Orientering om resultater fra målinger af luftforurening på Østerbro
Tidligere beslutninger
Østerbro Lokaludvalg afsatte den 21. november 2018 (+ en tillægsbevilling 19. december 2018) 22.000 kr. og den 24. april henholdsvis 23.000 kr. til afholdelse af 2 borgermøder om luftforurening på Østerbro fra bl.a. krydstogtskibe, biltrafik og brændeovne.
Østerbro Lokaludvalg afsatte 12. juni 2019 et rammebeløb på 30.000 kr. i 2019-puljemidler til dækning af honorar og brug af måludstyr i forbindelse med 2 x 5 målinger af luftforurening.
Indstilling
Formanden indstiller,
1. at lokaludvalget tager orientering om resultater af målinger af luftforurening til efterretning, og drøfter resultaterne.
Problemstilling
Formålet med projektet har været at måle luftforurening med partikler fra vejtrafik ved fem trafikknudepunkter på Østerbro på hverdage i myldretiden og sammenholde med forureningen på mere ”stille” tidspunkter.
Der blev foretaget målinger på følgende fem steder:
- Vordingborggade (ved banen)
- Lyngbyvej/Jagtvej-krydset
- Østerbrogade (mellem Nygårdsvej og Svanemøllen St.)
- Østbanegade (mod Østerport St.)
- Strandboulevarden (ved svinget omkring Middelfartgade)
Målinger
Ultrafine udstødningspartikler fra vejtrafik blev målt i myldretiden (morgen/eftermiddag) og en søndag sidst i august 2019 ved fem trafikknudepunkter på Østerbro (se figur 1). Samtidig blev målt den lokale vindhastighed, temperatur og luftfugtighed.
Ultrafine partikler blev målt med to P-Trak’s (Model 8525 Ultrafine Particle Counter) fra TSI, der blev kalibreret og krydskalibreret før/efter målingerne. Kalibreringerne viste, at måleudstyret fungerede fint i måleperioden. Resultater er baseret på sekundmålinger. En time repræsenterer således 3.600 målinger. Der er dog anvendt gennemsnitsværdier i tabeller og kurver er baseret på minutsnit. Vindhastighed og retning samt luftfugtighed og temperatur blev målt med en WindMate 350.
Luftforureningen viste sig, som ventet, at være højest i myldretiden på hverdage sammenholdt med søndag. Dette skyldes en højere trafikkoncentration på hverdage. At forureningen ikke når længere ned om søndagen skyldes primært forurening fra busser, erhvervskøretøjer og dieseltog (ved banelegemet). Der blev observeret markant erhvervstrafik i trafikknudepunkterne både på hverdage og om søndagen. Forskelle mellem gaderne skyldes forskellige trafikbelastning, forskellig opbygning af gaderummet og forskellig vindeksponering (sidstnævnte har stor betydning for luftskiftet/fortynding i gaderummet) og påvirkning fra tætliggende større gader (f.eks. er målingerne fra Vordingborggade ved banen påvirket af trafikken på Kalkbrænderihavnsgade). Derfor ses ikke direkte sammenhæng mellem trafikbelastning og forureningsniveau, når trafiktallene fra tabel 1 sammenholdes med forureningsniveauerne i tabel 2. Det er særligt i trafikbelastede dybe gaderum (smalle gader omgivet af høje bygninger), at forureningen med udstødningspartikler kan nå høje niveauer.
Forureningen på alle gaderne ligger under forureningsniveauet på H.C. Andersens Boulevard, som anses for en af landets mest forurenede gader. Men forureningsniveauet på alle gader ligger markant over niveauet på en mindre trafikeret gade i udkanten af København. I Vordingborggade var særlig høj forurening under målingerne. Folk der bor og færdes meget i gaderne udsættes for forureningsniveauer, der øger risikoen for sygdom og tidlig død. Den luftforureningsbetingede overdødelighed for beboerne i gaderne er 10-20 procent i forhold til beboere langs mindre trafikerede veje i udkanten af København.
Konklusion
Det Økologiske råd konkluderer i rapporten, at dieselkøretøjer uden filtre og med defekte filtre samt dieseltog og knallerter fortsat bidrager markant til luftforureningen med skadelige udstødningspartikler i Østerbros gader og øger derved sygeligheden og risikoen for tidlig død i bydelens befolkning. Fornyelse af vognparken og den planlagte stramning af miljøzonen vil nedbringe luftforureningen, men da defekte partikelfiltre ikke opdages og udskiftes ved periodisk bilsyn, og da dieseltog og knallerter ikke er omfattet af miljøzonen, så er det svært at vurdere præcist, hvor meget luftforureningen reduceres. Ved at udskifte defekte filtre på rutebusser og dæmpe den tunge erhvervstrafik gennem bydelens gader, kan luftforureningen reduceres på kort sigt.
Løsning
Det Økologiske råd kommer med følgende anbefalinger til løsning:
På kort sigt anbefales det at nedbringe luftforureningen ved at:
- Få politikernes fokus på forureningens helbredsskader.
- Få defekte partikelfiltre skiftet på rutebusser.
- Få politiet til at håndhæve eksisterende restriktioner for tung trafik.
- Reducere mængden af tung trafik gennem bydelens centrale gader via nyt tiltag.
- Få renset partikelfiltre på busserne, så de holder længere (f.eks. med HYDRIVE).
Endelig bør borgere, der bor ud til trafikerede veje informeres om, at de ikke skal lufte ud mod vejen i dagtimerne (de bør lufte ud mod gården) og undgå at sætte småbørn til at sove i barnevogne på altaner.
På længere sigt anbefales det at nedbringe forureningen ved at:
- Stramme filterkravet i miljøzonen, så det også gælder persondieselbiler.
- Fremme kommunens arbejde for flere elbiler og el/gas-busser (samt biogasbusser).
- Få uvedkommende vejtrafik væk fra bydelens centrale gader (f.eks. via road-pricing).
- Få indført obligatorisk filterkontrol ved periodisk bilsyn, så det sikres, at defekte filtre udskiftes.
- Få knallerter med forbrændingsmotor gjort synspligtige og omfattet af krav i miljøzonen.
- Få politiet til at håndhæve miljøkravene i miljøzonen.
- Fredeliggøre centrale gader i bydelen.
Økonomi
Videre proces