Mødedato: 23.10.2024, kl. 18:30
Mødested: Nabo Østerbro (Vibenshave), Nyborggade 11, 2100 København Ø

Bylivsgadepuljen 2024 - udvælgelse af lokale projekter

Indstilling

Forpersonen indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget drøfter og udvælger op til 5 lokale projekter til Bylivsgadepuljen, som anbefales overfor Teknik- og Miljøforvaltningen.

Problemstilling

Lokaludvalget skal tage stilling til de indkomne forslag til grønne bylivsgader i Østerbro bydel. Der er til denne idérunde indsendt 5 lokale forslag til Bylivgadepuljen.

Bylivsgadepuljen har til formål at omdanne vejstrækninger i København til grønne bylivsgader på baggrund af idéer fra lokale borgergrupper i hele København med inddragelse af borgerne i planlægning og udførsel af projekterne. Borgerrepræsentationen afsatte i Budget 2024 midler til en idérunde 2 til etablering af grønne bylivsgader.

Ifølge administrationsgrundlaget for Bylivsgadepuljen lægges der op til, at lokaludvalgenes inddrages i udvælgelsen af, hvilke projekter forvaltningen skal arbejde videre med. Forvaltningen vil særligt gerne have input omkring den lokale opbakning til de indsendte forslag.

Forvaltningen vil bruge kvalificering af den lokale efterspørgsel i sin udvælgelse af otte til ti idéer til skitsering. Hvis forvaltningen ikke modtager en prioritering eller kvalificering af den lokale efterspørgsel fra et lokaludvalg, vil forvaltningen selv forestå prioriteringen af idéerne fra den bydel uden stillingtagen til projekternes lokale efterspørgsel.

Der er indkommet i alt 5 forslag i Østerbrobydel, som forvaltningen har lavet en forhåndsbedømmelse af, om projekterne er realiserbare inden for rammerne af Bylivgadepuljen. Efter forvaltningens vurdering er 3 ud af projekter realiserbare.

Projekt  Realiserbar  Ide  Forvaltningens bemærkninger  Lokal opbakning 
 Soldalen  Nej Etablere et fælles opholdsareal for beboere i kvarteret. Vejlukning af Soldalen for biltrafik mellem Svanevænget og Østerled, samt placering af plantekasser Der kan ikke nedlægges mere end 1 p-plads pr. projekt. Fysisk lukning er ikke mulig, da der ikke er plads til at etablere en vendeplads. Vejen er for smal til at placere plantekasser og samtidigt sikre tilgængelighed.

 10 lokale beboere har anbefalet projektet.

Lokalområdet består af 41 husstande med et stigende antal børnefamilier.

 Engskiftevej  Ja Udvide det grønne areal ved rundkørslen Engskiftevej/Vesteragervej for at give mulighed for ophold, leg i gaden og sociale arrangementer. Realistisk ift. plads. Kan ikke realiseres som anlægsarbejde, så løsningerne skal etableres på den eksisterende kørebane fx plantekasser og siddemøbler. 9 lokale beboere har anbefalet projektet. Ikke angivet antal beboere i foreningen.
 Serridslevsvej  Ja Opholdsplads og begrønning af vejenden foran Krudttønden. Ønsker en grøn sammenhæng mellem Fællesparken og Øster Fælled Torv, hvor der planlægges en opgradering af byrummet. Ideen forventes at kunne gennemføres, da biltrafikken allerede er fjerne fra vejenden.  5 interessenter har anbefalet projektet (Kultur og fritid Østerbro, erhvervsdrivende på Øster Fælled Torv, Østerbro teater og ejeren)
 Marstalsgade  Nej  Renovering/etablering af fortov, etablering af blomsterbede og optegning af p-pladser. Kan ikke gennemføres, da der ikke kan laves anlægsarbejde inden for rammen af puljen. 4 lokale beboere anbefaler projektet. 
Sankt Kjelds Gade  Ja  Opsætning af plantekasser, krukker eller lign. på flisebelagt område på hjørnet af Ourøgade og Skt. Kjelds Gade. Kan gennemføres, hvis det ikke forstyrrer ganglinjer. Vær opmærksom på den trafikale fredeliggørelse af kvarteret samt regnvandshåndtering. 44 lokale beboere har anbefalet projektet.

Løsning

Fagudvalget for byplan, miljø og teknik har udvalgt en ad hoc gruppe på 3 personer, som i samarbejde med sekretariatet har kigget nærmere på de indkomne projektideer.

Arbejdsgruppen har drøftet projekterne og har været ude at besigtige projektområderne for at danne sig et overblik over ideerne. Der er primært arbejdet med de af projekterne, som vurderes at være realiserbare.

Arbejdsgruppen har set på projekterne ud fra følgende principper:

- Den lokale opbakning (hvor mange bakker op)

- Hvor mange kommer projektet til gode?

- Hvordan harmonerer projektet med indsatser og temaer i lokaludvalgets bydelsplan?

 

På denne baggrund anbefales følgende prioritering af projekterne:

1. Sankt Kjelds Gade

Projektet har stor lokal opbakning i flere af de omkringliggende gader. Der vurderes at være en fornuftig sammenhæng mellem omkostningerne til etablering og gruppen af borgere som vil få glæde af begrønningen. Desuden vurderes projektet at være i tråd med Klimakvarterets tanke om begrønning af små byrum.

2. Engskiftevej

Projektet vurderes at være meget lokalt funderet og vil primært komme lokalområdets beboere (en smallere kreds) til gode. Det vil være positivt med en begrønning og plads til ophold i området, men projektet vurderes ikke at imødekomme beboernes ønske. 

3. Serridslevsvej

Vi bemærker at opbakningen til projektet i dette projekt ikke kommer fra lokale beboere men derimod fra en gruppe bestående af ejeren af ejendommen Øster Fælled Torv, ejer af naboejendommen samt en række erhvervsdrivende. Projektideen lyder spændende, men lokaludvalget kan ikke forholde sig til den lokale opbakning, da der ikke synes at have været involveret lokale beboere.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.

Videre proces

Forvaltningen udvælger 8-10 projekter som videreprojekteres. Disse skal forelægges Teknik- og Miljøudvalget primo 2025 med henblik på at udvælge ca. 2 projekter der etableres.

Beslutning

Jóannes J. Gaard foreslog at ændre i prioriteringen af projekter, således at "Serridslevsvej" bliver 2. prioritet og "Engskiftevej" bliver 3. prioritet.

Lokaludvalget anbefaler følgende projekter i prioriteret rækkefølge:

1. Skt. Kjelds Gade

2. Serridslevsvej

3. Engskiftevej

Til top