Høring om lokalplanforslag for Rigshospitalet III
Tidligere beslutninger
Indstilling og beslutning
1. at lokaludvalget godkender teknik og miljøfagudvalgets udkast til høringssvar vedr. lokalplanforslag for Rigshospitalet III
Problemstilling
Rigshospitalet har en relativ tæt bebyggelse med 3 dominerende bygninger og nogle mindre bygninger. Det øgede arealbehov betyder, at mindre bygninger må rives ned for at gøre plads til nybyggeri. Ved fuld udbygning efter helhedsplanen vil Rigshospitalets etageareal være forøget med ca. 128.000 m2 i nettovækst. Lokalplanen muliggør en del af udbygningen, svarende til et forøget etageareal med ca. 91.000 m2.
Løsning
Østerbro Lokaludvalg er klar over, at de omfattende byggeplaner – i hvert fald i den skitserede etape 1 – ikke sigter på en egentlig udvidelse af personale- eller patienttrykket men på en omlægning og udvidelse af det nuværende etageareal. Der er i høj grad tale om en arealmæssig standardhævning, og den vil nok alligevel kalde på en vis aktivitetsudvidelse.
Lokaludvalget tilslutter sig de store træk i udbygningen, herunder at parkeringsdækning, køkken og varemodtagelse placeres mod sygehusområdets yderkant, jf. notat om de trafikale konsekvenser ved udbygning af Rigshospitalet. Man kan også tilslutte sig, at etageantallet kan stige som vist fra Blegdamsvej mod nord gennem det lange byggefelt langs Frederik V’s Vej, så længe byggeriet er skjult set fra Fælledparken.
Netop facadelinjen langs Frederik V’s Vej giver anledning til bemærkninger, nemlig disse:
Lokaludvalget vil gerne reducere trafikken ad denne vej mest muligt af hensyn til den stærkt anvendte gang- og cykelforbindelse, der forbinder Østerbro og Nørrebro gennem Fælledparken, Henrik Harpestrengs Vej og Amorparken, og for at sikre mod opstuvninger af trafik, der kan sinke ambulancetrafikken og skabe dårlige oversigtsforhold. Adgangen til det kommende parkeringshus, køkken og varemodtagelse bør derfor ske fra Borgmester Edel Sauntes Allé.
Ud for de nye legepladser i Fælledparkens sydvestlige hjørne bør nybyggeriet reduceres med en etage fra Blegdamsvej og et stykke op ad Frederik den V’s Vej, så skyggevirkningerne indover boligområderne på Blegdamsvej og især Fælledparken reduceres til det antagelige. Dette etageareal kan så placeres længere mod nord i byggefeltet.
Rigshospitalets byggeri bør således langt fra få en så stærk og uvelkommen påvirkning af parkoplevelsen, som Parken i sin tid fik lov til. Der bør derfor, også ved udformning af facadeelementer, tilstræbes at undgå lyssvineri mod Fælledparken.
Der savnes bedre mulighed for, at fodgængere kan færdes skråt igennem komplekset. Det må kunne indbygges.