Opfølgning på Spørgeskemaundersøgelse om krydstogtturister om landstrøm
Tidligere beslutninger
Lokaludvalget besluttede på møde den 21. august 2019 på baggrund af fagudvalget for byplan, miljø og tekniks gennemgang og drøftelse af tilbud fra Det Økologiske Råd omkring en elektronisk spørgeskemaundersøgelse blandt mindst 1.000 krydstogtpassagerer i København, at afsætte 38.500 kr. i 2019-puljemidler til gennemførelse af en spørgeskemaundersøgelse blandt krydstogtspassagerer omkring landstrøm.
Lokaludvalget nedsatte i den forbindelse en ad hoc arbejdsgruppe, der skulle deltage i arbejdet omkring spørgeskema jf. løsningsafsnittet.
Undersøgelsen skulle vise passagernes holdning til landstrøm og den merpris på rejserne, som dette måtte medføre såfremt skibene skulle bruge landstrøm.
Indstilling
Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg
1. at lokaludvalget tager resultaterne fra spørgeskemaundersøgelse vedrørende krydstogtsturister om landstrøm til efterretning og drøfter disse.
Problemstilling
Østerbro Lokaludvalg har gennem længere tid arbejdet for at få nedbragt luftforureningen fra krydstogtskibe ved at få indført landstrøm til krydstogtskibe, når de ligger til kaj i København.
For at fremme dette mål besluttede Østerbro Lokaludvalg i tæt samarbejde med Det Økologiske Råd at igangsætte den hidtil første undersøgelse af, om krydstogtpassagerer er villige til at betale ekstra for landstrøm og hvor meget ekstra. Ud over lokaludvalget er undersøgelsen finansieret af Climate Works Foundation, Energifonden og Seas At Risk som led i arbejdet for Clean Arctic Alliance: www.hfofreearctic.org.
Metode bag undersøgelsen
For at få valide svar var der behov for en anonym undersøgelse, hvor krydstogtpassagererne svarede uden overvågning. Derfor blev valgt en web-baseret spørgeskemaundersøgelse via SurveyMonkey.
Der blev uddelt ca. 7.500 visitkort med påtrykt QR kode og webadresse til undersøgelsen. Teksten på kortene og i undersøgelsen var på engelsk. Krydstogtpassagerer uden engelskkundskaber og/eller uden adgang til internettet kunne altså ikke deltage. For at motivere passagererne til at besvare deltog alle interesserede respondenter i konkurrencen om et krydstogt til 600 US dollars (4.000 kr).
Kortene blev uddelt manuelt til tilfældige krydstogtpassagerer på Langeliniekaj og Oceankaj mellem d. 22. august og d 18. september 2019 af personale iført T-shirts påtrykt Cruise Survey (se figur 2). I dette tidsrum var ca. 60 krydstogtskibe i København. Det var ikke muligt at dele ud ved alle skibe. For at undersøgelsen kunne udføres på kort tid blev udvalgt 8 nøglespørgsmål:
1 Nationalitet
2 Alder
3 Navn på krydstogtskib
4 Pris på krydstogt
5 Would you be willing to accept a minor price increase to get clean renewable Danish electricity in order to avoid toxic air pollution from your cruise ship in Copenhagen?
6. How large a price increase would you be willing to accept to connect your ship to clean electricity in Copenhagen?
7. Extra costs of the entire cruise
Would you be willing to accept a minor price increase to get clean electricity in order to avoid toxic
air pollution from your cruise ship while staying in port?
8. Extra cost per port
How large a price increase would you be willing to accept per port to connect your ship to clean
electricity?
Resultater
Da undersøgelsen blev lukket d. 5. okt. var der indkommet 117 svaret på spørgsmål 1, 3, 4, 6, 7 og 8, mens kun 113 havde besvaret spørgsmål 2 og 5.
Vurdering
Det var ikke muligt at forklare, hvorfor der kun indkom 117 svar dvs. en respons på 1,5 % i forhold til de ca. 7.500 uddelte kort med links til spørgeskemaundersøgelsen. Da svarene imidlertid er fordelt på mange nationaliteter og aldersgrupper, så er der ikke umiddelbart grund til at tro, at resultaterne havde været markant anderledes, hvis der var indkommet flere svar.
Konklusion
I København er ca. 86 % af krydstogtpassagererne villige til at betale ekstra for landstrøm: 19 % vil betale en 1,5 euro ekstra, 26 % vil betale 2,5 euro ekstra og 41 % vil betale 3,5 euro ekstra.
På hele krydstogtet er 84 % af krydstogtpassagererne villige til at betale ekstra for landstrøm: 24 % vil betale en 1,5 euro ekstra, 28 % vil betale 2,5 euro ekstra og 31 % vil betale 3,5 euro ekstra.
Løsning
Det Økologiske Råd kommer i rapporten frem til følgende anbefalinger:
Da resultaterne viser, at ca. 85 % af krydstogtpassagererne er villige til mindst at betale det landstrøm vil koste på kommercielle vilkår i København (ca. 1,5 euro ekstra) pr. passager, og at 60-65 % endda er villig til at betale væsentligt mere end det landstrøm vil koste, så anbefales det at:
1) Udbygge med landstrøm til samtlige kajpladser på Langelinie og Oceankaj i 2021 og forhøje havneafgiften for krydstogtskibe, der ikke tager landstrøm, så alle krydstogtskibe motiveres til at modtage landstrøm fra 2021.
2) Alternativt kan indføres en passagerafgift på 2-3 euro pr. krydstogtpassager i danske havne med over 50.000 krydstogtpassagerer årligt. Afgiften skal gå ubeskåret i et fond havnene kan søge til at bygge landstrømsanlæg. Når alle havnene har landstrømsanlæg nedlæges fondet.
Økonomi
Videre proces
Lokaludvalget følger op på resultaterne over for Borgerrepræsentationens medlemmer - herunder gruppeformandskredsen.