Mødedato: 16.08.2016, kl. 19:00
Mødested: Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100 Kbh. Ø

Høring om VVM for Nordhavnsvejens videreførelse til Nordhavn

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget godkender at afsende udkast til høringssvar vedr. VVM for Nordhavnsvejens videreførelse til Nordhavn (udkastet eftersendes pr. mail forud for mødet).

Problemstilling

Vejdirektoratet offentliggjorde den 7. juni 2016 den samlede VVM-redegørelse, der beskriver grundlaget for byggeriet af Nordhavnstunnelen.

Redegørelsen er i høring fra den 7. juni til den 29. august 2016.

VVM-rapporten er udarbejdet af Vejdirektoratet i samarbejde med Københavns Kommune og med inddragelse af en følgegruppe med alle de klubber, der findes med adgang til ud til Kalkbrænderiløbet og Svanemøllebugten, som ville være med i arbejdet. Også lokaludvalget har deltaget i det omfattende arbejde. Hver deltagerklub- eller forening kunne deltage med en enkelt repræsentant.

VVM-rapporten er et foreløbigt dokument, der præsenterer analyser af de nuværende miljø-, natur- og brugsforhold, opstiller modeller for, hvordan de fremtidige byggerier og de midlertidige fysiske forhold kan løses og miljøaspekterne kan tilgodeses. VVM-redegørelsen fører ikke direkte til virkeliggørelse. Det kræver finansiel enighed mellem stat og kommune og en igangsætningsbeslutning. Regeringsgrundlaget taler for at tilgodese planen om en østlig omfartsvej om København (havnetunnel), hvor det her behandlede stykke til Nordhavn så vil være den første etape. Det kan tale for, at der ikke vil gå mange år før denne etape sættes i værk.

Der skal bores en vejtunnel direkte fra kyst til kyst, og det skal overvejes, hvilket princip man vil bruge, når det bliver aktuelt at supplere med en cykelsti.

Op til 1600 både skal flyttes i de 5 byggeår. Der har været opstillet flere modeller for midlertidige placeringer – enten at flytte det hele til en havneudvidelse på Prøvestenen på Amager eller at placere bådene op til eller tæt på den nuværende Svanemøllehavn. Følgegruppen har enstemmigt afvist placeringen på Prøvestenen og anbefalet at placere bådene op til eller tæt på den nuværende Svanemøllehavn og Kalkbrænderihavn. 

Det har som udgangspunkt været en forudsætning, af Kalkbrænderihavnsløbet lukkes i hele byggeperioden. Følgegruppen har stærkt argumenteret for, at der bygges sådan, at Kalkbrænderihavnsløbet kan være halvt åbent i hele perioden, og det synes at blive tilfældet. Dermed bliver udflytningen meget mindre end oprindeligt tænkt, ligesom alle klubbers bygninger og uddannelsesfunktioner kan bevares og medlemstilknytningen til de nuværende klubber ikke mindskes voldsomt. Dog kan der være tale om, at noget fra den nordlige mole til den midlertidige havn.

Byggefeltet vil omfatte ca. 40% af Svanemøllehavnen, hvorfra de mange både skal flyttes fra. Byggefeltet vil også omfatte Kalkbrænderihavnsløbet i fuld bredde fra den nuværende hovedindsejling til Svanemøllehavnen frem til Kalkbrænderihavnen. Dermed flyttes de både, der ligger i løbet ved de broer, der udgår fra Svanemøllehavnen. Dette skyldes, at tunnelelementerne kun vil overholde 2,5 meters dybde i krydsningen af Kalvebodløbet, mens Kalvebodløbet selv er noget dybere. Derfor tænkes den store mængde opgravede jord mv., hvor tunnelelementerne skal ligge, at blive placeret i dette byggefelt. Følgegruppen har accepteret denne løsning. 

Sejl og roklubberne i området har udarbejdet et høringssvar. De lægger i deres udkast til høringssvar op til at foretrække, at de udflyttede både samles i en ny midlertidig havn i Svanemøllebugten fra den nordre pier, hvor vinterbaderne og Sejlklubben Sundet m.fl. holder til. Denne midlertidige havn vil så fylde bugten ud helt frem til bademolen. I VVM-redegørelsen er der vist flere nærliggende muligheder. Følegegruppen har ikke peget på en bestemt løsning.

Klubberne har ikke medtaget Lokaludvalget som underskriver at deres høringssvar, men de er åbne for det. Klubberne forestilede sig, at lokaludvalget måske ville foretrække selv at sende et høringssvar.

Klubbernes udkast til høringssvar vedhæftes. Klubberne færdiggør deres høringssvar på mandag den 15. august 2016.

Steen Jeppson har videresendt et notat på 55 sider fra Fleming Kjer (en lokal beboer) og foreslår at dette notat bliver lokaludvalgets høringssvar. Se notatet på lokaludvalgets hjemmeside under "høringsmateriale".

Løsning

Lokaludvalget tænkes at kunne tilslutte sig de fleste udsagn i klubbernes oplæg, men kan også andre have en anden holdning på nogle punkter. 

Der lægges derfor op til, at lokaludvalget selv sender et høringssvar i denne for Østerbro så store sag.

Formanden udarbejder et udkast til høringssvar fra lokaludvalget. Udkastet eftersendes til medlemmerne pr. mail inden lokaludvalgsmødet eller medtages til mødet.  

Dette udkast til høringssvar vil bl.a. medtage de dele af Steens forslag der taler for luftrensning af tunneltrafikken. Dette har været rejst i VVM-arbejdet af følgegruppen og er stærkt relevant for at reducere de sundhedsskader, der vil følge af manglende luftrensning, ikke mindst set i sammenhæng med kommunens og regeringens ønske om at etablere en egentlig østlighavnetunnelforbindelse.

 

Videre proces

Sekretariatet forestår den videre sagsbehandling med afsendelse af høringssvar.

Beslutning

1. Lokaludvalget stemte om ændringsforslag til første afsnit, om at "anbefale løsning B eller D, da en videreførsel til sydmotorvejen ikke vurderes som ønskværdig, og disse løsninger giver den mindste påvirkning af Nordhavnsområdet":

For: 5 stemmer

Imod: 8 stemmer

Undlod: 7 stemmer

 

Lokaludvalget stemte om ændringsforslag til  første afsnit, om at lokaludvalget "har endnu ikke taget stilling til en mulig østlig ringvejs forbindelse fra Nordhavn under Amager i den såkaldte B4 linjeføring til Amagermotorvejen ved Sjællandsbroen"

For: 15 stemme

Imod: 3 stemmer

Undlod: 2 stemmer

 

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar med et ændringsforslag vedr. stilling til en mulig østlig ringvej og formanden bemyndiges til en redaktionel tilrettelse vedr. cykelstiforbindelse.

 

Protokolbemærkning:

David Rønne og Kjeld Lykke ønskede ført til protokols, at de vil have en mindretalsudtalelse medsendt om at anbefale løsning D, da en videreførsel til sydmotorvejen ikke vurderes som ønskværdig, og den løsning giver den mindste påvirkning af Nordhavnsområdet.

Til top