Høring: Folkeoplysningspolitik 2023-26
Indstilling
Forpersonen indstiller til Østerbro Lokaludvalg,
1. at lokaludvalget beslutter at afsende vedhæftede udkast til høringssvar vedr. Folkeoplysningspolitik 2023-26.
Problemstilling
Østerbro Lokaludvalg har modtaget forslag til Folkeoplysningspolitik 2023-26 i høring i perioden 1. - 14. marts 2024. Der er givet udsættelse til 22. marts til indsendelse af høringssvar. Politikken har tidligere været i høring i kommunens aftenskoler og foreninger, og Folkeoplysningsudvalget besluttede den 20. februar 2024 at sende politikken i en ekstra høringsrunde, bl.a. i lokaludvalgene.
I Københavns Kommune er der omkring 65 godkendte aftenskoler og 1.100 godkendte folkeoplysende foreninger. I Københavns Kommune forstås folkeoplysning som demokratiforståelse, aktivt medborgerskab og et forpligtende fællesskab. Folkeoplysning er fri oplysning, uafhængig af offentlige myndigheder. Den har ikke til formål at fremme en bestemt offentlig besluttet adfærd, holdning eller lignende. Folkeoplysning bygger på Grundtvigs filosofi om, at folket selv må bestemme, hvad det vil oplyses om og hvordan.
Folkeoplysningspolitikken er bygget op omkring 5 temaer fra Kultur- og Fritidspolitikken:
- For fællesskabet
- For de oversete
- For byen
- For hovedstaden
- For organisationen
Løsning
Fagudvalget for kultur, fritid og idræt har drøftet folkeoplysningspolitikken og indstiller, at lokaludvalget indsender høringssvar.
Fagudvalget stiller sig grundlæggende positivt til udkastet og ser mange gode intentioner beskrevet i teksten. Fagudvalget savner til gengæld formuleringer, der omhandler faciliteter, der understøtter fællesskaber ”udenfor banen”, dvs. opholdssteder/klubhuse/steder at hænge ud i forbindelse med træningen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.
Videre proces
Såfremt indstillingen imødekommes, står sekretariatet for at indsende lokaludvalgets høringssvar til Kultur- og Fritidsforvaltningen.