Mødedato: 18.04.2018, kl. 17:30
Mødested: Plejecenter Fælledgården, Drejøgade 3, 2100 København Ø

Introduktion til lokaludvalgets puljemidler

Lokaludvalgets sekretariat giver en mundtlig orientering og introduktion til lokaludvalgets puljemidler. Efterfølgende skal lokaludvalget vælge medlemmer til et puljeudvalg, som skal stå for forbehandling af indkomne ansøgninger til Østerbropuljen.

Indstilling

Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget tager sekretariatets introduktion til puljemidler til efterretning.

2. at lokaludvalget vælger 5 lokaludvalgsmedlemmer til at sidde i lokaludvalgets puljeudvalg med henblik på forbehandling af ansøgninger til Østerbropuljen.

3. at lokaludvalget vælger 2 lokaludvalgsmedlemmer som suppleanter til lokaludvalgets puljeudvalg.

Problemstilling

Introduktion til puljemidler

Lokaludvalgene har af Borgerrepræsentationen fået udlagt puljemidler til selvstændig varetagelse til tværgående bydelsrettede, dialogskabende og netværksdannende aktiviteter for borgere og brugere i lokalområdet. Det er Borgerrepræsentationen der hvert år fastsætter puljens størrelse i forbindelse med vedtagelsen af kommunens budget, og lokaludvalgene fastsætter selv de nærmere kriterier for tildeling af puljemidler.

Lokaludvalgenes varetagelse af puljemidler er en myndighedsopgave og er hjemlet i Lov og kommunernes styrelse §65d, stk. 2, nr. 10. Dette betyder i praksis, at lokaludvalgenes beslutninger omkring bevilling af puljemidler er lig med afgørelser i forvaltningsretlig forstand og er underlagt samme regelgrundlag som kommunen iøvrigt. Lokaludvalgsmedlemmer er således personligt økonomisk ansvarlige for, at de trufne afgørelser er saglige og lovlige

De nærmere anvisninger omkring lokaludvalgenes anvendelse af puljemidler er beskrevet i Kommissorium for Lokaludvalg. Kommissoriet giver lokaludvalgene mulighed for bruge puljemidlerne til at støtte projekter og aktiviteter i bydelen efter ansøgning fra borgere, brugere og foreningslivet - ansøgte projekter. Kommissoriet giver også mulighed for at lokaludvalgene kan indgå i samarbejdsprojekter med andre aktører, f.eks. andre lokaludvalg om aktiviteter i og udenfor bydelen - samarbejdsprojekter. Endelig kan lokaludvalgene afsætte puljemidler til egne projekter, dog således at puljemidlerne primært kommer borgerne til gode og anvendes til at støtte lokale initiativer fra bydelens borgere og brugere - egne projekter.

På Østerbro har der primært været skelnet mellem ansøgte og egne projekter, hvor samarbejdsprojekter har været set som en del af lokaludvalgets egne projekter.

Lokaludvalget kan efter de almindelige delegationsregler henlægge administrationen af puljemidler til lokaludvalgets sekretariat eller til formanden. Det er en forudsætning, at det med fornøden klarhed og bestemthed fremgår, hvilke beføjelser der overlades og til hvem. Det er endvidere en forudsætning, at lokaludvalget udøver kontrol med udøvelsen af de delegerede beføjelser.

Ansøgte projekter og puljeudvalg

Den administrative behandling af indkomne ansøgninger til lokaludvalget varetages af lokaludvalgets sekretariat. Sekretariatet har desuden til opgave at rådgive, fx omkring juridiske problemstillinger og støtte lokaludvalget i deres behandling af de indkomne ansøgninger.

I forbindelse med den politiske behandling af ansøgninger til lokaludvalgets pulje, Østerbropuljen, har man på Østerbro gennem den seneste lokaludvalgsperiode haft valgt en model med et puljeudvalg.

Det er lokaludvalget der træffer afgørelser omkring ansøgningerne, men puljeudvalget har haft til opgave at forbehandle de indkomne ansøgninger til Østerbropuljen forud for lokaludvalgsmøderne, og komme med en anbefaling til, hvad Lokaludvalget kan beslutte. Formålet med denne forbehandling har været, at lade en gruppe lokaludvalgsmedlemmer (5 personer) gå i dybden og behandle ansøgningerne og komme med en indstilling til hele lokaludvalget om, hvad der skal ske med de konkrete ansøgninger. Ideen har således været at sikre en grundig behandling på den mest tidseffektive måde.
Puljeudvalget skal i deres behandling af ansøgninger overholde de almindelige forvaltningsretlige regler og træffe saglige afgørelser, sikre lige behandling af ansøgningerne og er selvsagt også underlagt regler om inhabilitet.

Puljeudvalget mødes 5 gange pr. år, og følgende datoer for møderne i forårshalvåret er allerede fastlagt:

- 25. april kl. 17-ca.20

- 30. maj kl. 17-ca. 20

Puljeudvalgets medlemmer får tilsendt ansøgninger i trykt form forud for mødet i puljeudvalget og der deltager en medarbejder fra sekretariatet i udvalgets møder.

Østerbropuljen har 5 ansøgningsfrister fordelt over kalenderåret, og lokaludvalget modtager årligt ca. 150 ansøgninger.

Lokaludvalget har pt. også to andre mindre puljer (Lynpulje og Kulturhavnspulje). De har særlige ansøgningsfrister og forbehandles ikke i puljeudvalget, men ryger direkte i lokaludvalget.

Egne projekter

Egne projekter er projekter som Østerbro Lokaludvalg står bag, og altså ikke projekter som er det enkelte medlems. Det er vigtigt at understrege. Det at sidde i lokaludvalget giver ikke en særlig fordel i forhold til at få midler og støtte til egne projekter, fremfor de muligheder almindelige borgere har for at afvikle og få støtte til projekter. Derfor skal egne projekter forankres godt i Lokaludvalget og det er selvsagt Lokaludvalget, der beslutter at udføre projekterne.

Lokaludvalget har tidligere besluttet at lokaludvalgsmedlemmer eller fagudvalg, ved forslag om egne projekter, skal udfylde et projektskema med udførlig beskrivelse af projektet og et realistisk projekt. Dette er med til at underbygge at der ikke stilles lempeligere krav til lokaludvalgets egne projekter, end der bliver stillet til eksterne ansøgere. Projektskemaet danner udgangspunkt for Lokaludvalgets behandling af et forslag til et projekt.
Projektskemaet kan altid fås ved henvendelse til sekretariatet, ligesom sekretariatet gerne hjælper med at gennemarbejde og udfylde skemaet inden det fremlægges for lokaludvalget.

Løsning

Lokaludvalget tager sekretariats introduktion til efterretning og vælger et puljeudvalg, samt suppleanter til forbehandling af ansøgninger til Østerbropuljen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.

For indblik i Østerbro Lokaludvalgs puljemidler og disponible midler, se punkt om "Status på puljemidler"

Beslutning

Lokaludvalget to orienteringen til efterretning og valgte efter afstemning følgende repræsentanter til puljeudvalget:

Marika Tingleff
Axel Thrige Laursen
Dan Pedersen
Finn Larsen
Annette Engell

Sheku Amadu Jalloh blev valgt som 1. suppleant.
Jan Due blev valgt som 2. suppleant.

Til top