Mødedato: 23.11.2022, kl. 18:30
Mødested: Nabo Østerbro, Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 Kbh. Ø.

Status på arbejdet med bydelsplan og nyt fra fagudvalgene

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at lokaludvalget tager status fra Bydelsmøde 2.0 og møde i Bydelsplangruppen og fagudvalgene til efterretning. 

Problemstilling

Status på bydelsplanprocessen

Status på bydelsplanprocessen er, at det andet repræsentantskabsmøde kaldet Bydelsmøde 2.0 blev afholdt tirsdag den 8. november, og der har været møde i Bydelsplangruppen onsdag den 16. november. 

På repræsentantskabsmødet var der deltagelse af 36 foreninger. På nødet blev resultaterne af lokaludvalgets borgerpanelundersøgelse præsenteret for deltagerne, ligesom fagudvalgene gav en status på deres arbejde. Efterfølgende fik deltagerne på mødet mulighed for at kommentere på de indsatser der foreløbig er peget på af fagudvalg og lokaludvalg.

På mødet fik deltagerne desuden mulighed for at komme med nye idéer til bydelsplanen. Det benyttede mange og der kom 20 nye idéer eller forslag på bordet. (Se bilag 1).

Der var 13 idéer eller andre former for input på området for Kultur, Fritid og Idræt, 1 konkret idé og 1 input til proces omkring Familie, Børn og Unge, 2 idéer på Social, Sundhed, Ældre og Integration og 3 input og idéer på Byplan, Miljø og Teknik.

Fagudvalgene skal på møder i december og januar drøfte og beslutte hvilke af disse idéer, der eventuelt skal finde vej ind i bydelsplanen og i hvilken form.

De projekter fagudvalgene har besluttet tidligere, kan læses her: Status på arbejdet med bydelsplan og nyt fra fagudvalgene | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

Møde i bydelsplangruppen

Der har været møde i Bydelsplangruppen.

På mødet blev det understreget, at den samlede - overordnede vision bør være - på ca. én side og ikke bør overstige  to sider. Dog må visionen ikke blive så kort, at den bliver intetsigende.

Skriveproces, deadlines og redaktion mv.

Skriveprocessen for fagudvalgene afsluttes ultimo januar, således at de endelige afsnit i bydelsplanen kan godkendes på det ordinære lokaludvalgsmøde i februar.

Sekretariatet tillægges redaktørrollen for den samlede bydelsplan og gennemskriver alle afsnit, så der er den samme sprogtone gennem hele bydelsplanen.

Det blev på ny understreget, at der ikke er behov for endnu engang at beskrive kvarterernes egenart. Man kan eventuelt genbruge materialet fra tidligere.

Kriterier for projekter i bydelsplanen

For at bydelsplanen kan blive et skarpt, vedkommende, konkret og til stadighed aktuelt redskab for lokaludvalget i udvalgets videre planlægningsarbejde og politiske arbejde, kan man med fordel opstille en række kriterier for hvilke interesseområder og konkrete projekter, der kan indgå i bydelsplanen.

Kriterierne har været i fagudvalgene og følgende er meldt ind:

  • Et bydelsplansprojekt skal være af høj relevans for bydelens udvikling og borgere.
  • Der fokuseres på, at de valgte indsatsområder/projekter skal være relevante for det politiske niveau (BR).
  • Bydelsplanprojekterne skal løbende aktivere bydelens borgere - enten i udviklingsfasen, planlægningsfasen, eller- og i udførelsesfasen.

Derudover har fagudvalget BMT arbejdet med to hjælpekriterier, der kan være med til at angive hvor ressourcekrævende et projekt vil være. Det kan derfor også være med til at indikere, hvor højt et projekt skal prioriteres og omkostningerne ved at tage nogle projekter med - eller opprioritere dem, frem for andre. De to hjælpekriterier er:

  • Modenhed i projektet
  • Kompleksitet i projektet

Modenhed: hvor langt er vi i processen med at beskrive projektet - Skala: 1 er kun titel og 5 er næsten færdig
Kompleksitet: Hvor realistisk er det ift gennemførelse. Hvor meget er vi selv herrer over. Skala: 1 er 'Vi kan selv' og 5 kræver meget politisk benarbejde. (Se bilag 2). Bydelsplanskemaet kan supplere projektskemaet, der allerede er i brug i flere fagudvalg. Projektskemaet danner stammen i de projektbeskrivelser, der skal ind i bydelsplanen.

Det understreges, at bydelsplanen er et dynamisk dokument. Projektidéer der ikke finder vej til en prioriteret rolle i bydelsplanen i første omgang, beskrives i et bilag - en form for 'bobler-liste'.

Forankring af konkrete projekter og procesbeskrivelser mv.

Sikre Skoleveje forankres i FBU. Fagudvalget udformer en 'vejviser'- en form for procesplan for, hvordan man vil arbejde med sikre skoleveje i det enkelte skoledistrikt. Vejviseren skal pege på hvem lokaludvalget henvender sig til og inddrager – hvorfor og optimalt set i hvilken rækkefølge. F.eks. skolebestyrelser/ledere, elevråd, forældrebestyrelser, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, interesseorganisationer som eksempelvis Dansk Cyklistforbund, Ungerådet i København etc.

På samme vis udarbejdes en ’vejviser’ – på ensomhed og mental sundhed.

Naturskole i Nordhavn er fortsat forankret i FBU med Allan Marouf som tovholder.

Bypark i Nordhavn udgår til fordel for, at Naturpark Nordhavn skrives ind. Ophænget bliver BMT med løbende drøftelser med KFI.

Yderligere data, layout og illustrationer

Fagudvalgene kan fortsat bestille data i sekretariatet i det omfang det kan lade sig gøre.

Sekretariatet kan også selvstændigt vurdere, hvilke data der kan være relevant til at understøtte lokaludvalgets pointer.

Sekretariatet sikrer, at der indgår gode fotos til at illustrere lokaludvalgets pointer.

 

Nyt fra fagudvalgene

Familie, Børn og Unge

Næste møde i fagudvalget bliver onsdag den 7. december. Fagudvalgsformanden har besluttet, at møder fremover afholdes den første onsdag i måneden, januar og august undtaget. De kommende møder kan ses i kalender på lokaludvalgets hjemmeside.

Byplan, Miljø og Teknik

Fagudvalget har holdt møde den 10. november 2022, hvor der i mødets første del var oplæg fra Byggeri Nord og Byplan Nord om hhv. sagsprocessen for byggesager i kommunen og en status på igangværende og kommende lokalplaner i bydelen.

Fagudvalget behandlede en borgerhenvendelse vedr. sikre skolevejs-projekt ved Vibenshus Skole/Kertemindegade. Der afsendes et svar til borgeren, hvor der redegøres for lokaludvalgets dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, og at lokaludvalget ikke direkte har udtalt sig omkring den konkrete sag.

Næste fagudvalgsmøde holdes 8. december 2022.

Besøg fra Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod og Overborgmester Sofie Hæstorp Andersen

Som tidligere informeret, har lokaludvalget haft besøg af Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod og Overborgmester Sofie Hæstorp Andersen hhv. onsdag den 9. og mandag den 14. november. Formanden orienterer om besøgene.

 

Løsning

Lokaludvalget tager status fra Bydelsmøde 2.0 og møde i Bydelsplangruppen til efterretning.

Lokaludvalget drøfter kriterier for projekter i bydelsplanen

Lokaludvalget tager status fra fagudvalgene til efterretning

 

 

Videre proces

Fagudvalgene arbejder videre med projektbeskrivelser og øvrig kvalificering af indsatserne i bydelsplanen.

Der er ikke berammet et nyt møde i Bydelsplangruppen.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning. 

Til top