Mødedato: 17.03.2016, kl. 19:00
Mødested: Miljøpunkt Østerbro/Danmarks Naturfredning, Masnedøgade 20, 2100 Kbh. Ø

Forberedelse til Bydelsplanlægning

Se alle bilag
Østerbro Lokaludvalg tager en første drøftelse af, hvordan man kan tænke sig at gribe den kommende bydelsplanlægning an.

Tidligere beslutninger

Østerbro Lokaludvalg behandlede i møde den 10. februar høring om nyt koncept for bydelsplaner:

1. Lokaludvalget tog evaluering af den seneste runde bydelsplaner til efterretning

2. Lokaludvalget tog status for projekterne i den seneste bydelsplan til efterretning

3. Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar om koncept for den næste runde bydelsplaner, dog med skærpelse af pkt. 2 vedr. det upraktiske i at hvert lokaludvalg selv må sikre inddragelse af BR- udvalgene.

Indstilling

Formandskabet indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at Lokaludvalget tager en drøftelse af, hvordan man vil gribe den kommende bydelsplanlægning an, og hvilke forventninger lokaludvalget har til det dertil knyttede ressourceforbrug og til medlemmernes individuelle deltagelse i planlægningsforløbet.

2. at Lokaludvalget drøfter forskellige tilgange til borgerdialog i forbindelse med bydelsplanlægningen

3. at Lokaludvalget beslutter at afholde et bydelsplanseminar onsdag den 27. april 2016

Problemstilling

Lokaludvalgene er netop blevet hørt om forslag til nyt koncept for Bydelsplanlægning, som skal forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i maj 2016. Se forslaget under bilag for sidste møde i lokaludvalget : http://www.kk.dk/indhold/%C3%B8sterbro-lokaludvalgs-m%C3%B8demateriale/10022016/edoc-agenda/74708cdb-2e6f-48f3-b658-20b66c96ed07

Alle lokaludvalg skal i løbet af den 4-årige valgperiode lave hver deres bud på en bydelsplan for hver deres bydel. Konceptet og timingen for disse planer har været forskellig fra gang til gang. Det er Center for Byudvikling under Økonomiforvaltningen, der står for at supporterer processen.

Bydelsplanerne har to grundlæggende formelle hovedformål:

- At igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog om byens udvikling mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne.

- At formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling set i relation til den gældende kommuneplan.

Lokaludvalgene har to gange tidligere udarbejdet bydelsplaner, under to meget forskellige koncepter, hvor dette tredje forslag til koncept kan ses som en blanding af de to foregående. Nedenfor skitseres kort forskellen mellem de to første runder, således at lokaludvalget herudfra kan drøfte, hvordan man, i de noget friere rammer der foreslås for den tredje runde, kan arbejde bedst muligt. Herunder også hvilken tilgang til borgerdialog lokaludvalget ønsker at arbejde med.

Se alle lokaludvalgenes og forvaltningernes høringssvar på det nye bydelsplankoncept vedhæftet den elektroniske dagsorden.

Koncept for 1. runde af bydelsplaner:

Lokaludvalgene udarbejdede bydelsplaner 3 lokaludvalg ad gangen løbende over en årrække fra 2008-2011, hvor Østerbro Lokaludvalgs blev lavet i 2008 og godkendt i 2009. Lokaludvalget fik omfattende assistance fra de syv forvaltninger, bl.a.et grundlæggende datamateriale/faktahæfte om bydelens socioøkonomiske tal fordelt på 7 kvarterer. Lokaludvalget havde opstartsmøde med deltagelse af embedsmænd fra forvaltningerne, der fortalte om deres strategier og hovedfokus, hvorefter der var workshop/fælles drøftelse i mindre grupper delt op efter interesse/forvaltning med embedsmændene. Herefter fulgte et weekendseminar, hvor lokaludvalget blev enige om en fælles strategi og fokus for, hvordan man ville inddrage borgerne i bydelsplanarbejdet. Selve bydelsplanen fokuserede på en fælles vision for bydelen og herunder 4 centrale temaer, som lokaludvalget formulerede efter en omfattende bottom-up borgerinddragelsesproces.

Koncept for 2. runde bydelsplaner:

Lokaludvalgene udarbejdede alle bydelsplaner samtidigt i 2012, som blev godkendt i 2013. Bydelsplanerne blev udarbejdet efter et fælles overordnet koncept og relativt faste rammer, således at lokaludvalget kunne udarbejde op til 15 konkrete projekter fordelt indenfor kommuneplan 2011's tre overordnede temaer. Projekterne skulle prioriteres og tænkes ind i budgetprocessen. Lokaludvalget holdt et weekendseminar, hvor man i fællesskab besluttede sig for, hvilke projekter man ønskede at arbejde videre med. Herefter gik lokaludvalget i dialog med borgerne om de valgte projekter, hvoraf nogen fik etableret følge- og arbejdsgrupper, som kvalificerede projekterne i fællesskab med lokaludvalget.

Borgerdialog:

De to bydelsplaner er således udarbejdet på meget forskellig måde, under meget forskellige rammer og med to forskellige tilgange til Borgerdialog. Den første foregik via en bottom-up proces, hvor borgernes idéer og tanker dannede baggrund for lokaludvalgets formulering af en vision for bydelen, og overordnede udviklingstemaer, herunder projektforslag. Den anden proces foregik som en top-down proces, hvor lokaludvalget på baggrund af de udstedte rammer fra Kommuneplanen valgte nogle projekter, som herefter blev kvalificeret i samarbejde med borgerne.

Mulig tidsplan:

Økonomiforvaltningen forelagde på et møde den 8.marts med lokaludvalgsformændene en konkret mulig tidsplan for bydelsplanlægningen. Ifølge den lægges der op til i juni måned at indlede med en opstarts-workshop med alle lokaludvalgenes medlemmer og sekretariater. Dermed kan arbejdet med borgerinddragelse, andre forhandlinger og formuleringen af de 12 bydelsplaner, i følge Økonomiforvaltningens foreløbige skitse, gå i gang fra august 2016 til start maj 2017.

Løsning

Formandskabet foreslår, at lokaludvalget drøfter hvordan den kommende bydelsplanlægning kan gribes an på Østerbro, herunder en fælles forventningsafstemning i forhold til medlemmernes engagement og tilgangen til borgerdialog. Her kan det være en god idé at have læst vores fælles håndbog med Redskaber til Borgerdialog 2016, og hvis man allerede hjemmefra har gjort sig tanker om, i hvilken grad man selv ønsker at deltage aktivt, og hvilke metoder man kunne forestille sig benyttes.

For at sikre en konstruktiv og effektiv drøftelse af emnet, hvor alle får mulighed for at komme med deres mening, foreslår vi, at drøftelsen vedr. borgerdialog under 2. at.-punkt foregår i mindre grupper, efter nogle på forhånd aftalte spørgsmål og rammer. I vil få tilsendt spørgsmålene og rammerne forud for mødet, men disse vil også blive forklaret på mødet.

Der vil ikke ved dette punkt skulle diskuteres konkrete projekt idéer - kun proces, metoder og tidsplan.

Formandsskabet mener, at erfaringen med de første bydelsplaner er at en indsats fra august til april (reelt måske knap 6 måneder) er for komprimeret, hvis der skal opnås en ordentlig inddragelse.

Formandskabet foreslår, at der på baggrund af den fælles drøftelse, lægges en foreløbig tidsplan. Den vil tage udgangspunkt i, at lokaludvalget holder et bydelsplanseminar den 27. april, hvor planlægningsformålene præsenteres og de første diskussioner med borgerne gennemføres og kontakt til interesserede parter etableres inden sommerferien. Herefter tages møder i de resterende kvarterer efter sommerferien og der udarbejdes en sammenfatning.

Formandskabet lægger hermed op til i hovedsagen, at videreføre eller viderudvikle på koncept fra 1. bydelsplan.

Formandskabet foreslår, at der lægges en foreløbig tidsplan som følger:

April: formandskab, tematovholdere og fagudvalgsformænd samler op på lokaludvalgets drøftelse og lægger på den baggrund en fælles plan frem for bydelsplanperioden, der forventes afsluttet i april 2017.

Økonomiforvaltningen forventer at udsende en samlet oversigt over fagforvaltningernes strategier, samt en i forhold til 2008 revideret socialøkonomiske data, om muligt kvarter for kvarter.

Maj: møde med forvaltningsfolk fra centrale områder om deres strategier, politikker og eventuelle samarbejdsflader. Det er vigtigt at få noget fakta og baggrundsviden, der kan bruges som udgangspunkt for at afdække hvilke behov bydelens kvarterer og borgere kan tænkes at have.

Juni: Til Østerbro-weekenden samles borgerne så vidt muligt fra hele bydelen til en første fælles diskussion om bydelsplanlægningen, og Østerbo-weekenden bliver dermed den bydelsfælles kickstart på bydelsplanlægningen. Dette vil med fordel samle et geografisk endnu bredere publikum til Østerbroweekenden end hidtil.

August: Kulturhavn2016 i Nordhavn

Herefter sigtes mod at formulere indholdsforslag mv., der går på borgermøder i hvert kvarter.

Videre proces

 

Beslutning

 ,

1. Østerbro Lokaludvalg drøftede, hvordan den kommende bydelsplanlægning kan gribes an, forventninger til det dertil knyttede ressourceforbrug og medlemmernes individuelle deltagelse i planlægningsforløbet.

2. Østerbro Lokaludvalg udskyder drøftelsen af de forskellige tilgange til borgerdialog til et kommende bydelsplanlægningsseminar

3. Østerbro Lokaludvalg besluttede at afholde et bydelsplanseminar onsdag den 27. april 2016 kl. 17-21

Til top