Foreningsguidekoordinator på Østerbro i 2015
Tidligere beslutninger
Østerbro Lokaludvalg valgte medlemmer til kontaktudvalg for foreningsguidekoordinatoren i møde den 15. maj 2014:
1. Lokaludvalget valgte Bjarne Vennike, Allan Marouf, Dan Pedersen og Lartey Lawson til kontaktudvalget for foreningsguidekoordinatoren på Østerbro.
Indstilling og beslutning
1. at Lokaludvalget tager foreningsguidekoordinator Nina Adelaide Skeem Geists årsberetning for 2014 til efterretning.
2. at Lokaludvalget orienteres om og drøfter ny model for en evt. fortsættelse af projekt foreningsguidekoordinator på Østerbro i 2015.
Problemstilling
Østerbro Lokaludvalg besluttede i 2009 at få oprettet og bevilge støttemidler til en foreningsguidekoordinator på den nordlige del af Østerbro. Lokaludvalget tog beslutningen på baggrund af den første bydelsplan fra 2009, der viste et behov for at støtte børn og unge i området nord for Jagtvejen, ikke mindst hvad angår hjælp til og understøttelse af fritidsinteresser og kontakt til foreninger.
Foreningsguidekoordinatorens fokus er især at hjælpe børn og unge med anden etnisk baggrund, der ikke kender det danske foreningsliv, men alle børn der henvender sig bliver hjulpet og understøttet. Koordinatorens job, er at finde og hjælpe de frivillige som konkret står for at guide og hjælpe børn og unge ind i foreninger på Østerbro, og holde den løbende kontakt samt skabe nye kontakter med foreninger og klubber. de frivillige står for selve kontakten til børnene, deres forældre, trænere, skolelærere eller hvem der kan være relevant at inddrage i guideforløbet.
Læs mere om hvad ForeningsGuiderne er og laver i den vedhæftede årsrapport.
Lokaludvalget har nedsat et kontaktudvalg, hvis opgave er, at bygge bro mellem lokaludvalget og foreningsguidekoordinatoren, være sparringspart på problemstillinger, understøtte og hjælpe foreningsguiderne i deres samarbejde med Østerbros mange foreninger for børn og unge, og samtidig formidle lokaludvalgets prioriteter. Foreningsguidekoordinatoren har f.eks. deltaget i drøftelser vedrørende folkeskolernes nye opgaver i folkeskoleloven og planerne for Åben Skole, og hvordan skoler og foreninger sammen kan være med til at løfte denne opgave.
Foreningsguidekoordinator Nina Adelaide Skeem Geist har kontorarbejdsplads hos Områdefornyelsen Skt. Kjelds kvarter på Vennemindevej 39, 2100 Kbh. Ø.
Organisering:
Foreningsguidekoordinatoren er en studentermedhjælp, der arbejder ca. 15 timer om ugen, og som er betalt af Østerbro Lokaludvalg, men indtil nu har været ansat af Dansk Flygtningehjælp, og understøttet at Kultur- og Fritidsforvaltningen, der har det overordnede projektansvar for alle ForeningsGuiderne i København inkl. den ene gruppe på Frederiksberg.
Med det Københavns Kommunes sidste budgetforlig for 2015 er samarbejdet med Dansk Flygtningehjælp ophørt, og på den baggrund skal der findes en anden samarbejdsmodel, såfremt man ønsker at der fortsat skal være foreningsguider på Østerbro.
Løsning
Derudover foreslås det at lokaludvalget drøfter om, og i så fald hvordan, man evt. vil fortsætte med foreningsguiderne på Østerbro i 2015, efter en anden organisering end den vi hidtil har arbejdet med. På baggrund af denne drøftelse vil formandskabet og kontaktudvalget fremlægge et forslag til fremtidig model for ForeningsGuiderne på Østerbro i decembermødet.
Som det fremgår af den vedhæftede årsrapport er der sket nogle ændringer i organiseringen af ForeningsGuiderne:
Projektets ledelse har hidtil bestået af Skole & Fritid i Kultur- og Fritidsforvaltningen, som varetager samarbejdet med de forskellige parter (skoler, helhedsplaner, boligforeninger m.fl.), videndeling mellem koordinatorer, nye tiltag og metodeudvikling, samt Frivillignet – en del af Dansk Flygtningehjælp, hvis primære funktion er at støtte op om den frivillige del af projektet – dvs. rekruttering, fastholdelse, ledelse og administration af frivillige. Begge står til rådighed for sparring og uddannelse af projektets bydelskoordinatorer.
Som det ser ud på nuværende tidspunkt træder Frivillignet – en del af Dansk Flygtningehjælp med udgangen af året ud af projektet. Dette skyldes, at partnerskabsaftalen mellem Københavns Kommune og Dansk Flygtningehjælp ophører pr. 31. december 2014. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil fortsat løfte projektet som projektansvarlig for ForeningsGuiderne, herunder også de opgaver Dansk Flygtningehjælp har løftet hidtil bl.a. i forhold til organisering og understøttelse af den frivillige indsats. Forvaltningen vil eventuelt afsøge muligheder for samarbejde med en anden NGO.
Det betyder, at såfremt lokaludvalget fortsat ønsker en foreningsguidekoordinator på Østerbro, skal der findes en anden partner, som kan stå for ansættelsen af koordinatoren, idet Dansk Flygtningehjælp ikke længere er partner via Frivillignet. Det kunne måske være Skole og Fritid i KFF men med arbejdsplads lokalt, f.eks. på en skole.
Der er således ikke planlagt ændringer i selve konceptet for foreningsguiderne eller foreningsguidekoordinatorens rolle, men udeukkende ændringer i fht. ansættelsesmodel.
Økonomi
Indtægter | ||
Løn | 110.200 | 79.225 |
Aktiviteter (arrangementer, frivilligpleje, PR, mødeudgifter og kontorhold) | 10.000 | 5.080 |
Løn og aktiviteter i alt | 120.200 | 84.305 |
Adm bidrag (5,5 pct) | 6.611 | 3.400 |
Udgifter i alt | 126.811 | 87.705 |
Beslutning
2. Lokaludvalget tog orientering vedr. eventuel ny model for foreningsguidernes fortsættelse i 2015 fra Stine Jensen, Kultur og Fritidsforvaltningen, til efterretning, og besluttede at kontaktudvalget vil fremlægge et forslag til ny model for lokaludvalget.