Mødedato: 31.10.2000, kl. 15:00

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan samt kommuneplantillæg for DanLink-området, Mellembassinet og et vandareal nord for Midtermolen, "Pakhusvej". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikudvalget)

Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan samt kommuneplantillæg for DanLink-området, Mellembassinet og et vandareal nord for Midtermolen, "Pakhusvej". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 31. oktober 2000


J.nr. ØU 299/2000

14. Redegørelse om udarbejdelse af lokalplan samt kommuneplantillæg for DanLink-området, Mellembassinet og et vandareal nord for Midtermolen, "Pakhusvej". (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Nærværende redegørelse fremsendes hermed til Bygge- og Teknikudvalgets samt Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på iværksættelse af arbejdet med forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for ovennævnte område i Søndre Frihavn.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2000

Drøftedes

 

 

Økonomiudvalgets beslutning: Drøftedes.

Økonomiudvalget tilkendegav, at der ønskes et ordentligt visualiseringsgrundlag. Udvalget noterede sig i øvrigt, at der endnu ikke foreligger en belysning af de trafikale forhold.

 

Behandling: Forvaltningerne arbejder videre med sagen.

RESUME

Københavns Havn har fremsendt anmodning om udarbejdelse af en lokalplan for ovennævnte område, som ejes dels af Havnen, dels af DSB Ejendomme. Københavns Havn har sammen med TK Development A/S dannet et udviklingsselskab, der skal forestå udviklingen af området omfattende det tidligere DanLink-areal og enkelte ledige arealer langs vestsiden af Dampfærgevej, mens Københavns Havn alene forestår etableringen af den nye færgeterminal i Mellembassinet. Herudover indgår en større opfyldningsmulighed nord for Midtermolen. Planområdet omfatter således 3 sammenhængende underområder (se bilag 1 og 2).

På initiativ af Københavns Kommune nedsattes i juli 1999 Styregruppen om Kvalitetsbyggeri i Københavns Havn med repræsentanter fra Københavns Kommune, Københavns Havn, Miljø- og Energiministeriet og Freja Ejendomme A/S med det formål at fremkomme med en helhedsplan for havnen. Til det formål er havnen opdelt i 3 fokusområder og et antal perspektivområder. Et af fokusområderne er Nordhavnen syd for Orientbassinet, for hvilket den hollandske arkitektgruppe West 8 har udarbejdet et idéoplæg.

Hovedsigtet med styregruppens arbejde er at fremme en bymæssig udvikling af havneområderne og at styrke boligelementet heri samt sikre forbindelsen mellem havn og by. Dette har West 8 forsøgt at opnå ved at fortsætte Østerbros høje bebyggelses-tæthed og karréstruktur på DanLink-arealerne, at etablere en række forbindelser til Østerbro og foreslå op til 700 boliger. I den offentlige debat i forbindelse med havneudstillingen er dette blevet positivt modtaget såvel i den almindelige offentlighed som af fagpressen.

På et fælles møde den 22. august 2000 besluttede Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget, at idéoplæggene danner grundlag for kommuneplanretningslinierne i forslag til Københavns Kommuneplan 2001, og at forvaltningerne skal arbejde videre med idéoplæggene for fokusområderne Sydhavnen og Nordhavnen med henblik på en konkretisering, bl.a. for så vidt angår emnerne finansiering, infrastruktur, institutionsdækning og social balance i forbindelse med planlægningen af områdets fremtidige anvendelse og bebyggelsesform.

Området omkring DanLink-arealet indgår som en væsentlig del af fokusområdet Nordhavnen. I idéoplægget foreslås området udviklet som et integreret byområde med en stor andel af boliger samt erhverv i en tæt karréformet bebyggelsesstruktur i nær sammenhæng med den opgraderede færgeterminal for Oslo- og Polensfærgetrafikken i Mellembassinet. I oplægget indgår desuden en ny opfyldning med boliger og serviceerhverv nord for Midtermolen.

Idéoplægget er senest blevet bearbejdet af Bystrup Arkitekter for TK Development. Den justerede bebyggelsesplan er i forhold til det hollandske idéoplæg på visse punkter gjort mere "ordnet", bebyggelsestætheden er reduceret, boligandelen er væsentligt nedsat, og omfanget af detailhandel er markant reduceret. Endvidere er der efter ønske fra Vej & Park indarbejdet en ny sydlig vejforbindelse fra Kalkbrænderihavnsgade til Dampfærgevej som erstatning for den nuværende, trafikalt problematiske tilslutning nær krydset Kalkbrænderihavnsgade/Indiakaj.

Bebyggelsesplanen rummer en række indholdsmæssige og formmæssige forhold, som skal bearbejdes i den videre planlægning. Bl.a. tilstræbes boligandelen væsentligt forøget, og der skal ske en bearbejdning af afslutningen mod syd af det centrale byrum, ligesom der skal sikres et bredt promenadestrøg langs bebyggelsens nordside som del af en stimæssig hovedforbindelse fra Østerbro til havneområderne. Endvidere må bebyggelsens højder nærmere vurderes i forhold til eksisterende bebyggelse bl.a. på nordspidsen af Midtermolen og den muliggjorte bebyggelse på nordspidsen af Langelinie.

Det kommende lokalplanforslag vil tage udgangspunkt i hovedprincipperne i den oprindelige idéskitse og det justerede oplæg. I lokalplanen opdeles området i 3 underområder, hvor der alene fastlægges detaljerede bestemmelser for underområderne I og II, nemlig DanLink-arealet m.v. og færgeterminalen i Mellembassinet, mens der for den kommende opfyldning nord for Midtermolen (underområde III) alene fastlægges nogle rammebestemmelser, således at bebyggelse m.v. her vil forudsætte udarbejdelse af supplerende lokalplan.

Samtidig med lokalplanforslaget udarbejdes et forslag til kommuneplantillæg, således at lokalplanen muliggøres. Endvidere udarbejder HUR den lovkrævede VVM-vurdering (Vurdering af virksomheders Virkning på Miljøet) for så vidt angår færgeterminalen.

 

Til top