Evaluering af Re:fashion Days 2023
Indstilling
Forpersonen indstiller
1. at Østerbro Lokaludvalg tager evalueringen af Re:fashion Days til efterretning
Problemstilling
Østerbro Lokaludvalg har i 2023 stået som arrangør og afsender på tre arrangementer under overskriften Re:fashion Days. Det har været følgende arrangementer:
- Craftivism Festival d. 29. april (se fuld evaluering LU-dagsorden den 24.05.2023)
- Tøjbyttemarked ifm. Kulturhavn Festival d. 27. august
- Re:fashion Days i Villa Kultur d. 23. September
Craftivism Festival:
Lokaludvalget og Miljøpunkt Østerbro deltog som medarrangør og samarbejdspartner til endagsfestivalen Craftivism Festival i Kildevæld Kulturcenter. Lokaludvalget og miljøpunktet stod for et udendørs byttemarked og visible mending workshop (drop in). Lokaludvalget har valgt at fokusere på det private tøjforbrug som et indsatsområde på kultur- og miljøområdet. Lokaludvalget ønsker blandt andet at sætte fokus på vores overforbrug af tøj, på greenwashing og overproduktion i modeindustrien og hvordan man kan få et mere bæredygtigt tøjforbrug.
Inspiration, læring og netværk
Formålet med at deltage som samarbejdspartner i et større arrangement var at hente inspiration til lokaludvalgets egen Re:fashion Days, arbejde strategisk med netværk og lære mere om en yngre målgruppe som lokaludvalget ønskede at nå med Re:fashion Days arrangementet i september.
Synlighed
Deltagelse i Craftivism Festival er med til at give både lokaludvalget og miljøpunktet større synlighed, især hos en yngre målgruppe.
Tøjbyttemarked ifm. Kulturhavn Festival
Tøjbyttemarked i Nordhavn i forbindelse med Kulturhavn Festival blev arrangeret i samarbejde med Miljøpunkt Østerbro. Lokaludvalget ønsker, i samarbejde med miljøpunktet, at have fokus på det private tøjforbrug og være med til at formidle viden om tekstilbranchen/modebranchen og branchens store belastning for miljø og klima. Ud over at sætte fokus på problemerne med vores (over)forbrug af nyt tøj, er formålet at fremhæve alternative løsninger og inspirere til et mere bæredygtigt tøjforbrug.
Re:fashion Days i Villa Kultur
Den grundlæggende idé har været at sætte fokus på en aktuel, global problemstilling inden for bæredygtighed, klima og miljø, og give det et lokalt forankret perspektiv samt profilere lokaludvalgets arbejde i bydelen og understøtte netværksdannelsen mellem lokaludvalget, borgere og forskellige aktører i bydelen. Re:fashion Days er desuden et arrangement, der henvender sig til en ung målgruppe, som lokaludvalget normalt har svært ved at nå.
Politisk og kreativt fokus
Re:fashion Days har et politisk fokus, hvor der bliver stillet skarpt på overproduktion i modebranchen, fast fashion og tøjspild. Ifølge EU er modeindustrien ansvarlig for 10 procent at den samlede udledning af drivhusgasser og produktionen og forbruget af tøj er stigende.
Samarbejde og netværk
Værdien af samarbejde og udvikling af netværk er svær at sætte tal på. Arrangementet er blevet til som et samarbejdsprojekt mellem lokaludvalget, miljøpunktet og Re:wair. Re:wair har selv en stor kontaktflade og samarbejder med en række aktører og rekrutterer mange frivillige. Re:wair har dermed været med til at åbne døre for lokaludvalget, så lokaludvalget i dag kender langt flere aktører og nøglepersoner indenfor bæredygtighedsdagsordenen indenfor modebranchen.
Hvilke resultater kan fremhæves?
Craftivism Festival:
Deltagere:
Der deltog ca. 300 og ca. 100 deltog i byttemarkedet.
Aldersgruppen var ca. 13-40 med hovedvægt på unge i alderen 18-25.
Lokaludvalget har fået mere viden om og et større netværk indenfor en yngre målgruppe. Deltagelse i Craftivism Festival har lagt grundlaget for et større samarbejde med Re:wair om Re:fashion Days arrangementer.
Tøjbyttemarked ifm. Kulturhavn Festival:
Byttemarkedet var godt besøgt og en række mennesker stod allerede klar med deres tøjposer inden byttemarkedet åbnede.
Der blev byttet ca. 500 kg. tøj, ca. 200 personer afleverede tøj og der kom ca. 300-400 mennesker forbi i løbet af dagen.
Der blev skabt synlighed om lokaludvalget (og miljøpunktets) fokus på bæredygtigt tøjforbrug. Positivt med lokaludvalgets tilstedeværelse ved et så stort kulturelt arrangement i bydelen.
En ny banner med Re:fashion Days logo fik rammet tøjbyttemarkedet ind i en større kontekst, hvor flere aktiviteter indgår. Der blev reklameret for næste Re:fashion Days arrangement den 23. september med plakater og flyers.
Re:fashion Days i Villa Kultur:
Re:fashion Days den 23. september blev et vellykket arrangement med god stemning og stort engagement blandt gæster og oplægsholdere. Der foregik flere ting på samme tid og Villa Kultur summede af liv og god stemning. Arrangementet fik dermed en mere ”festivalstemning”, som var ønsket. Programmet bestod af workshops, paneldebatter, byttemarked, pubquiz, naturdrinks, live musik og dj. Arrangementet fungerede godt som en social, netværksdannende begivenhed, da deltagere og oplægsholdere naturligt kom i tale på kryds og tværs. Mange oplægsholdere blev der hele dagen og hjalp til som frivillige.
Med Re:fashion Days giver lokaludvalget bud på hvordan man kan blive inspireret til at vælge bæredygtige alternativer og være kreativ ved fx upcycling af ”gammelt” tøj. Det må gerne være sjovt at være med til at finde veje til et mere bæredygtigt tøjforbrug. Den handlingsorienterede, kreative og positive tilgang til problemet med en modebranche og en forbrugskultur, som er løbet løbsk, er en tilgang som appellerer til det unge publikum. Bæredygtighedsdagsordenen er en dagsorden, mange unge er optaget af, og lokaludvalget kan nå en ung målgruppe med dette fokus.
Deltagere:
170-200 fordelt over de forskellige workshops og aktiviteter på dagen.
En ung målgruppe
Der er flere gange blevet udtrykt et ønske fra lokaludvalgsmedlemmer om at tiltrække en yngre målgruppe end ved tidligere Re:fashion arrangementer. Det har derfor været et stort fokus på at ramme et yngre publikum denne gang. Det er lykkedes godt, og majoriteten af deltagerne lå i aldersgruppen 20-30 år. Dertil var de fleste frivillige og en stor del af oplægsholderne i tyverne og trediverne.
Re:fashion Days er ved at blive et navn og kendskabet er blevet væsentligt større ved dette arrangement. Der er dermed et solidt grundlag for at holde lignende event næste år.
Der blev sat fokus på de store problemer med modebranchen og på hvordan man som forbruger kan vælge alternativer til fast fashion industriens masseproducerede tøj i dårlig kvalitet.
Hvad kan forbedres eller gøres anderledes?
Craftivism Festival:
Der kan arbejdes mere med reklame og synlighed. Lokaludvalget kan med fordel stille med flere repræsentanter til arrangementer lokaludvalget er afsender på.
Tøjbyttemarked ifm. Kulturhavn Festival:
Man kan evt. prøve at tiltrække flere mænd. Der var lidt tyndt i herreafdelingen og det var derfor ikke så attraktivt for mænd at deltage.
Måske skal der vurderes om flere regler skal indføres. Der var enkelte tilfælde af ”hamstrere”, det virkede lidt grådige og som tog meget tøj. De spredte til tider en lidt anspændt stemning.
Re:fashion Days i Villa Kultur:
Større synlighed og interesse for arrangementerne kan skabes ved at involvere flere aktører og frivillige. Disse kan hjælpe med at brede budskabet ud i deres netværk og være med som aktive deltagere i programmet.
Der bør overvejes om programmet også skal have et aftenprogram. Mange deltagere gik omkring kl. 18.
Flere lokaludvalgsmedlemmer kan med fordel være med til planlægning og afholdelse af arrangementet.
Der kan stadigvæk arbejdes mere med at ramme målgruppen.
Løsning
Lokaludvalget tager evalueringen til efterretning.
Økonomi
Den økonomiske disponering overordnet:
Aktivitet: | Forbrug |
Craftivism Festival | 20.000 kr. |
Tøjbyttemarked i Nordhavn | 3.857 kr. |
Re:fashion Days i Villla Kultur | 101.748 kr. |
I alt | 125.605 kr. |
Bevilget beløb | 130.000 kr. |
Difference | 4.395 kr. |
Videre proces
Fagudvalget for kultur, fritid og idræt vil med udgangspunkt i erfaringerne fra Re:fashion Days i 2023 forberede lignende events i 2024.