Mødedato: 15.12.2021, kl. 18:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Høringssvar vedrørende Nordhavns Naturpark

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller,

1. at Østerbro Lokaludvalg drøfter og beslutter høringssvar vedrørende Nordhavns Naturpark.

Problemstilling

Med Naturpark Nordhavn bliver det første gang siden anlæggelsen af Amager Strandpark, at der i København anlægges en park, der bliver dobbelt så stor som Kongens Have. 

Naturpark Nordhavn skal ligge på et nyt område af København i Ydre Nordhavn, der er skabt via overskudsjord fra byggeprojekter i og omkring København. Der er tale om såkaldt råjord, som efterfølgende skal have udlagt et muldlag, når der skal etableres planter og træer. 

Parkens placering og størrelse er vedtaget ved lov i Folketinget i 2018.

Arealet, hvor Naturpark Nordhavn udvikles, ejes i dag af By & Havn, der i samarbejde med Københavns Kommune vil indgå en aftale om udvikling og det fremtidige ejerskab af parken.

Første skridt i udviklingen af parken har været en borgerdialogproces i efteråret 2021, på initiativ fra By & Havn og Københavns Kommune. Der har blandt andet været afholdt en Naturpark-dag (3. oktober), en borgerpanelundersøgelse i Københavns Borgerpanel med ca. 5.000 deltagere, kampagne og dialog på SoMe og interessentmøder med særlige interessenter herunder Østerbro Lokaludvalg. Endelig har der været et afsluttende borgerdialogmøde på Københavns Rådhus den 7. december 2021.

Borgerdialogen har peget på en række forhold som københavnerne ønsker sig af en ny naturpark. Der har været særlig vægt på værdierne forskellighed, sameksistens og at naturparken skal være for alle

De væsentligste pejlemærker fra borgerdialogen har været vild natur som udgangspunkt, vandet som det særlige aktiv og lyst til bevægelse.

Løsning

Østerbro Lokaludvalg har gennemført sin egen borgerpanelundersøgelse. 2.623 personer har besvaret undersøgelsen.

Resultater fra undersøgelsen viser, at 75% af de deltagende østerbroere forventer i nogen eller høj grad at benytte sig af faciliteterne i Naturpark Nordhavn, mens kun 2% slet ikke forventer at benytte parken.

Ud af de opstillede svarmuligheder, var de 4 vigtigste faciliteter, der kan trække folk til naturparken, vilde naturarealer (71%), stillezoner (49%), bademuligheder (46%), samt opholdsarealer med borde og bænke (41%). Endvidere ser østerbroerne i høj eller nogen grad (89%) at der indtænkes biodiversitet i parken.

Østerbroerne foretrækker, at idrætsfaciliteter ligger i en afstand, som man kan gå (44%) eller cykle til (64%). Offentlig transport (31%), og i særdeleshed bil (14%), er mindre vigtigt.

Det er da også gode cykelforbindelser, der er det vigtigste for østerbroerne, når der indrettes nye idrætsfaciliteter. Det er for øvrigt også gode cykelforbindelser (59%), der er det vigtigste, når der indrettes nye naturområder. 

Derudover er det vigtigt for østerbroerne, at det er trygt at benytte Naturparken. Det gælder uanset om der er tale om natur- (56%) eller idrætsfaciliteter (53%).

På en skala fra 0 – 100, hvor 50 er en lige fordeling, vægter østerbroerne naturområder højere end idrætsområder (68), og ser hellere en park med vild natur fremfor kultiveret natur (63). En lignende tendens gør sig gældende i Københavns Kommunes øvrige borgerdialog.

Idrætsfaciliteterne ser østerbroerne helst primært er præget af uorganiseret idræt (63). Østerbroerne foretrækker derudover scenariet, hvor idrætsfaciliteterne placeres tættest på, hvor folk bor (64%), og den resterende del indrettes som naturområde.

Endelig foretrækker 75% af de der har besvaret undersøgelsen en park på 100 HA, fremfor den planlagte på 28 HA. 

Københavns Borgerrepræsentation, som i sidste ende træffer den endelige beslutning om visionerne for parken. 

På baggrund af de borgerdialogprocesser Østerbro Lokaludvalg har deltaget i og selv har gennemført skrives et høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen og Team Ejendomsoptimering i Økonomiforvaltningen. Høringssvaret vil indgå i den politiske behandling primo 2022. For tidsplan se bilag 1.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.

Videre proces

Sekretariatet sender høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Høringssvaret indgår i den videre politiske proces primo 2022.

Beslutning

David Rønne stillede følgende ændringsforslag til høringssvaret.

 

ÆF 1: At ordene ’stationsnært og/eller’ udgår af teksten.

For ÆF1 stemte: Sheku Amadu Jalloh, Allan Tyrrestrup, Finn Larsen, Henrik Conradsen, Jóannes J. Gaard, Morten Buchwald, Iben Vestergård, Jesper Koefoed-Melson, Axel Thrige Laursen, David Rønne, Allan Marouf; Lartey Lawson

Imod stemte: Britta Bürckel, Bo Sandberg

Følgende undlod at stemme: Finn Kristiansen, Dan Pedersen

Efterfølgende blev det samlede høringssvar med den besluttede ÆF1 vedtaget efter afstemning:

For stemte: Sheku Amadu Jalloh, Allan Tyrrestrup, Finn Kristiansen, Finn Larsen, Henrik Conradsen, Jóannes J. Gaard, Morten Buchwald, Dan Pedersen, Iben Vestergård, Jesper Koefoed-Melson, Axel Thrige Laursen, David Rønne, Lartey Lawson.

Imod stemte: Ingen

Følgende undlod at stemme: Britta Bürckel, Bo Sandberg.

Til top