Høring om dispositionsforslag for Carl Nielsens Allé
Indstilling
Fagudvalget for teknik og miljø indstiller til Østerbro Lokaludvalg,
1. at lokaludvalget beslutter at afsende et høringssvar til dispositionsforslaget for Carl Nielsens Allé jf. løsningsafsnittet.
Problemstilling
Østerbro Lokaludvalg har fået dispositionsforslaget for Carl Nielsens Allé i høring forud for behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget den 18. september, hvor det forventes, at anlægsmidlerne til forslaget frigives (forslaget er en del af den samlede skybrudspakke som blev vedtaget i 2013.)
Projektet skal håndtere regnvand i området, som ved kraftigt regn særligt samler sig i lavningen i pladsens sydøstligste hjørne. Der vil dog ikke være fuld effekt af projektet før de større projekter, bl.a. rørledningen i Østerbrogade er etableret, da kapaciteten i Carl Nielsens Allé alene ikke er nok til at håndtere regnvand og spilde fra vandoplandet.
Projektets hovedidé er at anlægge en grøn oase midt på pladsen, så man skaber et rum for bynatur, men samtidig øger biodiversiteten. Forslaget har rødder i den borgerdialog, der har været både i regi af lokaludvalget og Områdefornyelsen i Skt. Kjelds Kvarter og forsøger at møde nogle af de ønsker, der er kommet frem fra de deltagende borgere.
Det vil blive nødvendigt at nedlægge parkeringspladser i forbindelse med projektet for at få tilstrækkelig plads til det grønne areal. Disse parkkeringspladser skal erstattes, og det er derfor med i planen, at der etableres skråparkering lang Johan Svendsensvej, hvor der også laves ekstra pladser i forbindelse med anlægsfasen. For at udgå meget trafik på Carl Nielsens allé, er det tanken, at Johan Svendsensvej lukkes, således at den udelukkende betjenes via Sionsgade. Der vil dog stadig være mulighed for biltrafik gennem porten i det gamle Øresunds Hospital og der vil være af- og påstigning af bus til børneinstitutionen.
Såfremt projektet realiseres betyder det, at de nuværende bunkers i den sydlige del af pladsen sløjfes. Der har været dialog med brugerne af pladsen, bl.a. også den gruppe af borgere som har passet de grønne bede og plantekasser, som også fremadrettet vil få mulighed for dette dog som en del af den grønne oase.
Løsning
Fagudvalget for teknik og miljø fik præsenteret dispositionsforslaget på deres møde den 15. august, hvor projektlederen fra Center for Udførelse af Anlæg (TMF) deltog.
Fagudvalget stiller sig umiddelbart positivt i forhold til forslaget, der er godt gennemarbejdet og lægger vægt på etableringen af et grønt byrum, som netop har været kernen i tilbagemeldingerne fra involverede borgere. Det er ligeledes positivt, at der arbejdes med vandet fra Svanemøllehallens tag, som en del af byrummet.
Dog har fagudvalget følgende bemærkninger til forslaget:
- der bør lukkes helt for biltrafik gennem porten
- bustrafikken til institutionerne bør så vidt muligt flyttes, evt. til Johan Svendsensvej.
- der bør forsat arbejdes på at få etableret et lille cafémiljø på pladsen (evt. ikke fra starten).
Økonomi
Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.
Videre proces
Forslaget behandles af Teknik- og Miljøudvalget den 18. september, hvorefter der (ifølge planen) frigives midler til projektet). Det forventes at forslaget sendes i entrepriseudbud i december 2017 og, at anlæggelsen kan gå i gang omkring marts 2018 og derved stå færdigt senest december 2018.
Beslutning
Udkastet til høringssvar blev tiltrådt med følgende tilføjelse:
Vi finder det vigtigt, at den eksisterende trafikale adgang til og fra Johan Svendsens Vej i byrummets sydvestlige hjørne bevares, hvilket da også fremgår af dispositionsforslaget.