Mødedato: 15.08.2018, kl. 18:30
Mødested: Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100 København Ø

Varetagelse af den lokale miljøopgave, hjemtagning eller fortsat driftstøtte

Østerbro Lokaludvalgs nuværende driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro udløber med udgangen af 2018. Lokaludvalget skal tage stilling til, om der skal laves en ny aftale, eller om der skal findes en anden model for organiseringen af det lokale miljøarbejde.

Indstilling

Formanden foreslår Østerbro Lokaludvalg

1. at beslutte hvilket af de opridsede scenarier i løsningsafsnittet, der skal arbejdes videre med.

2. at såfremt scenarie IV vælges beslutter Lokaludvalget desuden at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af nuværende medlemmerne af kontaktudvalget, Lokaludvalgets medlem af Miljøpunkt Østerbros bestyrelse og formanden for fagudvalg for Byplan, teknik og miljø, samt 1 medlem af Lokaludvalget.
Arbejdsgruppen har til opgave at fremsætte forslag til Lokaludvalget på møde februar 2019 om hvilke miljøopgaver der skal prioriteres på Østerbro fra 2020 og frem. Når Lokaludvalget har truffet beslutning om miljøopgaverne, kan der på den baggrund indledes drøftelser om hvordan opgaverne kan løses.

Problemstilling

I 2011 besluttede Københavns Borgerrepræsentation at lægge ansvaret for kommunens lokale miljøarbejde hos lokaleudvalgene. Med den opgave fulgte en sum penge til hver bydel, som Lokaludvalgene kunne disponere i forhold til varetagelsen af miljøopgaven.

Før 2011 lå den lokale miljøopgave i en række selvejende miljøfonde (kaldet Miljøpunkter), som med en årlig støtte fra Københavns kommune varetog den lokale miljøopgave. Med overflyttelsen af ansvaret for miljøopgaven til lokaludvalgene valgte nogle bydele at beholde Miljøpunkterne, nu med driftsstøtte fra Lokaludvalgene, mens andre bydele valgte at hjemtage opgaven og gennem en virksomhedsoverdragelse få overdraget medarbejdere og igangværende projekter til Lokaludvalget.

På Østerbro valgte lokaludvalget at indgå en aftale om driftsstøtte til Miljøpunkt Østerbro. Aftalen har hidtil været skruet sådan sammen, at støttebeløbet fra Østerbro Lokaludvalg til Miljøpunkt Østerbro udgøres af driftsmidler (i 2018 684.700 kr.) og aktivitetsmidler (i 2018 542.000 kr.), altså i alt 1.226.700 kr i 2018.
Driftsmidlerne svarer til enhver tid til det beløb Østerbro Lokaludvalg modtager fra Økonomiforvaltningen til at støtte og udvikle det lokale miljøarbejde og p/l reguleres.
Driftsstøtteaftalen med Miljøpunkt Østerbro betyder, at er grundlag for knapt 1½ årsværk.

På Østerbro har der sammen med driftsstøtteaftalen, der har løbet i fire år ad gangen, været indgået en fireårig strategiplan, som de årlige årsplaner og budgetter refererer tilbage til.

Løsning

Det foreslås at Østerbro Lokaludvalg vælger en af følgende løsninger for det lokale miljøarbejde:

Scenarie I: Driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro

Lokaludvalget beslutter at indgå en fornyet driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro. Der skal forhandles en ny kontrakt, som Lokaludvalget skal godkende på møde i september eller oktober 2018. I dette scenarie kan Miljøpunkt Østerbro ansætte omkring 1½ årsværk, der udelukkende vil beskæftige sig med lokalt miljøarbejde på Østerbro. Miljøpunkt Østerbro har som selvejende fond mulighed for at søge eksterne midler til miljøprojekter, som de har gjort i perioder (i 2016 940.000 kr og i 2017 820.000 kr). En mulighed som Lokaludvalget – som en del af Københavns Kommune – kun har i begrænset omfang.

Det forudsættes at kontrakten baserer sig på følgende:
- Fortsat driftsstøtte svarende til det beløb som lokaludvalget modtager til varetagelse af miljøopgaven, i 2018 udgør beløbet 684.700 kr.
- at der afsættes aktivitetsmidler bevilget fra lokaludvalgets puljemidler i 2018, årligt 542.000 kr.
- at driftsstøtteaftalen indgås med et opsigelsesvarsel på 6 mdr. fremfor en fast udløbsdato
- at der udarbejdes flerårige strategiplaner mhp på en kontinuerlig miljøindsats
- at der i tillæg til driftsstøtteaftalen udarbejdes og aftales årlige årsplaner og budgetter Miljøpunkt og Lokaludvalg imellem. Kontaktudvalget inddrages i udarbejdelsen.

Scenarie II: Hjemtagning af miljøopgaven - løsning af miljøopgaven med driftsmidler

Lokaludvalget hjemtager opgaven og der ansættes en miljømedarbejder i sekretariatet, der udfører det lokale miljøarbejde på Østerbro. Her vil de 684.700 kr. (driftsmidlerne) blive anvendt til løn, pension og overhead samt afledte sekretariatsmæssige udgifter i forbindelse hermed. Eventuelle udgifter til aktiviteter vil Lokaludvalget udmønte på årlig basis af puljemidlerne.
I dette scenarie vil der være økonomi til ansættelse af ca. 1 årsværk i sekretariatet, og der vil derfor være færre medarbejderressourcer til at udføre miljøarbejde for end i scenarie I. Til gengæld vil der være en besparelse ifht. ledelse, revision, administration, lokaleleje mm.
Lokaludvalget kan ikke med denne beslutning lukke Miljøpunkt, det kan kun Miljøpunkts egen bestyrelse. Dog har det været konsekvensen i de øvrige bydele, hvor opgaven er blevet hjemtaget af lokaludvalget, da Miljøpunkterne har svært ved at eksistere uden en grundfinansiering.

Det forudsættes at scenariet baserer sig på følgende:
- Lokaludvalget beslutter en strategiplan med et flerårigt sigte.
- Lokaludvalget vedtager årsplaner på baggrund af strategiplanen, som miljømedarbejderen kan arbejde efter.
- Lokaludvalget nedsætter en form for arbejdsgruppe/fagudvalg/netværk, der kan sparre med miljømedarbejderen, og hvor de frivillige og miljøinteresserede omkring det nuværende Miljøpunkt Østerbro eventuelt vil kunne inddrages.
- Lokaludvalget afsætter et årligt beløb til aktiviteterne i årsplanen, som miljømedarbejderen (sekretariatet) udmønter med orientering af Lokaludvalget.

Scenarie III - hjemtagning af miljøopgaven - løsning af miljøopgaven med driftsmidler og konvertering af puljemidler

Lokaludvalget hjemtager opgaven og der ansættes 1-2 miljømedarbejdere i sekretariatet, der udfører det lokale miljøarbejde på Østerbro. Her vil de 684.700 kr., som i ovenstående scenarie, blive anvendt til løn, pension og overhead samt afledte sekretariatsmæssige udgifter i forbindelse hermed. Derudover vil Lokaludvalget i dette scenarie sende en anmodning til Københavns Borgerrepræsentation om at konvertere puljemidler til løn, således at hele eller en del af de midler, der hidtil har været anvendt til (miljø)aktivitetsmidler kan bruges til medarbejderressourcer. Eventuelle udgifter til aktiviteter vil, som i ovenstående scenarie, blive udmøntet på årlig basis af lokaludvalget.
I dette scenarie vil der kunne ansættes samme mængde medarbejderressourcer, som i miljøpunktscenariet, og der vil være en besparelse ifht. ledelese, revision, administration, lokaleleje mm.

Da miljøopgaven blev overdraget til lokaludvalgene i 2011, var der flere af de lokaludvalg, der hjemtog opgaven, der i samme ombæring fik lov til at konvertere puljemidler til lønmidler. Der er dog ingen garanti for, at Borgerrepræsentationen siger ja. Såfremt Borgerrepræsentationen siger nej til at konvertere puljemidler til løn, vil dette scenarie reelt være lig scenarie II og betyde, at der kan ansættes én miljømedarbejder i sekretariatet.

Det forudsættes at scenariet baserer sig på følgende:
- Lokaludvalget beslutter en strategiplan med et flerårigt sigte.
- Lokaludvalget vedtager årsplaner på baggrund af strategiplanen, som miljømedarbejderen kan arbejde efter.
- Lokaludvalget nedsætter en form for arbejdsgruppe/fagudvalg/netværk, der kan sparre med miljømedarbejderen, og hvor de frivillige og miljøinteresserede omkring det nuværende Miljøpunkt Østerbro eventuelt vil kunne inddrages.
- Lokaludvalget afsætter et årligt beløb til aktiviteterne i årsplanen, som miljømedarbejderen (sekretariatet) udmønter med orientering af Lokaludvalget.

Scenarie IV – forlængelse af driftsstøtteaftale med et år mhp. at afklare mulighed for konvertering af puljemidler og/eller placering af miljøopgaven i Københavns Kommune.

I dette scenarie udskydes beslutningen, om hvorvidt Lokaludvalget fortsat skal løse miljøopgaven gennem en driftsstøtteaftale eller ved at hjemtage opgaven, til sommeren 2019. Formålet med dette er at få afklaret nogle usikkerheder i forhold til ovenstående scenarier.

Først og fremmest kan det afklares om Borgerrepræsentationen vil godkende at der konverteres puljemidler til løn – altså om scenarie III overhovedet er en mulighed. Derudover pågår der drøftelser om strukturen for lokaludvalgene, herunder miljøarbejdet, som så også ville være afklaret.

Gruppeformandskredsen i Københavns Kommune har på møde den 22. juni 2018 haft en indledende drøftelse om ’Initiativer til bredere borgerinddragelse og ny struktur for lokaludvalgene’ (se også punktet meddelelser til dagsordenen). I et af bilagene til punktet står der til drøftelse om miljøopgaven ’Miljøopgaven bør ikke fremadrettet være en selvstændig opgave for lokaludvalgene. I 2011 fik lokaludvalgene ansvaret for det lokale miljøarbejde. Teknik- og Miljøforvaltningen er fortsat ansvarlig for Københavns Agenda 21-strategi. Bæredygtige sammenhænge er kommunens Agenda 21-strategi for perioden 2016 – 2019. Det anbefales, at det lokale miljøarbejde igen forankres i Teknik- og Miljøforvaltningen. Lokaludvalgene kan bidrage med viden om de temaer, der er væsentlige i den enkelte bydel og bringe lokale interesser og behov videre til TMF.’ Der er ikke på baggrund af drøftelserne i gruppeformandskredsen truffet nogle beslutninger vedr. miljøarbejdet eller lokaludvalgene i det hele taget. Forvaltningen vil arbejde videre med konkrete forslag og modeller frem til møde i gruppeformandskredsen den 2. nov. 2018. Arbejdet med en ny struktur for lokaludvalgene forventes afsluttet foråret 2019.

Den eksisterende aftale forlænges med et år. Økonomien forbliver uændret og der udarbejdes en årsplan med tilhørende budget for 2019. Der skal foretages supplerende drøftelser af om årsplan 2019 skal udarbejdes på baggrund af den nugældende strategiplan, eller om den skal have en gennemskrivning og/eller om der skal udarbejdes et bilag til strategiplanen, som arbejdet i 2019 funderes på.

Økonomi

Hvert af Københavns 12 lokaludvalg får hvert år bevilget 684.700 kr. (tallet p/l reguleres årligt) til at varetage den lokale miljøopgave. Lokaludvalgene er forpligtet til, at der udføres lokalt miljøarbejde svarende til det bevilgede beløb. Det enkelte lokaludvalg kan selv vælge, hvordan det lokale miljøarbejde skal organiseres. Østerbro har udover ’miljøpengene’ valgt årligt at afsætte i omegnen af 542.000 kr. af puljemidlerne til det lokale miljøarbejde i form af aktivitetsmidler. Østerbro Lokaludvalg har i 2018 fået 3.406.000 kr. til selvstændig varetagelse til bydelsrettede, dialogskabende og netværksdannende aktiviteter. Det er herfra at aktivitetsmidlerne til Miljøpunkt Østerbro bevilges.

Inhabilitet

Reglerne om inhabilitet i forbindelse med Miljøpunkt og Lokaludvalg er relativt indgående beskrevet i notater, som kan findes her: https://lokaludvalg.kk.dk/artikel/miljoeopgaven

Her fremgår det at:

1. Medlemmer af miljøpunkts bestyrelse generelt, udpeget af Borgerrepræsentationen, lokale foreninger o.lign. eller opstillet som enkeltpersoner.

De medlemmer af lokaludvalget der sidder enten som menige medlemmer eller i formandskabet i Miljøpunkt Østerbro, uanset hvem de måtte være valgt for, må antages at have en særlig interesse i sagens udfald, når lokaludvalget dels skal tage beslutning om tildeling af puljemidler til miljøpunktet, dels forberede og tage beslutning om hvorvidt man ønsker at fortsætte med en driftsstøtte aftale (dvs. tildeling af driftsmidler til miljøpunktet og vilkårene herfor) eller lokaludvalget ønsker at hjemtage opgaven (dvs. tildeling af driftsmidler ophører).

2. Medlem af Østerbro Lokaludvalg, der repræsenterer miljøpunktet i lokaludvalget

Medlem af lokaludvalget, der er valgt ind for miljøpunktet, og dermed sidder som repræsentant i lokaludvalget for miljøpunktet må antages at have en særlig interesse i sagens udfald, når lokaludvalget dels skal tage beslutning om tildeling af puljemidler til miljøpunktet, dels forberede og tage beslutning om hvorvidt man ønsker at fortsætte med en driftsstøtteaftale (dvs. tildeling af driftsmidler til miljøpunktet og vilkårene herfor) eller lokaludvalget ønsker at hjemtage opgaven (dvs. tildeling af driftsmidler ophører). Herudover hviler medlemmets repræsentation i lokaludvalget på at miljøpunktet opretholdes og er aktiv i bydelen. Det betyder at såfremt miljøpunktets bestyrelse vælger at nedlægge fonden, bortfalder medlemmets plads i lokaludvalget. I de bydele hvor lokaludvalget har hjemtaget opgaven, har miljøpunkternes bestyrelser besluttet at nedlægge fondene, for at frigive de ressourcer/midler der lå i fonden.

3. Medlemmer af miljøpunkts bestyrelse udpeget af Lokaludvalget

Medlemmer af lokaludvalget udpeget som repræsentanter til miljøpunktets bestyrelse vil efter gældende praksis som udgangspunkt ikke være inhabile i sager hvor miljøpunktet søger Østerbropuljen om puljemidler. I andre konkrete sager kan der imidlertid blive tale om en så konkret og stærk interesse for det pågældende medlem eller den pågældende forening, at der må statueres inhabilitet. Det drejer sig om tilfælde hvor:
• Medlemmet har en uvedkommende personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald, dvs. hvor han / hun ved afgørelsen eller beslutningen vil opnå en fordel, dersom beslutningen falder ud på en bestemt måde, som er sagen uvedkommende,
• Lokaludvalget skal indgå en gensidigt bebyrdende aftale med Miljøpunktet, eksempelvis om løsning af opgaver for lokaludvalgene og betaling herfor, eller
• i sager, hvor Lokaludvalget skal føre tilsyn eller kontrol med miljøpunktet, eksempelvis ved kontrol af regnskaber for puljemidler.

Økonomiforvaltningen vurderer, at drøftelser af spørgsmål vedrørende lokaludvalgets evt. hjemtagelse af miljøopgaven eller fortsættelse af driften af Miljøpunktet hører under indgåelse af gensidigt bebyrdende aftaler. Desuden vurderer Økonomiforvaltningen, at vurderingen af Miljøpunktets årsrapport og regnskab er en tilsyns- og kontrolopgave. Lokaludvalgets medlem af Miljøpunktets bestyrelse vil derfor være inhabil under behandlingen af sådanne sager.

Beslutning

Lokaludvalget var enige om, at der ikke skulle stemmes om scenarie II og III, men alene at sende scenarie I og IV til afstemning.

Lokaludvalget besluttede efter afstemning at arbejde videre med scenarie IV.
For scenarie I stemte 2 personer (Bo Sandberg, Lartey Godwin Lawson)
For scenarie IV stemte 12 (Marika Tingleff, Finn Larsen, Allan Marouf, Sheku Amadu Jalloh, Christian Ahlman-Ohlsen, Axel Thrige Laursen, Elisabeth Steiner, Jesper Koefoed-Melson, Karin Storgaard, Annette Engell, Morten Buchwald, David Rønne)
Der var ingen der undlod at stemme.

Lokaludvalget besluttede derefter at nedsætte en arbejdsgruppe i overensstemmelse med dagsordenens 2. at. Arbejdsgruppen består af :
Bo Sandberg, Henrik Conradsen og Dan Pedersen (lokaludvalgets medlemmer af kontaktudvalget)
Finn Kristiansen (Lokaludvalgets medlem af Miljøpunkt Østerbros bestyrelse)
Axel Thrige Laursen (formand for fagudvalget for byplanlægning, miljø og trafik
Finn Larsen (medlem af lokaludvalget)

Jóannes Jørgen Gaard, Magdalena Szymanski og Finn Kristiansen var inhabile ved behandlingen af dette punkt pga deres pladser i Miljøpunkts bestyrelser.

 

Bo Sandberg og Lartey Godwin Lawson afgav følgende protokolbemærkning: Vi foreslår, at Østerbro Lokaludvalg forpligter sig til at videreføre den velkendte model med 4-årig driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro – bl.a. for at sikre kontinuitet, fundraising-mulighed og medarbejderfastholdelse – for resten af den nuværende valgperiode, såfremt der IKKE i BR er truffet afgørelse om den fremtidige organisering af lokaludvalg og lokal miljøopgave INDEN 1. juni 2019.

Til top