Høring vedr. Miljøgodkendelse af vandflyveplads i Københavns Havn
Indstilling
Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg,
1. at lokaludvalget beslutter at indsende vedhæftede kommentarer vedr. høring om miljøgodkendelse af vandflyveplads i Københavns Havn.
Problemstilling
DHC6 Invent ApS har søgt Københavns Kommune om en permanent miljøgodkendelse af en vandflyveplads ved Ndr. Toldbod. I dag driver virksomheden Nordic Seaplanes (der har samme ejerkreds som DHC6 Invent ApS) en flyrute fra København til Århus. Der blev i 2015 fra kommunen givet en midlertidig miljøgodkendelse til at lande ved Ndr. Toldbod og denne udløber 27. marts 2020.
Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen er VVM-myndighed for flyvepladsen i Københavns Havn og har den 24. juli 2017 meddelt permanent tilladelse til Nordic Seaplanes til at anvende et udpeget vandområde i Københavns Havn med 30 operationer dagligt.
Center for Miljøbeskyttelse er tilsyns- og godkendelsesmyndighed for flyvepladsens landområde med check-in, påstigning, ankomst og afgang for vandfly. Center for Miljøbeskyttelse regulerer miljøpåvirkninger fra flyvepladsen gennem benyttelse af landområdet, herunder indirekte støj fra flyoperationer ved fastsættelse af antallet af ankomster (landinger) og afgange (starter).
DHC6 Invent ApS har søgt om en permanent tilladelse til at drive flyvepladsen og til samtidigt at udvide antallet af afgange og ankomster ved kajen fra 10 til 28 pr. i dagtimerne og som hidtil 2 om aftenen.
Center for Miljøbeskyttelse lægger i høringsmaterialet op til, at der gives en midlertidig tilladelse indtil 2031 med tilladelse til 30 operationer dagligt fordelt på
-14 afgange og 14 ankomster i dagtimerne (07.00-19.00)
- 1 afgang og 1 ankomst i aftenperioden (19.00-22.00)
Løsning
Høringsmaterialet er udsendt via høringsportalen Bliv Hørt, den 12. august med høringsfrist den 23. august. Materialet har derfor ikke været forbehandlet i lokaludvalgets fagudvalg for byplan, miljø og teknik. Materialet er i stedet blevet udsendt til formanden og tovholder for fagudvalget for byplan, miljø og teknik, som har stået for udarbejdelse af udkast til høringssvar på vegne af lokaludvalget.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.
Videre proces
Såfremt lokaludvalget beslutter at afsende høringssvar, står sekretariatet for afsendelse af svaret inde høringsfristens udløb.
Beslutning
ÆF1: David Schack Trappaud Rønne foreslog følgende ændringsforslag:
'Østerbro Lokaludvalg er af den opfattelse at flytrafikken udgør en miljø- og klimamæssigbelastning, hvorfor vi anbefaler, at tilladelsen inddrages'.
For ÆF1 stemte: David Schack Trappaud Rønne, Iben Vestergård, Emmeline Othine, Axel Thrige Laursen
Imod ÆF1 stemte Marika Tingleff, Finn Kristiansen, Morten Buchwald, Bo Sandberg, Anette Engell, Allan Tyrrestrup, Allan Marouf.
Undlod at stemme: Henrik Conradsen, Jesper Koefoed-Melson, Lartey Lawson, Dan Pedersen, Jóannes Jørgen Gaard, Allan Marouf, Finn Larsen
Ændringsforslaget faldt
ÆF2: Finn Kristiansen foreslog følgende ændringsforslag:
'Østerbro LU kan støtte en langfristet tilladelse til flydrift minimum til 2031'.
For ÆF2 stemte: Finn Kristiansen, Bo Sandberg, Anette Engell, Morten Buchwald
Imod: Dan Pedersen, Joannes Jørgen Gaard, Emmeline Othine, David Schack Trappaud Rønne, Iben Vestergård, Axel Thrige Laursen
Undlod at stemme: Henrik Conradsen, Jesper Koefoed-Melson, Lartey Lawson, Allan Tyrrestrup, Marika Tingleff, Finn Larsen
Ændringsforslaget faldt
ÆF3: Jóannes Jørgen Gaard foreslog følgende ændringsforslag:
'Lokaludvalget finder, at der ikke bør gives en permanent/langfristet tilladelse, før der er foretaget en reel VVM undersøgelse med konkrete målinger af støj- og luftforureningen fra vandflyveren'.
For ÆF3 stemte: Jóannes Jørgen Gaard, Iben Vestergård, David Schack Trappaud Rønne, Henrik Conradsen, Emmeline Othine, Jesper Koefoed-Melson, Bo Sandberg, Lartey Lawson, Dan Pedersen, Anette Engell, Morten Buchwald, Axel Thrige Laursen, Allan Tyrrestrup, Allan Marouf, Marika Tingleff, Finn Larsen
Imod stemte:
Undlod at stemme: Finn Kristiansen
Ændringsforslag 3 blev vedtaget.