Mødedato: 14.11.2013, kl. 17:00
Mødested: Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100 Kbh. Ø

Høring - Styringsstrategi for sø- og vandløbssystemer

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Fagudvalget for teknik og miljø indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget beslutter at afsende fagudvalgets udkast til høringssvar vedr. styringsstrategi for sø- og vandløbssystemer.

Problemstilling

Høringen er offentliggjort på Københavns Kommunes høringsportal "Bliv Hørt". Høringsfristen er den 26. november 2013.

Vandløbsmyndigheden i Københavns Kommune har med hjemmel i §49 i  lovbekendtgørelsenr. 927 af 24/09/2009 truffet beslutning om at fremme forslag til styringsstrategi for sø- og vandløbssystemet i København med fastsatte flodemål. 

Københavns søer er forbundet via åbne og rørlagte vandløb. De forsynes primært med vand fra Harrestrup Å. Ferskvandssystemet har udløb til Københavns havn ved Kastellet og til Kalveboderne.   Styrestrategien beskriver de overordnede retningslinjer for automatiske og manuelle reguleringsindgreb. Retningslinjerne udgør en rammesættende vejledning for den praktiske drift.

Løsning

Materialet er blevet forbehandlet i fagudvalget for teknik og miljø, som har følgende kommentarer til høringen:

"Det virker helt rigtigt som her at fastlægge overordnede retningslinjer for systemet af reguleringer og flodemål, så åer og søer i fremtiden kan rumme en god del af den stigende regnmængde, der er en følge af klimaændringerne – en samlet regulering, der samtidig skal sikre en god vandkvalitet.

Set i forhold til en række andre storbyer mangler København grønne arealer. Det er derfor afgøren-de, at strategien indgår i den samlede skybrudsplanlægning og underlægger sig denne. Det kan be-tyde, at faste flodemål må ændres, hvis for eksempel kanter på det rekreative areal skal hæves.

Det vigtigste for bydelene er så, at mest muligt regnvand anvendes til at opbygge rekreative og be-plantede arealer og strøg som led i at bygge de grønne træk ind i den tætte by - træk der er med at afkøle denne i de ventede årlige hedeperioder – og dermed også vil redde menneskeliv. 

De dele af styrestrategien, der berører Østerbro Bydel direkte, er afvandingen fra søen i Fælledpar-ken og afvandingen fra Sortedam Sø til Østre Anlæg.

Af disse er lokaludvalget i kraft af Østerbrogadeprojektet meget obs på Skybrudsstrategien for Østerbros østlige vandafledningsopland. Østerbrogadeprojektet rækker fra krydset nord for Svane-møllebroen til og med krydset Grønningen-Folke Bernadottes Allé og rækker dermed ind i Indre By Bydel, der har været tilknyttet arbejdsgruppen. Hele projektet indgår i Bydelsplan 2013 for Østerbro Bydel.

I Skybrudsplanen for Østerbros østlige vandafledningsopland lægges der op til at anlægge en åben kanal i bl.a. Dag Hammarskiølds Allés vestlige fortovsside, der forbinder Sortedam Sø med Østre anlæg. Dette stemmer med Østerbrogadeprojektet, der netop giver plads til en sådan kanal.

Østerbro Lokaludvalg går stærkt ind for, at denne kanaltanke sættes i værk – og at den nuværende rørledning i Sortedam Sø fra østre side af Fredensgade til Østre Anlæg lukkes eller reguleres på en sådan måde, at kanalen i Dag Hammarskiølds Allé støttes mest muligt."  

 



Videre proces

Såfremt indstillingen imødekommes forestår sekretariatet den videre sagsbehandling med afsendelse af høringssvaret.

Beslutning

1. Østerbro Lokaludvalg godkendte høringssvar vedr. styringsstrategi for sø- og vandløbssystemer med mindre redaktionelle ændringer i tredje afsnit vedr. afkøring af den tætte by i hedeperioder.
Til top