Henvendelse fra Christianshavns Lokaludvalg vedrørende bolig- og bypolitik
Indstilling
Formanden indstiller,
1. at Østerbro Lokaludvalg drøfter og besvarer henvendelse fra Christianshavns Lokaludvalg vedrørende By- og boligpolitik
Problemstilling
Christianshavns Lokaludvalg har rettet henvendelse til de øvrige lokaludvalg - herunder Østerbro Lokaludvalg vedrørende udspil om bolig- og bypolitik (bilag 1). Selve udspillet fremgår af det vedhæftede bilag 2 ”Boligpolitik – Bypolitik”.
Christianshavns Lokaludvalg er af den opfattelse, at boligproblematikken kan ikke løses isoleret i de enkelte områder i byen, så Christianshavns Lokaludvalg har derfor besluttet at bede de øvrige lokaludvalg - herunder Østerbro om kommentarer til dokumentet.
Der er frist for besvarelse den 11. juni kl. 12.
Udspillet fra Christianshavns Lokaludvalg indeholder en række idéer. I udspillet lægges der blandt andet op til at:
- Kravet om almene boliger sættes op til 33%
- Den minimale boligstørrelse skal sænkes til f.eks. 65 m2. Baggrunden for dette er at der i dag er mange singler, som ikke har råd til store boliger og formentlig heller ikke har brug for store boliger
- Der sker en reaktivring af kommunens en plan om 1000 husbåde
- Byudvikling i hele hovedstadsområdet skal ses under et - og almene boliger skal bygges først eller sideløbende med det øvrige byggeri i projektet.
- Ikke alt boligbyggeri skal ske i Københavns Kommune. Og boligbyggeri skal ikke helt eller delvis betale for metro og havnetunneler
- Ny lovgivning om bopælspligt fra første salg.
- Huslejenævnet bør have flere ressourcer til at handle
- Regional planlægning i Hovedstadsområdet og udviklingen af Refshaleøens fremrykkes til nu.
- Der findes alternativer til nedrivning af almene boliger i såkaldte ghettoområder. Der skal i stedet laves boliger for studerende i de berørte boligblokke
- Der finder en reaktivering af boligbyggeri (og arbejdsplader) sted langs Fingerplanen med den kollektive trafik i hovedstadsregionen
Oplægget indeholder også et forslag om progressiv kommuneskat, der skal sikre fastholdelse af lavindkomstgrupper i Københavns Kommune.
I oplægget skrives der, at: [k[ommuneskatten i dag er en proportionalskat, hvor man betaler lige meget af hver eneste krone hele vejen op over 1 million kr., mens statsskatten er progressiv. Her betaler de høje indkomster altså forholdsvis mere. Det kunne man jo også lave om på, altså ændre kommuneskatten til en progressiv skala. Så de små og mindre indkomster betalte lidt mindre og de høje lidt mere.
Ved indførelse af progressiv kommuneskat vil der alt andet lige være et større rådighedsbeløb for dem med de mindre indtægter, som så kunne anvendes til boligudgifter'.
Der lægges også op til, at man kan lave obligatoriske aftaler om kommunal anvisning til private boliger.
Et yderligere forslag er bevarelse af kommunal ejet jord. Fremfor at sælge kommunale grunde bør langtidsudlejning og hjemfaldspligt overvejes som metode for at sikre billige boliger.
Oplægget kan læses i sin helhed i vedhæftede bilag.
Løsning
Fagudvalget for Byplan, Miljø og Teknik har drøftet henvendelsen på møde den 6. maj.
Fagudvalget fandt, at der var elementer i henvendelsen, der kan være tilslutning til men ikke tilslutning til forslaget i sin helhed.
Der var i fagudvalget tilslutning til at der skal bygges billige boliger, men man fandt det vanskelligt at forestille sig at det bliver uden at bygge i højden.
Fagudvalget lægger op til, at lokaludvalget sender en kort besvarelse og takker for henvendelsen med besked om, at man støtter op om, at der skal være flere billige boliger i København. Se vedhæftede udkast til besvarelse (bilag 3).
Fagudvalget lægger endvidere op til, at Østerbro Lokaludvalg tager problemstillingen op med politikerne på Østerbroweekend og i forbindelse med valgmøde i efteråret.
Økonomi
Videre proces
Sekretariatet sender svar til Christianshavns Lokaludvalg.