Mødedato: 21.03.2013, kl. 19:00
Mødested: Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100 Kbh. Ø

Kulturkort Østerbro

Se alle bilag

Østerbro Lokaludvalg skal tage stilling til om lokaludvalget vil deltage i udviklingen af Kulturkort Østerbro.

Indstilling og beslutning

Formandskabet indstiller til Østerbro Lokaludvalg

1. at Lokaludvalget tager stilling til hvorvidt man vil indgå som partner i udvikling, etablering og drift af Kulturkort Østerbro
 

Problemstilling

Lokaludvalget har modtaget en henvendelse fra Jacob Cold, freelance redaktør og projektleder, tidligere ansat ved Områdefornyelsen i Skt. Kjelds Kvarter, om deltagelse i udviklingen af et kulturkort for Østerbro.

Kortet har til formål at skabe en samlet indgang til Østerbro kultur- og aktivitetsliv og  fremme brugerskabte inititiativer. Kortet består af en hjemmeside, en app, en redaktion og et ambassadørnetværk. Organiseringen bag kortet er pt. Jacob Cold, Områdefornyelsen Skt. Kjelds Kvarter og Kultur Østerbro. Den lokale afdeling af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen bistår også udviklingen af kortet.

Lokaludvalget har allerede Østerbrobasen, der rummer en del af de samme funktioner som Kulturkort Østerbro.

 

Løsning


Formandsskabet har drøftet Kulturkortet og vil ikke anbefale at lokaludvalget går ind i projekt om Kulturkort på Østerbro. Formandskabet finder det tvivlsomt om Kulturkortet vil fungere i praksis, på samme vis som det har vist sig vanskeligt at få Østerbrobasen til at fungere i praksis. Dertil kommer, at Lokaludvalget allerede har investeret en del midler i udviklingen af Østerbrobasen.

Kulturkort Østerbro

Idéen til kortet er bl.a. opstået på baggrund af en lang række henvendelser til områdefornyelsen fra lokale frivillige aktører, der ønsker at nå bredere ud med deres initiativer.

Kulturkortet består af tre dele:
  • En hjemmeside (med tilhørende app), der er bygget op omkring en række kategorier af fællesskab/aktivitetertyper (såsom sport og motion, teenageliv, grøn by, børnekultur), et googlemap-baseret kort med mulighed for at få information om aktiviteter, projekter, foreninger etc., samt kalender, brugerblog og kontaktlister.
  • En redaktion, der har fokus på at sikre borgernes aktive deltagelse, koordinere og fortælle de gode historier om, hvad der sker på Østerbro
  • En veludviklet ambassadørstruktur og et frivillignetværk, der via personligt engagement sikrer brugen af og opbakningen omkring  hjemmesiden
Idéen bag Kulturkortet er:
  • At skabe en samlet indgang til Østerbro kultur- og aktivitetsliv og understøtte en lokal Østerbro identitet
  • At øge antal borgere, der kender til og bruge bydelens aktiviteter og tilbud
  • At fremme brugerskabte inititiativer
  • At optimere koordineringen og samarbejdet mellem forvaltninger, borgere, foreninger m.m.

Jf. bilag: Kulturkort Østerbro


Kulturkort vs. Østerbrobasen

Der er visse sammenfald mellem Kulturkortet og Østerbrobasen. Intentionerne og en del af funktionerne er ens, men de adskiller sig i forhold til udviklingen og driften. jf. Bilag: Evaluering Østerbrobasen.

  Østerbrobasen Kulturkort
Formål At oprette en forenings, netværks, og bydelsportal som lokaludvalget kunne benytte til at skabe kontakt til alle bydelens foreninger 

At give Østerbroerne mulighed for et godt, hurtigt overblik over aktiviteter i bydelen, ligesom foreninger nemt skulle kunne kontakte hinanden.

At skabe et debatforum for aktuelle lokale temaer/sager

At skabe en samlet indgang til Østerbro kultur- og aktivitetsliv og understøtte en lokal Østerbro identitet.
At øge antal borgere, der kender til og bruge bydelens aktiviteter og tilbud.
At fremme brugerskabte inititiativer.
At optimere koordineringen og samarbejdet mellem forvaltninger, borgere, foreninger m.m.
 
Funktioner En foreningsdatabase
En kalenderfunktion
Et debatforum
En beskedfunktion
Et tematiseret kort med oplysninger om aktiviteter m.m.
En kalenderfunktion
En forenings- og netværksdatabase
En Blog/idefunktion under hver kategori

Et bagvedliggende netværk bestående af ambassadørerne og redaktionen
Status Østerbrobasen + hvordan gribes det an med Kulturkortet Østerbrobasen har ca. 100 tilmeldte foreninger. Basen er ikke et "levende sted", men nærmere en statisk oversigtsside.
Meget få foreninger melder sig til og meget få foreninger reklamerer for deres aktiviteter.
Debatfunktionen fungerer ikke.
Sekretariatet sender af og til inivitationer til aktiviteter via basen. Vi kan nå ud til de der har registreret sig for et par år tilbage, men ikke hvis de har skiftet kontaktoplysninger og vi når heller ikke ud til nye netværk og foreninger i bydelen. 
Den afgørende forskel mellem de to sider, er:

at kulturkortet udvikes i tæt dialog med et bredt udsnit af dets tiltænkte brugere gennem en proces med flere testfaser.

at ambassadørnetværket og redaktionen sørger for at der er liv i siden, udbrede kendskabet og brugen af kortet og koble siden til lokale udviklingsprojekter.  


Deltagelse i udviklingen af Kulturkort Østerbro vil for Lokaludvalget betyde, at lokaludvalget vil indgå i et samarbejde med Kultur Østerbro, Områdefornyelsen, Jacob Cold, og SUF om udviklingen af kortet.

Formandsskabet har drøftet Kulturkortet og vil ikke anbefale at lokaludvalget går ind i projekt om Kulturkort på Østerbro. Formandskabet finder det tvivlsomt om Kulturkortet vil fungere i praksis, på samme vis som det har vist sig vanskeligt at få Østerbrobasen til at fungere i praksis. Dertil kommer, at Lokaludvalget allerede har investeret en del midler i udviklingen af Østerbrobasen.
Det er formandsskabets vurdering, at de fleste mennesker bruger internettet, dvs. diverse søgefunktioner eller sociale funktioner samt direkte adgang til forskellige hjemmesider til at søge oplysninger om aktiviteter og arrangementer. Det er formandsskabets oplevelse, at der er grunden til, at Østerbrobasen ikke bruges mere end den gør, og det er også grunden til, at formandsskabet ikke tror på et større gennembrud for kulturkort Østerbro.

Økonomi


Overblik over bevilgede og anvendte midler på Østerbrobasen:

 Dato  Bevilget  Anvendt
 3. februar 2009  38.000kr. 34.412kr.
 18. august 2009  21.000kr. 12.270kr.
 16. februar 2010  23.800kr 22.487kr.
 Drift 2011 og 2012   2800kr.
 I alt  82.800kr. 69.169kr.

Såfremt lokaludvalget vælger at deltage i Kulturkortprojektet skønnes det at koste i størrelsesordenen 50.000-80.000 kr. Det vil være op til lokaludvalget at beslutte hvor meget der skal bevilges. 

Områdefornyelsen støtter udviklingsfasen økonomisk med 200.000 kr., mens det færdigudviklede projekt forankres i Kultur Østerbro, der både bistår udviklingsfasen og som vil varetage den daglige drift når kortet er færdigudviklet.

Beslutning

1. Lokaludvalget besluttede ikke at gå ind i projekt Østerbro kulturkort.
Til top