Mødedato: 10.05.2017, kl. 17:45
Mødested: Plejecenter Fælledgården, Drejøgade 3, 2100 Kbh. Ø

Høring om tilgængelighed

Se alle bilag
Østerbro Lokaludvalg skal tage stilling til høring om tilgængelighed.

Indstilling

Fagudvalget for teknik og miljø indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget beslutter at afsende svar til høringen om tilgængelighed (se udkastet til høringssvar i vedhæftede bilag) 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen afsatte i budget 2017 2,5 mio. kr. til at forbedre forholdene for færdselshandicappede i Københavns 10 bydele.

I starten af 2017 er der derfor sket en kortlægning af de fysiske tilgængelighedsbarrierer, der er i de enkelte bydele, bl.a. på baggrund af input fra en spørgeskemaundersøgelse blandt alle københavnere og en workshop 31. januar, hvor alle lokaludvalgs medlemmer var inviterede.

Denne kortlægning har ført til en udpegning af 8 tilgængelighedsruter på Østerbro ud fra indmeldte tilgængelighedsbarrierer og rejsemål (fx skoler, stationer mv.) og en prioritering af disse. På Østerbro har Forvaltningen peget på tilgængelighedsrute "Trianglen" som den primære.

Rutenavn

Point for rejsemål

Alle barrierer

Alv. barrierer (Nr)

Prioritets-

rækkefølge

2.3 Triangelruten

1

1 (431)

1 (202)

1

2.2 Svanemølleruten

5

2 (347)

2 (173)

2

2.7 Jagtvejruten

2

3 (294)

6 (81)

3

2.6 Østerbrogaderuten

3

5 (190)

4 (107)

4

2.5 Strandboulevardruten

6

4 (258)

3 (123)

5

2.9 Vibenhusruten

4

6 (161)

5 (84)

6

2.8 Ryparkenruten

7

7 (116)

7 (49)

7

2.4 Rigshospitalsruten

7

8 (82)

8 (42)

8

2.1 Tuborgruten

9

9 (24)

9 (15)

9

 Der ligger i projektet, at der udvælges én rute pr. bydel, som forventes at blive finansieret i budget 2018.

Løsning

Forvaltningen har således bedt lokaludvalget om at forholde sig til denne prioritering og komme med lokale input i forhold til udvælgelsen af, hvilken rute der skal anbefales i forhold til Budget 2018. 

Fagudvalget for teknik og miljø har behandlet materialet på deres møde den 25. april og har i høringssvaret i kort form markeret de lokale interesser knyttet til hver af de i kommunens projekt viste 8 foreslåede tilgængelighedsruter i bydelen. Der er desuden markeret, hvor dette er relevant, at der er behov for indledende kontakt med forvaltningen, når der er tegn til, at der kan sættes kommunale midler af til at fjerne de udpegede barrierer på den pågældende rute.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for lokaludvalget.

Videre proces

Sekretariatet melder lokaludvalgets høringssvar ind til forvaltningen.

Materialet fremlægges for TMU den 29. maj 2017.

Beslutning

Lokaludvalget vedtog udkastet til høringssvar efter afstemning. For høringssvaret stemte 14 (Allan Marouf, David Rønne, Lartey Godwin Lawson, Flemming Møller Bygwraa, Annette Engell, Niels Erik Andersen, Tove Merete Kristensen, Steen Reinhold Jeppson, Asger Khanna Randløv, Hanne Melnik, Mette Mertz, Axel Thrige Laursen, Jóannes Jørgen Gaard, Sheku Amadu Jalloh), mod stemte 1 (Kjeld Lykke), og der var 3 der undlod at stemme (Morten Buchwald Hansen, Vagn Pedersen, Arvin Storgaard).

Kjeld Lykke afgav følgende protokolbemærkning, der samtidig skal tjene som en mindretalsudtalelse, der fremsendes sammen med høringssvaret til forvaltningen:
Medlem Kjeld Kristian Lykke kan ikke tilslutte sig høringssvaret vedrørende Tilgængelighedsruter i Østerbro Bydel.
Østerbro Lokaludvalgs høringssvar lægger alene op til at tilgodese cyklisterne og enkelte steder fodgængerne, og svaret anstrenger sig ensidigt om at genere bilisterne.
Når Københavns Kommune tillader indbyggertallet stige med 1000 nye borgere om måneden. Når Københavns Kommune uhæmmet tillader inddragelse af grønne arealer til bebyggelse. Når Københavns Kommune utæmmeligt dispenserer fra bebyggelsesprocenter og bygningshøjder. Når Københavns Kommune gør alt for at øge antallet af arbejdspladser. Når Københavns Kommune oplever et stigende udendørsliv. Så er det helt ude i hampen at tro, at dette kan ske uden forøgelse af bilismen. Derfor er det primære her og nu at sætte massivt ind med underjordiske parkeringsmuligheder, f. eks i tilknytning til metrostationerne, noget man fornuftstridigt har forsømt i første omgang. Desuden skal der på Østerbro og i andre bydele, hvor det er muligt, etableres små, halvstore og større underjordiske p-anlæg; noget man jo kan finde ud af i andre storbyer. De fremlagte forslag fra Kommunens side og høringssvaret fra Lokalrådet løser ingen af Kommunens grundlæggende trafikale problemer, men leder i stedet op til en slags "borgerkrig" mellem de forskellige trafikarter.
Ansvarlig trafikpolitik bør ligeværdigt og med samme engagement interessere sig for at løse udfordringerne for alle former for trafik. Dette er ikke gældende for de fremlagte tilgængelighedsforslag for Østerbros vedkommende.
Nogle enkelte bemærkninger til et par konkrete forslag:
Triangelruten: Det er udtryk for manglende kendskab til den faktiske biltrafik, der daglig skal omsættes over Trianglen, at foreslå Skråvejen nedlagt. Det er direkte chikane af buspassagererne at flytte stoppestedet ud for Nordre Frihavnsgade væk fra Trianglen. Det er en nederdrægtighed over for lokale borgere at lukke for indkørsel til Odensegade. De nuværende trafikforhold er tålelige og bør ikke ændres.
Strandboulevarden: Det er ødelæggende for Strandboulevarden som unik Boulevard efter parisisk mønster at nedlægge biltrafikken i den østre side. Kommunen og skatteborgerne har ofret mange millioner på at forbedre gårdmiljøerne i karrébygninger omkring Strandboulevarden. Så der er lokalt set udfoldelsesmuligheder nok. Men cykelstier i begge sider af Strandboulevarden vil være en god foranstaltning.

Til top