendes mandagen efter til abonnenter, der ikke har åbnet nyhedsbrevet i første omgang. Abonnenterne kan holde sig opdateret på lokaludvalgets politik, beslutninger, høringer og høringssvar, borgerpanelsundersøgelser, aktuelle sager fra BR og reklame for puljerne. Nyhedsbrevet har en mere tung profil end tidligere, og artiklerne er mere fyldige.
I november 2019 havde nyhedsbrevet 6452 modtagere. Ud af disse åbnede 2904 nyhedsbrevet. Nogle åbnede det flere gange, og det blev i alt åbnet 4406 gange.
Vi har pt. 5269 tilmeldte læsere på vores nyhedsbrev, og vi er altså gået lidt i ned i antal modtagere. Men til gengæld er vi gået pænt op i antal aktive læsere (altså læsere der åbner nyhedsbrevet). Nyhedsbrevet er maj 2021 blevet åbnet 6601 gange. De unikke visninger har ligget på 4062. Det giver en fremgang i visninger på 49,8% og en fremgang i unikke visninger på 39,8% fra november 2019 til maj 2021.
Mellem 5% og 11 % af læserne klikker videre på en nyhed for at læse mere.
I sekretariatet har vi oplevet en øget grad af henvendelser fra borgere, der er interesserede i de nyheder der er blevet bragt.
Størstedelen af de nye (aktive) abonnenter kom fra Borgerpanelet, og man kan overveje at fokusere på at skabe øget synergi mellem de to platforme hvor muligt.
Hjemmeside: Det seneste 1,5 år har der været mindre aktivitet (nyheder, projekter, borgerpanelundersøgelser) end vanligt på grund af Corona. Hjemmesiden skal flyttes til ny udgave af Drupal i efteråret 2021. Designet bliver mere strømlinet og får tydeligt slægtskab til Københavns Kommune, men får selvfølgelig et unikt østerbrosk’ twist. Fx kan vi selv vælge farveprofilen og bestemmer stadig over indhold og billeder.
De fleste besøgende går ind på hjemmesiden for at orientere sig i forhold til puljerne.
Facebook: Bliver også brugt til det meste; nyheder, bydelsbilleder, information om høringer og at skabe tydelighed omkring store og små arrangementer i bydelen, vejarbejde osv.
Målsætningen fra december 2019 om at bringe et opslag hver dag er – med få undtagelser – nået. Det virker dog ikke nødvendigvis efter hensigten, og der kommer mere fokus på at lavet kvalitet end kvantitet i indholdet fremover.
Pt. har lokaludvalgets facebookside = 3244 ”synes godt om” (over 1000 mere end i november 2019) og 3554 følgere. Opslagsinteraktionen svinger en del, og man kan se at det er de bedste Instagrambilleder og opslag med aktuel politik, der får flest likes. Opslagene med aktuel politik skaber typisk også dialog, fordi folk kommenterer og spørger ind til emner. Det kunne man godt arbejde videre med.
Instagram: Pt. Er der 1.213 personer som følger lokaludvalgets Instagramprofil. Platformen bliver hovedsageligt brugt til at underbygge bydelsspecifik identitet gennem smukke billeder af Østerbro og Nordhavn. Funktionen ”Historier” anvendes til at videreformidle relevant indhold fra samarbejdspartnere (fx Miljøpunkt Østerbro), information fra Københavns Kommune, opslag fra puljemodtagere etc.
Det er planen at bringe flere billeder fra lokaludvalgets egne projekter, der så småt er ved at komme i gang igen efter Corona.
(lokal)presse (artikler og annoncer): Der er indgået en rabataftale med ØsterbroLiv, hvor vi har bundet os til en aftale for et år. Prisen på rabataftalen svarer nogenlunde til de midler der afsættes til annoncer på et normalt år, men vi får mere ud af pengene, end hvis vi købte annoncerne ad hoc. Udover avisannoncer får vi også digitale bannerkampagner. Bannerkampagnerne består af 1 permanent kampagne som løber hele året og kan udskiftes 1-2 gange, og op til 8 intensive kampagner fordelt over et år. Den permanente kampagne henviser for tiden til vores facebookside, og den intensive bannerkampagne blev brugt i forbindelse med Østerbroweekend. Bannerreklamerne kom op i juni 2021, og tallene er tilfredsstillende.
Kommentarer:
Data fra nyhedsbrev og Facebook viser, er at aktuel politik har mest interesse. Lokaludvalget kan med fordel tænke mere i at mobilisere sig, være tydelig omkring holdninger til aktuelle sager (fx støj, luftforurening, bæredygtighed, skybrudssikring, ønsker til budget og/eller overførselssag)
Borgerpanelundersøgelser genererer abonnementer til nyhedsbrevet, og denne synergi kan med fordel udnyttes ved at ”gribe chancen” næste gang der er mulighed/behov for at lave en borgerpanelundersøgelse.
For at skabe genkendelighed og give lokaludvalget et tydeligt ansigt udadtil, kunne man lave portrætserier med interesserede lokaludvalgsmedlemmer.
I juni blev der taget nye billeder af bydelen, så vi nu både har flotte billeder fra forår, sommer, efterår, vinter. Vi har indgået et samarbejde med en lokal trykker, som laver tryk, der bliver brugt i designet af lokaludvalgets egne projekter, fremtidige puljeannoncer etc. Designet implementeres løbende.
Løsning
Østerbro Lokaludvalg drøfter kommunikationsindsatsen ud fra sekretariatets oplæg, og kommer med eventuelle inputs, idéer og kommentarer.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for lokaludvalget.
Videre proces
Beslutning
Statusorienteringen blev taget til efterretning. Lokaludvalget drøftede forskellige kommunikationstiltag, herunder muligheden for at få opstillet 'betongrise' i byrummet, når lokaludvalget har særlige politiske budskaber eller aktiviteter udvalget ønsker at gøre opmærksom på.