Mødedato: 13.06.2013, kl. 17:30
Mødested: Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100 Kbh. Ø

Status for lokaludvalgets projekter 2013

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Østerbro lokaludvalg,

1. At lokaludvalget tager status for lokaludvalgets projekter til efterretning
2. At lokaludvalget bevilger 20.000 kr. i 2013-puljemidler til opfølgende mødeaktiviteter i lokaludvalgets projektgrupper. 

Problemstilling

I forbindelse med udarbejdelsen af bydelsplanen, blev der nedsat en række ad hoc grupper, der arbejder med at drive bydelsplanprojekterne videre. Dertil er der i 2013 opstået en række andre lokaludvalgsprojekter, som ligeledes drives af fagudvalg eller ad hoc grupper.

Mhb på at give det samlede lokaludvalg et billede af hvor projekterne befinder sig pt. gives der nedenfor en kort status på samtlige af lokaludvalgets egne projekter, samt et overblik over kommende projektaktiviteter.

Det foreslås desuden at der afsættes en ramme på 20.000 kr i 2013-puljemidler til opfølgende mødeaktiviteter i projektgrupperne. Eksempelvis er antallet af medlemmer i Strandboulevardgruppen øget betydeligt, hvilket bevirker, at der er behov for midler til leje af lokale, forplejning og lign.

Løsning

Ungdomsarbejdsløshed
Prioriteringsliste: Placeret på mellemlangt sigt.
Projektgruppen: Axel, Inger-Margrethe, Inger-Marie, John, Ole og Torkil (tovholder)
Formål: Tilrettelægge en Østerbroindsats, der skal mindske ungdomsarbejdsløsheden i bydelen. 
Status: Projektgruppen har holdt et møde.
Kommende aktiviteter: Gruppen vil i første omgang tage kontakt til kommunens jobcenter i Skelbækgade. Formålet hermed er at få en nærmere afklaring om hvordan projektet kan hænge sammen med kommunens ungestrategi og den bydækkende indsats på fritidsjobområdet. På baggrund heraf overvejer projektgruppen i anden omgang at tage kontakt til eventuelle ressourcepersoner i lokalområdet. Der har i den forløbne periode været forskellige avisartikler med positiv omtale af fritidsjobprojekter.
Projektskema: Ikke udfyldt.

Bevægelse og fritidsliv i Nordhavn
Prioriteringsliste: Placeret på langt sigt.
Projektgruppen: Axel, Bjarne, Inger-Marie, Jan G, John, Linda, Mogens og Torkil (tovholder).
Formål: At opbygge en rekreativ front mod Kalkbrænderihavnsløbet, herunder et større grønt område med idrættens og borgernes mødested samt placerings af en kommende roerkanal til Inderhavnen.
Status: Projektgruppen har afholdt møde, og Lokaludvalget har i april fået udgivet den flotte pjece ”Kalkbrænderiløbskaj et oplevelsesmekka med lokale kvaliteter”, der er udarbejdet på baggrund af skitseprojektet fra Adept.
Kommende aktiviteter: Projektgruppen har drøftet forskellige muligheder for lancering af projektet, herunder deltagelse i sejl- og roklubbernes arrangement Åben Havn den 10. august samt eventuel afholdelse af event på kajområdet eller alternativt guidede ture i sensommeren. Sådanne arrangementer vil forudsætte særskilt bevilling, men kan eventuelt også kobles med lokaludvalgets branding-kampagne.
Projektskema: Der er udarbejdet kladde til udfyldning, som dog mangler at blive rundsendt.

Carl Nielsens Allé
Prioriteringsliste: Placeret på kort sigt.
Projektgruppe: Ole, Juda, Inger-Marie (tovholder), John Grosmann (Svanemøllehallen), Magdalena, Bo Sandberg, Jørgen Dahl Madsen, Axel og Torkil.
Formål: Bydelsplanformuleringerne er grundlaget med følgende prioriteringer: Et roligt, rekreativt område for voksne, små byhaver, aktivitetsmuligheder f.eks. løbehjulsbane for de små børn, løsning af P-problematikken, etablere nabosamarbejde også på den anden side af Østerbrogade, bunkerne anvendes til øvelokaler samt nyttiggøre vandet fra Svanemøllehallens tag til bl.a. en vertikal have og opbremsning af skybrudsvand.
Status: Gruppen afholdt møde den 11. februar 2013.
Kommende aktiviteter: Møde med repræsentant(er) fra Trafik- og Miljøforvaltningen, herunder sikre aspektet om vandet fra Svanemøllehallens tag. Undersøge midler til lommeparker. 
Projektskema: Ikke udfyldt

Aktivitetshal for 12 – 17 årige
Prioriteringsliste: Placeret på mellemlang sigt.
Projektgruppe: Juda, Inger-Marie (tovholder), Bo Sandberg og Bjarne
Formål: Bydelsplanformuleringerne er grundlaget, hvor væsentlige statuspunkter er: Kultur- og Fritidsforvaltningens overslag over pris i Nordhavnens Århusgadekvarter vedrørende 1.300 brutto m2 på 34 mio.kr., hvortil kommer eventuelt grundkøb samt KFF-forvaltningens orientering af udvalget om vores forslag, hvoraf det bl.a. fremgår: ”Aktivitetshallen for 12 – 17 årige vil favne en målgruppe, der har få egne faciliteter i København. Projektet kan ses i sammenhæng med det tværforvaltningsmæssige arbejde omkring en ungestrategi, hvor et kvalificerende fritidsliv bl.a. kan understøtte unges uddannelse. ” … ”Kulturfaciliteterne ses generelt i en større sammenhæng med henblik på at skabe markante kulturfaciliteter med én indgang til kultur- og fritidstilbud af høj kvalitet. Dette er i overensstemmelse med visionerne i Københavns Kultur- og Fritidspolitik 2011 – 2015. I forlængelse heraf kan aktivitetshallen på længere sigt også indarbejdes i sammenhæng med et nyt større kultur- og bibliotekstilbud på Østerbro.”
Status: Gruppen afholdt møde den 11. februar 2013. Kultur- og Fritidsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Kommende aktiviteter: Forny kontakten til By & Havn samt Kultur- og Fritidsforvaltningen. Opbygge netværk af kommende brugere. Afholde en event med deltagelse af alle interessenter: De 12 – 17 årige, foreningerne i havnen, kommende naboer, frivillige voksne som allerede har tilkendegivet interesse for at medvirke (bådebygger, lystfiskere, instrumental undervisere, naturvejleder, kunstnere osv.) samt repræsentanter for de blå erhverv.  
Projektskema: Ikke udfyldt

Kunst og Østerbrobørn
Prioriteringsliste: Projektet er ikke et bydelsplanprojekt.
Projektgruppe: Yvonne, Juda, Inger-Marie (tovholder) 
Formål: Formålet med projekt Kunst og Østerbrobørn er at skabe rammen for et samarbejde mellem skoleelever og lokale kunstnere om et undervisningsforløb i forbindelse med skolernes billedkunstundervisning, hvor resultatet skulle være et værk til opsætning på Byens Hegn.
Status: Projektgruppen har afholdt to møder, senest den 2. maj 2013. Gruppen har haft to opgaver, nemlig Projekt Byens Hegn og Projekt Kunst og Østerbrobørn. Projekt Byens Hegn afholdt inspirationsmøde den 25. februar 2013 i samarbejde med Metroselskabet og med deltagelse af skolerepræsentanter, lokale kunstnere m.fl. På baggrund heraf afsatte ØLU en øremærket  pulje på 200.000 kr. af Østerbropuljen til kunstnerisk udsmykning af de lokale Byens Hegn. På lokaludvalgsmødet den 16. maj 2013 blev det besluttet at afsætte 50.000 kr. til projekt Kunst og Østerbrobørn. Beløbet er fremkommet som et mindreforbrug fra puljen på 200.000 kr.
Kommende aktiviteter: Medvirke til at etablere samarbejde med 1 – 2 af vores skoler samt 1 – 2 lokale kunstnere pr. skole. Der er allerede interesserede skoler og kunstnere. Desuden er projektet aftalt med Metroselskabet.
Projektskema: Udfyldt.

Kulturcenter ved Kildevældsskolen
Prioriteringsliste: Placeret på kort sigt. 
Arbejdsgruppe: Allan og Axel (tovholder).
Projektgruppen indgår i styregruppen omkring Kulturcenteret, hvor også KFF, BUF og KEjD indgår.
Formål: At opbygge et kulturcenter ved Kildevældsskolen og at sikre et central stikrydsning ved centret.
Status: Styregruppens idéoplæg er afleveret.
Kommende aktiviteter: Mht idéoplægget forventes der ikke at ske mere på denne side af sommerferien. Den af lokaludvalget igangsatte brugerundersøgelse af holdninger til et kommende kulturcenter blandt børn, unge og voksne med anden etnisk baggrund end dansk er i gang og der afholdes interviews i de kommende uger.
Projektskema: Ikke udfyldt.

Sundhedshus
Prioriteringsliste: Placeret på kort sigt. 
Projektgruppe: Allan (tovholder), Axel og Dan.
Formål: At etablere et sundhedshus på Østerbro.
Status: Der er ikke afholdt møder i projektgruppen. Der arbejdes stadig med etablering af et sundhedshus på Østerbro, den store udfordring er et finde en egnet placering.
Kommende aktiviteter: Afklaring af mulige placeringer afventes.
Projektskema: Ikke udfyldt

Stiforbindelse og belysning i Rymarkskvarteret
Prioriteringsliste: Placeret på kort sigt.
Projektgruppen: Allan (tovholder) og Axel.
Formål: At forbedre belysningen og skabe en forbindelse over det militære areal, så Østerbro hænger sammen.Arbejdsmetoden består i afholdelse af borgermøder, påvirkning af TMF og beskrivelse af principiel stilinje med et rekreativt areal vestligt på kasernen.
Status: Belysning er forbedret. Stiforbindelse fra underføringen under banen til Hellerup og frem til Tuborgvej er udformet og besluttet. Pjece for resten foreligger.
Kommende aktiviteter: Offentliggørelse af pjece afventer møde lokalt samt vished om hvad kulturcentret vil fylde. Herefter kontaktes TMF om, hvordan den grønne forbindelse fra Svanemøllen kan passere forbi skole og kulturcenter.Evt. større borgermøde/borgerevent i sensommeren.
Projektskema: Ikke udfyldt.

Grøn mobilitet – fodgængernetværk og mødesteder
Prioriteringsliste: Placeret på mellemlang sigt
Projektgruppe: Yvonne, Bo, Inger-Marie, Axel (tovholder), Allan, Jan
Formål: At skabe bedre forhold for fodgængere i alle aldre, samt gennemførelse af et fælles sigtepunkt – bredere fortove samt plads i starten af Odensegade på Trianglen.
Status: Der har været afholdt en event i forbindelse med FN trafiksikkerhedsuge i uge 19, hvor 300 flyere med information om fodgængerprojektet blev uddelt på gaden på Østerbro.
Kommende aktiviteter: Interne fordrøftelser om opstart af projekt i efteråret.
Projektskema: Ikke udfyldt 

Østerbrogade som miljøprioriteret strøggade
Prioriteringsliste: Placeret på kort sigt.
Projektgruppe: Linda, Jørgen Dahl-Madsen, Vagn, Inger-Marie, Axel (tovholder), Ole, Torkil, Allan, Bjarne, Jan
Formål: At reducere unødig gennemfartstrafik og sænke bilhastigheden gennem en ændring af vejprofilerne, at forbedre de gåendes og cyklendes og dermed handelens vilkår og at fastholde det nuværende antal P-pladser.
Status: Pjecesæt foreligger. Materialet er tilsendt til Teknik- og Miljøborgmesteren for 1½ år siden. Projektgruppen har ikke afholdt møde siden færdiggørelsen af bydelsplanen.
Kommende aktiviteter: Projektgruppen arbejder på at få projektet ind i kommunens budgetlægning. Gruppen forventer at skulle holde møder med forvaltningen og de handlende.
Projektskema: Ikke udfyldt

Strandboulevarden
Prioriteringsliste: Placeret på kort sigt 
Projektgruppe: Bo Sandberg, Niels-Jørgen, Ernst, Vagn , Inger-Marie, Axel, Ole (tovholder)
Formål: At ændre vejprofilet, så der opstår en grøn lang park i hele Strandboulevardens forløb.
Status: Borgermøde senest afholdt 28.5.13, hvor arbejdsgruppen blev kraftigt udvidet og en interesseliste blev oprettet.
Kommende aktiviteter: Den udvidede arbejdsgruppe mødes den 17. juni.
Projektafklaringen afventer afklaring i Skybrudsplanlægningen. Her synes det klart, at Strandboulevarden bliver en ganske vigtig bærer og teransportør af de fremtidigt stigende regnmængder i et stor rør i hele den nord-sydlige del og grøn vandbærende overflade.
Projektskema: Er udfyldt for en del af projektet.  

Københavns børn oplever klassisk musik
Prioriteringsliste: Placeret på mellemlang sigt
Projektgruppe: Yvonne (tovholder) og Rita
Formål: At sikre at alle børn mindst én gang i deres skoletid oplever stor symfonisk musik i DR-koncerthuset. 
Status: Pjece vedr. klassisk musik tilbud på Østerbro er trykt. Kontakt med skolerne er etableret.
Kommende aktiviteter: Der afholdes infomøde d.11.juni med folkeskolerne i bydelen. På mødet den 11. juni udleveres CD`er til den enkelte lærer med komplet værkfortegnelse til DR-børnekoncerten fredag den 23. august. DR-Musikarium udarbejder til denne børnekoncert tværfaglige uv-materialer, der vil blive sendt de deltagende lærere.
Projektskema: Er udfyldt

Østre Gasværk
Prioriteringsliste: Er ikke et bydelsplanprojekt 
Projektgruppe: FTM
Formål: Sammen med beboere og institutioner i kvarteret at udarbejde plan elle principper, der sikrer at Øster Gasværksområdet anvendes til rekreative og idrætslige formål. 
Status: Borgermøde afholdt. Udvidet arbejdsgruppe nedsat.
Fremdrift: Brev om efterårets aktiviteter samt indkaldelse til et augustmøde skal udsendes inden ferien.  
Projektskema: Er udfyldt

Trafikgennemgang af bydelen i detaljen
Prioriteringsliste: Er ikke et bydelsplanprojekt
Projektgruppe: FTM
Formål: Bedre vilkår, mindre gennemkørsel, tilgængelighed
Status: 1. indsatsområde: området afgrænset af Lersø Parkallé, Jagtvej, Østre Gasværk og banen. Referater af Områdefornyelsens møder med beboere modtaget. 
Kommende aktiviteter: Initiativ må tages i august. Der skal dannes arbejdsgruppe med lokale.
Projektskema: Er ikke udfyldt

 

Økonomi

De 20.000 kr. til opfølgende mødeaktiviteter bevilges som en rammebevilling. Formanden godkender de enkelte disponeringer inden for rammen og orienterer efterfølgende lokaludvalget. 

Såfremt Lokaludvalget bevilger 20.000 kr. til opfølgning på lokaludvalgsprojekterne resterer der 608.086 kr. til disposition i Østerbro-puljen.

Puljemidler Østerbro Lokaludvalg 2013
  Budget Reelt disponeret Udbetalt pr. 6. juni
Østerbropuljen 3.146.000 kr.    
- Ansøgte projekter   1.686.674 kr. 193.051 kr.
- Egne projekter   909.579 kr. 248.820 kr.
- Miljøpunkt 300.000 kr. 300.000 kr. 150.000 kr.
- Byen Hegn pulje 200.000 kr. 121.661 kr. 0 kr.
I alt 3.646.000 3.017.914 kr. 591.871 kr.
Resterende til disposition pr. 6. juni 2013, 628.086 kr.

Beslutning

1. Lokaludvalget tog status for lokaludvalgets projekter til efterretning.

2. Lokaludvalget besluttede at bevilge 20.000 kr. i 2013-puljemidler til opfølgende mødeaktiviteter i lokaludvalgets projektgrupper.
Til top