Invitation til samarbejde vedr. Biblioteksplan 2019-23
Indstilling
Formanden indstiller,
- at Lokaludvalget afholder et borgermøde i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Indre By Lokaludvalg om en ny biblioteksplan
- at Lokaludvalget afsætter 15.000 kr til afholdelse af mødet
- at Lokaludvalget udpeger 1-2 tovholdere til at planlægge borgermødet sammen sekretariatet, Kultur- og Fritidsforvaltningen og tovholdere fra Indre By Lokaludvalg.
- at Lokaludvalget kommer med forslag til, hvordan man kan nå de grupper, der ikke forventes at deltage i borgermødet og forvaltningen bør tage ud og tale med
Problemstilling
Københavns Kommune skal have en ny biblioteksstrategi, og i den forbindelse vil Kultur- og Fritidsforvaltningen iværksætte en inddragelsesproces - gerne i samarbejde med lokaludvalgene. Forvaltningen planlægger borgermøder om strategien, i samarbejde med lokaludvalgene, i januar/februar, og en offentlig høring af biblioteksplanen i april/maj. Resultaterne herfra bliver indarbejdet i den endelige plan, som skal vedtages inden sommerferien 2019.
Blandt andet vil forvaltningen gerne have input til byens fysiske biblioteker, bibliotekernes digitale tilbud, hvordan man kan arbejde målrettet med læsning og litteratur, og hvordan man får skabt de bedste tilbud til børn og unge. Da der er tale om en overordnet plan for alle biblioteker i København, er forvaltningen primært interesserede i mere generelle ønsker til bibliotekerne, frem for specifikke ønsker til et konkret bibliotek.
Der lægges op til fire borgermøder, der følger Kultur- og Fritidsforvaltningens administrative opdeling af byen. Det vil sige et møde i byområderne i henholdsvis Kultur N (Nørrebro, Bispebjerg, Brønshøj-Husum), Kultur S (Amager Øst og Amager Vest), Kultur V (Valby Vesterbro, Sydhavn og Vanløse) samt Kultur Ø (Østerbro) og Indre by. Mødernes form er ikke fastlagt og vil blive udviklet bl.a. i samspil med lokaludvalgene.
Forvaltningen ønsker også at få dem i tale, som ikke bruger bibliotekerne, samt de grupper, som ikke forventes at deltage i borgermøderne. Forvaltningen lægger derfor op til et samarbejde mellem lokaludvalgene og Kultur N, S, Ø og V om at tage ud og tale med udvalgte borgere, eksempelvis børn, unge, ældre, borgere med anden etnisk herkomst eller andre, som lokaludvalgene ønsker inddraget.
Forvaltningen vil i den forbindelse gerne have forslag fra lokaludvalgene ift. hvilke relevante grupper i der er bydelen samt hvor, hvordan og på hvilke tidspunkter, man bedst kan komme i dialog med dem. Dialogen kan konkret forestås af lokaludvalgene, af forvaltningen eller i et samarbejde. Forvaltningen er åben overfor bud på, hvordan lokaludvalgene ønsker at deltage.
Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår også, at man overvejer at gøre brug af lokaludvalgenes borgerpaneler.
Forvaltningens invitation til samarbejde samt proces plan for inddragelsesprocessen er vedhæftet.
Løsning
Lokaludvalget beslutter, hvordan de arbejder videre med samarbejdet om strategien, herunder afholdelse af et borgermøde, jf beslutningsafsnittet.
Videre proces
KFF indkalder medarbejdere fra sekretariaterne til møde om det videre arbejde. Hvis der besluttes et borgermøde, skal der findes en fælles dato med Indre By.
Beslutning
Indstillingen blev tiltrådt. Følgende blev valgt til tovholdere: David Rønne, Allan Marouf, Axel Thrige og Allan Tyrrestrup.