Københavnerinddragelse, besvarelse af spørgsmål
Tidligere beslutninger
Indstilling
Formanden indstiller,
1. At Østerbro Lokaludvalg diskuterer og beslutter svar på spørgsmål om, hvordan lokaludvalget arbejder med borgerinddragelse.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen arbejder, på baggrund af en beslutning i gruppeformandskredsen, med en ramme og modeller for en mere mangfoldig og fokuseret borgerdialog.
Initiativet er forankret i Borgerrepræsentationens Sekretariat og arbejdet vil foregå i samarbejde med de øvrige fagforvaltninger og med inddragelse af københavnere og Lokaludvalg.
Der kører i januar en spørgeskemaundersøgelse til alle københavnere. Undersøgelsen blev fredag den 11. januar sendt til Østerbro Borgerpanel (mandag den 14. januar havde 1800 østerbroborgere besvaret undersøgelsen).
En del af processen er også, at alle lokaludvalg er blevet bedt om at sende skriftligt input i form af en besvarelse af 5 konkrete spørgsmål om borgerdialog:
- Hvilke metoder benytter lokaludvalget til at skabe dialog og samarbejde med københavnerne?
- Hvilke metoder til københavnerinddragelse virker særligt godt i jeres Lokaludvalg?
- Hvordan arbejder lokaludvalget med en mangfoldig københavnerinddragelse og repræsentation af bydelens forskellige stemmer? Hvilke erfaringer har lokaludvalget med at opnå dette?
- Er der noget, som lokaludvalget gerne vil gøre mere af ift. københavnerinddragelse, som ikke er muligt inden for de nuværende rammer i Københavns Kommune?
- Har lokaludvalget ideer til, hvilke metoder der skal til, for at Københavns Kommune som helhed kan opnå endnu bedre og mere mangfoldig københavnerinddragelse?
Fristen for indsendelse af svar til Økonomiforvaltningen er den 8. februar.
Løsning
Østerbro Lokaludvalg diskuterer og beslutter svar på de fem spørgsmål om, hvordan lokaludvalget arbejder med borgerinddragelse.
På baggrund af drøftelsen på lokaludvalgsmødet, vil der blive indsendt et svar.
Hvis der er medlemmer, som har lyst til at lave et skriftligt udkast, som lokaludvalget kan tage udgangspunkt, kan det sendes til sekretariatet senest dagen inden mødet.
Videre proces
Den 30. januar afholdes Københavnerkonferencen på rådhuset.
Den 2. maj afholdes dialogmøde med lokaludvalg og gruppeformandskredsen med præsentation af resultater fra konferencer, lokaludvalgenes svar samt spørgeskemaundersøgelser.
Sommer/efterår 2019 fremlægges modeller for københavnerinddragelse for gruppeformandskredsen.
Beslutning
Formanden og sekretariatet fik mandat til at skrive et svar. Der var følgende input til svarskrivelsen:
- Kulturudviklingsprojektet er en nyskabende måde at inddrage og samle forskellige lokale aktører. Eksempel på en indsats, som både handler om inddragelse og samarbejde på forskellige niveauer.
- Erfaring med inddragelse af en bestyrelse (Miljøpunkt)
- Det er lokaludvalgets erfaring, at de grupper som det nævnes i oplægget som svære at nå, rent faktisk er ret svære at inddrage i. Vi leder stadig efter columbusægget.
- Puljeansøgningerne er med til at skabe netværk, og via puljemidlerne stimulerer lokaludvalget, at borgerne tager initiativ
- Østerbro Borgerpanel som metode til at nå travle målgrupper og et stort antal lokale borgere
- Vi kan blive bedre til at bruge lokaludvalgets egne arrangementer til dialog med borgerne (fx ældrebanko og fastelavn).
- Det er paradoksalt at Københavns Kommune nedlægger stillingen som frivillighedskoordinator, hvilket stopper muligheden for mange grønne frivilligprojekter i byen, samtidig med at man sætter inddragelse på dagsordenen.
Medlemmer kan sende flere input til lokaludvalgets svar frem til 7. februar kl. 12. Input sendes til sekretariatet.