Mødedato: 19.02.2020, kl. 18:30
Mødested: Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 København Ø

Bevilling Borgerinddragelse i forbindelse med Bydelsplan 2021 - 2024

Tidligere beslutninger

22. januar 2020: Lokaludvalget besluttede at afholde lokaludvalgsseminar 25. april, hvor bydelsplanen kan være et tema. Der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af formandskabet og fagudvalgenes formænd, samt Emmeline Othine, der udarbejder et program for seminaret.

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Lokaludvalget drøfter forskellige tilgange til borgerdialog i forbindelse med bydelsplanlægningen

2. at Østerbro Lokaludvalg bevilger 20.000 kr. til borgerinddragelse i form af kaffevognsarrangementer med dialog og dataindsamling forår 2020.

Problemstilling

Østerbro Lokaludvalg skal i løbet af 2020 og 2021 udarbejde en ny bydelsplan.

Alle lokaludvalg skal i løbet af den 4-årige valgperiode lave hver deres bud på en bydelsplan for hver deres bydel. Konceptet og timingen for disse planer har været forskellig fra gang til gang. Det er Center for Byudvikling (CBU) under Økonomiforvaltningen, der står for at supportere processen. Der foreligger endnu ikke et koncept for bydelsplan 2021 - 2024 fra CBU, men det er formandskabet og sekretariatets forventning, at konceptet vil ligge ret tæt op af konceptet for den seneste bydelsplan. Lokaludvalgsbeslutninger om udformning af bydelsplan for 2021 - 24 vil skulle tilpasses konceptet når det foreligger. 

Bydelsplanerne har to grundlæggende formelle hovedformål:

- At igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog om byens udvikling mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne.

- At formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling set i relation til den gældende kommuneplan.

Lokaludvalgene har tre gange tidligere udarbejdet bydelsplaner, under tre meget forskellige koncepter. Det tredje koncept (for den seneste bydelaplan) var en blanding mellem de to. Det første koncept var meget løst og lagde op til en visionspræget bydelsplan. Det andet koncept var meget stramt og lagde op til meget konkrete projekter, der med fast budget. Det tredje koncept var en blanding af de to foregående. Nedenfor skitseres kort forskellen mellem de to første runder, således at lokaludvalget herudfra kan drøfte, hvordan man, i de noget friere rammer der foreslås for den tredje runde, kan arbejde bedst muligt. Herunder også hvilken tilgang til borgerdialog lokaludvalget ønsker at arbejde med.

For at komme i gang med tidlige inddragelse af borgerne allerede inden lokaludvalget fastlægger temaer, foreslår formanden, at man påbegynder en inddragelsesproces i marts måned, hvor man via 7 'kaffevognsarrangementer' går i dialog om de overordnede visioner for Østerbro. Der vil være 2 kaffevognsarrangementer tidlig morgen og 2 sen eftermiddag på hverdage, samt 3 på weekenddage. Alle på strategisk udvalgte steder.

Det er blevet meldt ud, at konceptet først meldes ud efter den 24. april 2020, når man kender resultatet af gruppeformandskredsens drøftelser omkring evt. justering af koncept for Lokaludvalg. Se Gruppeformandskredsens beslutning her: https://www.kk.dk/indhold/gruppeformandskredsen/24012020/edoc-agenda/b5da293a-cd5d-4775-a2cb-4e6f31eeb8aa/66a8b5b1-328e-4322-a12c-40abff6d8564

Løsning

Lokaludvalget tager en indledende drøftelse om forskellige tilgange til borgerdialog.

Lokaludvalget bevilger 20.000 kr. til kaffevognsarrangementer, hvor lokaludvalget går ud med et spørgeskema og går i dialog med borgerne for at få kortlagt de helt overordnede temaer og eventuelle ønsker til bydelen. Det forventes at kaffevognsarrangementerne finder sted i løbet af marts og april måned.

Formandskabet, fagudvalgsformænd og sekretariatet vil arbejde videre med at udforme spørgeskema, som vil blive brugt til kaffevognsarrangementerne.

Når der ligger en afklaring efter Gruppeformandskredsens drøftelse den 24. april, vil Østerbro Lokaludvalg tage en kort indledende drøftelse af, hvordan man vil gribe den kommende bydelsplanlægning an, og hvilke forventninger lokaludvalget har til det dertil knyttede ressourceforbrug og til medlemmernes individuelle deltagelse i planlægningsforløbet. Dette skal danne baggrund for bydelsplanseminaret i sensommeren.

Økonomi

Hvis indstillingen imødekommes, udmøntes 20.000 kr. til 7 kaffevognsarrangementer. Midlerne tages fra puljen til egne projekter 'ikke-disponerede-borgerdialogaktiviteter'.

Videre proces

 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt med med følgende bemærkninger:

Lokaludvalget bevilger 20.000 kr. til kaffevognsarrangementer, hvor lokaludvalget går ud med et spørgeskema og går i dialog med borgerne for at få kortlagt de helt overordnede temaer og eventuelle ønsker til bydelen. Det forventes at kaffevognsarrangementerne finder sted i løbet af marts og april måned. Tilføjelse: Ligeledes anvendes spørgeskemaet dirkete via Facebook eller nyhedsbrev.

Når der ligger en afklaring efter Gruppeformandskredsens drøftelse den 24. april, vil Østerbro Lokaludvalg tage en kort indledende drøftelse af, hvordan man vil gribe den kommende bydelsplanlægning an, og hvilke forventninger lokaludvalget har til det dertil knyttede ressourceforbrug og til medlemmernes individuelle deltagelse i planlægningsforløbet. Dette skal danne baggrund for bydelsplanseminaret i sensommeren. Tilføjelse: Ligeledes finder lokaludvalget, at borgerpanelet naturligvis skal inddrages i det videre arbejde med borgerinddragelse i forbindelse med bydelsplan 2021 - 2024.

Data fra udsatte områder indsamlet analogt, behandles på lige vilkår/indgår som data fra borgerpanelet. 


Til top