Mødedato: 22.08.2017, kl. 17:30
Mødested: Plejecenter Fælledgården, Drejøgade 3, 2100 København Ø

Høring: Trafiksikkerhed 2015

Se alle bilag
Et konkret forslag fra Trafiksikkerhed 2015 er blevet sendt i høring hos Østerbro Lokaludvalg. Det drejer sig om et projekt på Østerbrogade.

Indstilling

Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg

1. at vedtage et høringssvar angående trafiksikkerhedsprojektet for Østerbrogade nr. 44 - 106

Problemstilling

Baggrund for Trafiksikkerhedsprojekt 2015

Hvert år dør 5-10 personer i trafikken i København, og ca. 200 kommer alvorligt til skade. Selvom dette tal er faldet i de senere år, kan en målrettet indsats gennem trafiksikkerhedsmæssige forbedringer af uheldsbelastede kryds og strækninger stadigvæk være med til at forhindre, at trafikanter kommer til skade i trafikken. I Københavns Kommunes trafiksikkerhedsplan 2013-2020 er det målsætningen, at antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne skal halveres i perioden 2013-2020. Et af planens handlingstemaer, ”De sikre veje”, beskriver systematisk uheldsbekæmpelse med ombygning af kryds og strækninger som et væsentligt og effektiv bidrag til forbedring af trafiksikkerheden. 10 Lokaliteter er blevet udpeget på baggrund af, hvor der sker flest trafikuheld med personskade, og hvor det i høj grad er cyklister og fodgængere, der kommer til skade.

Flere af de valgte lokaliteter er koordineret med planlagte og eller igangværende projekter. Derfor er antallet af lokaliteterne i det nærværende projektet reduceret til seks kryds og strækninger.

1. Jagtvej (Fra Nørrebrogade til og med krydset med Rantzausgade)

2. Krydset Hulgårdsvej/Godthåbsvej/Sallingvej

3. Lundtoftegade (strækningen mellem Hillerødgade og Borups Allé)

4. krydset Jagtvej/Tagensvej

5. Østerbrogade (nr. 44 til 106)

6. Toftegårds Allé (strækningen mellem Gl. Jernbanevej og Vigerslev Allé)

Forvaltningen har i løbet af ideoplægs- og anlægsprogramsfasen identificeret og analyseret årsagen til ulykkerne. Herefter har de valgte de vedlagte løsninger, som er mere gennemarbejdede.

Valg og prioritering af løsningerne er baseret på deres trafiksikkerhedsmæssige effekt. Imidlertid har kriterier som fremkommelighed, tilgængelighed, trafikafvikling og byrum været meget betydningsfulde for valg og viderebearbejdning af de enkelte løsninger.

De valgte løsninger er derfor med til at forbedre trafiksikkerheden uden at forringe ovennævnte forhold.

Løsning

Østerbrogade
Der er registreret en del uheld på strækningen mellem Øster Søgade og Ryesgade. Tværprofilet er her meget bredt og uoverskueligt. Desuden er der venstresvingende trafik fra sidevejene, som skal krydse mange kørespor.

Tværprofilet omdisponeres og der etableres et midterområde med rød OB-belægning. Venstresving forbydes fra to sideveje.

Ud for Østerbrogade 96 – 98 er der registreret en række uheld, bl.a. med påkørsel af parkerede biler, højresvingsuheld og ifm. u-vending. Dette er et sted på strækningen hvor der sker meget og trafikanterne skal derfor forholde sig til mange input.

For at reducere risikoen for uheld på stedet, flyttes busstoppestedet til denne lokalitet, således at u-vending bliver lettere og så der ikke er parkerede biler. I stedet etableres parkering hvor der i dag er busstop, nemlig ud for nr. 104 – 106.

Høringsmaterialet har været drøftet på møde i Østerbro Lokaludvalgs fagudvalg for teknik- og miljø og det anbefales at Østerbro Lokaludvalg vedtager et høringssvar på baggrund af disse drøftelser.

Økonomi

Denne indstilling har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.

 

Beslutning

Udkastet blev tiltrådt efter afstemning med en tilføjelse af: Lokaludvalget er forundret over, at der ikke er taget skridt til at sikre gående og cyklister ved Hans Knudsens Plads. Selve krydsningen af Lyngbyvej er blevet lidt sikrere, men der er stadig en del farlige situationer for fodgængere og cyklister bl.a. videre ad Borgervænget og ad Glænøgade. Der bør tænkes et helt nyt koncept for Hans Knudsens Plads pladsens fremtidige anvendelse, men sikkerheden er et problem nu.

For forslaget stemte 13 (Allan Marouf, Axel Thrige Laursen, Jóannes Jørgen Gaard, Hanne Melnik, Mette Mertz, Niels Erik Andersen, Lartey Godwin Lawson, Steen Reinhold Jeppson, Vagn Pedersen, Lars Martin Nielsen, Asger Khanna Randløv, Dan Pedersen) mod stemte 2 (Kjeld Lykke, Arvin Storgaard)

 

Arvin Storgaard og Kjeld Kristian Lykke afgav følgende protokolbemærkning og mindretalsudtalelse til forslaget om ændring af Østerbrogade:

¤ Nej til ændring af de trafikale forhold på de nævnte strækninger på Østerbrogade. Med den nuværende trafikale situation på Østerbro skal bil-fremkommeligheden ikke begrænses med dertil endnu længere bilkøer til følge og dermed øget forurening. Derimod bør der siges stop for krydsende cykeltrafik fra Sortedam Dosseringen over Østerbrogade for at kunne fortsætte i nordgående retning. Dagligt opstår der dramatiske situationer når cyklister, herunder børn, skal kante sig igennem den udadgående biltrafik.

¤ Nej til lukning Øster Søgade for biltrafik med henblik på skabelse af en større plads på Lille Trianglen. Dette er der slet ikke basis for med den nuværende trafiksituation på Østerbro. En lukning af Øster Søgade vil give uoverskuelige trafikforhold for Øster Farimagsgade. Trafikfremkommeligheden, herunder fremkommeligheden for biltrafik, skal under ingen omstændigheder begrænses. Ophobning af bilkøer øger luftforureningen  og dermed antallet af dødsfald for østerbroborgerne og andre.

¤ Nej til flytning af busstoppestedet på Trianglen til en placering ud for Nordea Bank på hjørnet af Nordre Frihavnsgade. En sådan flytning af det nuværende stoppested vil gøre det besværligt for dem, som skal skifte til og fra linie 14, som har stoppested på Trianglen. Dette gælder især for ældre, der skal krydse to fodgængerovergange for at komme til og fra linie 14. Det gælder børn og andre, som i deres iver for at nå bussen nedprioriterer færdselsreglerne. Den foreslåede flytning af stoppestedet vil formindske trafiksikkerheden. Det nuværende stoppested er det mest sikre. Dertil kommer, at et busstoppested på det foreslåede sted vil give trafikkaos på Trianglen. Trafikafviklingen i dag mellem busser og biler fungerer acceptabelt.

¤ Nej til at gøre Trianglen til en "landfast plads" med nedlæggelse af kørebaner. Dette er der slet ikke basis for med den udvikling af trafikken, som der er sket siden 2003.

I øvrigt bør der ses nøjere på cykeltrafikken på Hans Knudsens Plads med henblik på øget sikkerhed.

 

Bo Sandberg forlod mødet under behandlingen af dette punkt, kl. 20.45

Til top