Meddelelser
Invitation til konference ”Hvordan engagerer vi københavnerne i 2025-målene” fredag d. 20/11 2020 12.30 – 18.30
Kære Østerbro Lokaludvalg
I Valby Lokaludvalg er vi stærkt optagede af, at Københavns Kommune når sit ambitiøse mål om at blive CO2-neutral i 2025.
Vi finder, at lokaludvalgene har ressourcer, lokalviden og netværk til at engagere borgerne i løsning af klimaopgaven. Det vil vi gerne sætte i spil. Bæredygtig persontransport, energioptimering af boliger og klimavenligt forbrug, ikke mindst af fødevarer, og muligheden for bedre anvendelse af ressourcerne i affald er blandt de emner, der indgår i kommunens klimaplan, hvor vi mener lokaludvalgene og miljøpunkterne med fordel kan medvirke.
Vi ønsker derfor at samle alle Lokaludvalg og miljøpunkter til et samarbejde med Teknik- og Miljøudvalget og -forvaltningen om dette arbejde.
Vi vil begynde med at arrangere en konference til efteråret, hvor alle Lokaludvalgenes miljøengagerede medlemmer, miljømedarbejdere og miljøpunkterne kan mødes med TMU-politikere og TMF-medarbejdere.
Konferencen skal rumme både faglige oplæg, ideudvikling og debat, og skal munde ud i et idekatalog over hvilke borgerrettede klimaaktiviteter, lokaludvalg og miljøpunkter kan byde ind med for at København kan nå 2025-målet.
Vi håber meget Østerbro Lokaludvalg vil se denne konference som en mulighed for i fællesskab med Københavns andre lokaludvalg, miljøpunkter og Københavns Kommunes klimasekretariat at få aktiveret skjulte ressourcer og samarbejdspartnere og vi ser derfor meget gerne at Østerbro Lokaludvalg deltager aktivt i planlægningen og afviklingen af konferencen. Alle udgifter til konferencen afholdes af Valby Lokaludvalg.
Sæt allerede nu kryds i kalenderen fredag d. 20/11. kl. 12.30 - 18.30. Nærmere program og lokation følger. Hvis der er interesse for det vil Valby Lokaludvalg gerne invitere alle deltagere til en bid mad og lidt at drikke samt videre diskussion efterfølgende.
Tidlig tilmelding, kommentarer, ønsker til programmet etc. modtages med tak.
Vi håber meget at I vil være med.
Venlig hilsen
Michael Fjeldsøe, formand for Valby Lokaludvalg
Henrik Palsmar, formand for Valby Lokaludvalgs Miljøgruppe
Asger Gad, miljømedarbejder Valby Lokaludvalg
Svar fra Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Thomsen på spørgsmål vedrørende startredegørelse for Tunnelfabrikken fra formand Allan Marouf
Hele korrespondancen er vedlagt som bilag
Kære Allan Marouf
Tak for din mail fra den 21. juni 2020, hvor du skriver om startredegørelse for lokalplan Tunnelfabrikken, Østerbro, som vi behandlede på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2020. Som du sikkert har set, blev indstillingen godkendt og vi stemte i Enhedslisten også for indstillingen. Det har dog været vigtigt for Enhedslisten og mig at få konkretiseret præcist, hvilket område, der er indeholdt i redegørelsen, og det er bygningen ”Tunnelfabrikken” samt et tilstødende parkeringsareal og et mindre grus-areal, hvor der står tre træer, som er kategoriseret som bevaringsværdige. Disse træer vil blive bevaret, og forvaltningen vil gå i dialog med bygherre om, at der skal udvikles yderligere grønne områder i forbindelse med byggeriet. Det er altså ikke et naturområde, der skal bygges på, og i behandlingen af indstillingen lagde vi i Enhedslisten også vægt på, at de eksisterende naturkvaliteter og biodiversiteten i området skal styrkes.
I Enhedslisten er det et vigtigt politisk prioriteringsområde at bevare og skabe mere bynær natur, og vi vil forsat arbejde for, at Nordhavn Naturpark kan realiseres.
Med venlig hilsen
Ninna Hedeager Olsen
Teknik- og Miljøborgmester
Svar fra Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen på henvendelse om partybusser
Lokaludvalget vedtog på ordinært møde i juni 2020 at sende en forespørgsel om partybusser til Teknik- og Miljøudvalget. Teknik- og Miljøborgmesteren har svaret på henvendelsen. Fagligt notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen om om partybusser, som indgår i svaret, er vedhæftet som bilag.
Kære Østerbro Lokaludvalg
Tak for jeres mail fra den 2. juli om støjgener fra partybusser.
Jeg forstår så udmærket jeres og borgernes frustration over støjgener fra partybusser. Selvfølgelig skal der være plads til fest og larm i en storby som København, men jeg mener, at det er allervigtigst, at København er indrettet på en måde, der tager hensyn til de mennesker, der bor, lever og arbejder i byen.
Jeg har bedt forvaltningen om en beskrivelse af kommunens reguleringsmuligheder på området, og de er desværre meget begrænsede. Som I sikkert har bemærket, så er der fra Borgerrepræsentationens side et stort fokus på, hvordan vi kan sikre en bedre balance mellem muligheden for at bo og feste i byen. Fra flere partiers side efterlyses der ændret lovgivning for at dæmme op for udfordringerne med for meget fest i byen. Jeg mener, at bedre muligheder for at gribe ind over for partybusser er et af de redskaber, vi skal efterlyse fra Christiansborg, og jeg håber, at I også vil arbejde herfor.
Med venlig hilsen
Ninna Hedeager Olsen
Teknik- og Miljøborgmester
_______________________________
KØBENHAVNS KOMMUNE
Orientering om Projekt Brobold
Lokaludvalget har modtaget et notat om 'Projekt Brobold' fra Kultur- og Fritidsforvaltningen. Notatet er vedhæftet som bilag.
Kære Østerbro Lokaludvalg,
Sigtet med dette notat er at orientere jer om projekt Brobold, da det vedrører fysisk anlæg og nye aktiviteter i jeres byområde.
Såfremt I ønsker yderligere information kan projektleder Bettina Falk kontaktes på befalk@kk.dk, 21171301. Hun stiller også gerne op til et møde.
Med venlig hilsen
Mads Kamp Hansen
Byudviklingschef
Byudvikling
_________________________________________
KØBENHAVNS KOMMUNE
Kultur- og Fritidsforvaltningen
Sekretariat og Byudvikling
Sekretariatet har på vegne af lokaludvalget rettet henvendelse til Center for Bygninher i Teknik- og Miljøforvaltningen for at få tilsendt høringsmaterialet til partshøringen om byggeprojeket på ejendommen Østerbrogade 190, samt mulighed for at udtale sig i sagen.
Lokaludvalget har fået tilsendt høringsmaterialet, som er tilgået fagudvalget for byplan, Miljø og Teknik, men bliver ikke anset som part i sagen. Se bilag.
Rettelse til referat
Af referatet fra ordinært møde i lokaludvalget i juni 2020 fremgår det
Beslutning
Lokaludvalget tog meddelelserne til efterretning.
Der var yderligere følgende meddelelser på mødet:
Generelt om coronasituationen
Formanden meddeler at det på grund af coronasituationen, fortsat kan blive muligt i løbet af efteråret og vinteren at afholde LU-møder elektronisk via teams.
Svar på henvendelse om luftforurening
Formand Allan Marouf har den 11. august på vegne af Østerbro Lokaludvalg rettet henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget vedrørende luftforurening på Østerbro. Her henvendelsen og Teknik- og Miljøbormesterens svar samt notat om sagen fra Teknik- og Miljøforvaltningen :
Kære medlemmer af Teknik og Miljøudvalget
Østerbro Lokaludvalg har i samarbejde med beboere ved Strandvænget fået Rådet for Grøn Omstilling til at foretage en række målinger af luftforurening og støj ved krydset Strandvænget/Nordhavnsvej.
Målingerne viser, at luftforureningen (heldigvis) ikke er så høj som frygtet, og det samme gør sig gældende med støjniveauet set i forhold til de dybere gaderum på Østerbro. Dette er naturligvis positivt.
Lokaludvalget vil dog gerne benytte lejligheden til at pege på, at der netop i de tætte byrum med højt trafikpres i bydelen forsat er problemer med luftforurening. Vi vil derfor gerne anbefale, at der indledningsvis opstilles mobile målestandere rundt på Østerbro. Målingerne kunne foretages i de særligt plagede område (fx Vordingborggade, Østerbrogade og Østbanegade) for nærmere at følge graden af luftforurening og derefter på sigt udvælge lokationer til permanente målestationer.
Venlig hilsen
Allan Marouf
Formand for Østerbro Lokaludvalg
Svar fra Teknik- og Miljøborgmesteren
Kære Allan Marouf og Østerbro Lokaludvalg
Tak for jeres henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget om måling af luftforurening på Østerbro.
Da I har skrevet til hele Teknik- og Miljøudvalget, svarer jeg her som formand for udvalget. Det betyder også, at jeres henvendelse og dette svar vil blive sendt til de resterende medlemmer af udvalget, der kan reagere af egen drift.
Jeg har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen om at kommentere på jeres henvendelse. I kan læse deres svar i vedhæftede notat.
Med venlig hilsen
Ninna Hedeager Olsen
Teknik- og Miljøborgmester
_______________________________
KØBENHAVNS KOMMUNE
Notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen
Mobilitet, Klimatilpasning og Byvedligehold
Teknik- og Miljøforvaltningen
Notat
Til Teknik- og Miljøudvalget
Fagligt notat om mobile luftmålestationer
Østerbro Lokaludvalg har den 11. august 2020 henvendt sig til Teknik- og Miljøudvalget med ønske om, at der opsættes et antal mobile luft-målestationer forskellige steder på Østerbro.
Baggrunden for henvendelsen er, at Østerbro Lokaludvalg i august 2019 i samarbejde med Rådet for Grøn Omstilling og beboere ved Strandvænget har gennemført en række målinger af luftforurening og støj ved krydset Strandvænget/Nordhavnsvej.
Selvom målingerne viser, at luftforureningen og støjniveauet er min-dre end antaget, er det lokaludvalgets vurdering, at der i bydelen fort-sat er problemer med luftkvaliteten. Lokaludvalget ønsker at sikre en overvågning af luftkvaliteten i særligt plagede områder som fx Vor-dingborggade og Østbanegade og anbefaler derfor Teknik- og miljø-udvalget, at der opsættes et antal mobile målestationer på udvalgte steder. De mobile målestationer skal medvirke til at udvælge lokalite-ter for opsætning af permanente målestationer.
Teknik- og Miljøforvaltningen råder på nuværende tidspunkt ikke over mobile målestationer, men Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 11. maj 2020, i forlængelse af behandling af sagen ’Årsrapport 2019 for indsatsen Øget viden om de sundhedsskadelige virkninger af luftforu-rening i København’, bestilt et notat om opsætning af 10 luftmålestati-oner til forhandlingerne om Budget 2021.
Hvis budgetnotatet opnår finansiering i de kommende budgetfor-handlinger, vil forvaltningen, ud fra en række kriterier, blandt andet høj luftforurening, mange mennesker og geografisk spredning, igangsæt-te et arbejde med at konkretisere, hvor de ti luftmålestationer kan pla-ceres. Henvendelsen fra Østerbro Lokaludvalg vil blive medtaget i det videre arbejde med projektet.
Lone Byskov
Vicedirektør
Status for ÅBEN-festivalen
Jesper Koefoed-Melson redegjorde for status på ÅBEN-festival, som fortsætter og gør alt for at leve op til alle retningslinjer vedrørende forebyggelse af coronasmitte.
Opmærksomhed på nye kulturudtryk jf. puljemidler grundet coronasituationen
Iben Vestergaard gjorde opmærksom på, at ansøgninger fra kulturaktører kan antage nye former pga. corona og gør lokaludvalget opmærksom på, at antal deltagere måske i mindre grad skal være et kriterium i den nærmeste tid.
Oversigt over aktiviteter i MPØ i august og september 2020
Miljøpunkt Østerbro har sendt nedenstående oversigt over sensommerens aktiviteter til orientering
D. 20. august: (Endnu en) guidet tur til Nordhavnstippen
Der er en meget stor efterspørgsel på guidede ture ud i det grønne, og der er 50 personer på venteliste fra den seneste tur. Knud Erik fra Nordhavns Naturvenner bidrager indledningsvis med et oplæg om Nordhavns Naturpark, og derefter bliver der guidet til årstidens spiselige planter på Tippen. hvilket var en succes sidst).
Vi holder turen på maks. 20 personer, for at man ikke skal stå for tæt under turen.
D. 27. august: Guidet tur i Klimakvarter, med fokus på de forandringer, der er sket i Klimakvarteret de seneste år. I samarbejde med en konsulent fra HOFOR.
(Også) d. 27. august: Åbning af klimakarré i samarbejde med Københavns Kommune
Dette arrangement er kun for beboere og var planlagt til at løbe af stablen i foråret, som en forløber til en åben indvielse af karréen. MPØ er inviteret for at tale ind i en dagsorden om en bæredygtig hverdag, og for at sikre, at erfaringerne fra Klimakarré kan komme andre boligforeninger til gode i bydelen. Det er planen, at miljøpunktet sammen med Klimakarré og Københavns Kommune udvikler et større event til en officiel åbning.
D. 5.-6. september: Østerbroweekend - aflyst
Denne gang har vi særligt fokus på affald og affaldssortering. Vi laver affaldsquiz og eventuelt også affaldsstafet for de små. Vi quizzer også om poser – skal de være af plast, bomuld, genbrug eller papir? Vi viser stofposer syet af elever på Østerbro, og stempler stofposer med logoet for Plastikposefrit Østerbro, som vi laver i tæt samarbejde med ØLU. Vi tager også høns med som reklame for låneordningen (og fordi de er gode affaldskværne).
D. 7. september: Miljøpunkt Østerbros årsmøde
Til årsmødet kan man få mere at vide om, hvad man kan bruge Miljøpunktet til, og der vil være fokus på klimatilpasning og grønne gårde. Lene Andersen, projektleder i Park og Byrum, holder oplæg.
Årsmødet foregår i lokale 1 & 2 i Østerbrohuset, kl. 17.00-19.00
D. 11. september: Kulturhavn
Fokus på bynatur. Vi quizzer om dyr i Nordhavn, går på skattejagt/bingo efter lokale planter, og afholder endnu en guidet tur til Nordhavnstippen.
D. 14. september: Konference om trafikøer, i samarbejde med forummet for Klima, trængsel og sundhed i København. Forummet består af de fire miljøpunkter, IDA, Let´s Go delebiler, cyklistforbundet, By- og pendlercykelfonden).
Der er stor interesse for konferencen, der foregår i Blågårds Kirke med plads til 100 personer, og allerede en lang venteliste. Vi følger udviklingen tæt m.h.p. corona og undersøger mulighederne for større lokaler.
D. 19. september: Affaldsindsamling og ”skralde-blitz”, i samarbejde med MPI, MPN, Plastic Change, Ung Energi, DN og DN København.
På Østerbro vil der være base på Trianglen, og at dække Østerbrodelen af søerne samt en del af Fælledparken Udover selve skraldeindsamlingen, vil vi med arrangementet sætte fokus på det udvidede producentansvar, der er blevet vedtaget i juli måned. Arrangementet vil blive udviklet og beskrevet nærmere i den kommende tid.
Øvrige projekter i perioden
- Spis dit Østerbro – udvikling og opstart af nyt undervisningsprojekt i samarbejde med Tårnlegepladsen. Undervisningen skal flyttes udendørs grundet Covid 19, og omhandler bæredygtige byer, madspild og (spiselig) bynatur. Der er stor interesse fra lokale skoler rundt om Tårnlegepladsen, (Randersgade, Langelinieskolen og Kildevældsskolen). Friluftsrådet støtter projektet med midler til ekstern planteekspert, som vi kan tilegne os viden fra, og på den måde opkvalificere undervisningen i fremtiden.
- Plastikposefrit Østerbro Der er fortsat interesse fra fx. fritidsordninger og enkelte frivillige borgere om at være med, men pga. corona har hverken syworkshops eller uddeling af poser været muligt i den forgangne periode. Vi forventer at nogle af aktiviteterne kan genoptages i løbet af den kommende tid.