Redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2004
Redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2004
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 31. august 2004
J.nr. ØU 283/2004
2. Redegørelse om udviklingen i kommunens økonomi for 2004
INDSTILLING OG BESLUTNING
Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen at:
1. Redegørelsen om udviklingen i kommunens økonomi for 2004 tages til efterretning.
2. De foreslåede tekniske bevillingsmæssige omplaceringer uden kassemæssig virkning til budget 2004 tiltrædes, jf. bilag 1.
3. De foreslåede tillægsbevillinger til Budget 2004 med et samlet kassetræk på i alt 29 mill. kr. fra DUT-reguleringer mv. tiltrædes, jf. bilag 2 og 3.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 31. august 2004
Anbefalet.
Ø tog forbehold over for 3. at.
Behandling: Borgerrepræsentationen.
RESUME
Formålet med redegørelsen er at orientere om status for kommunens økonomi i 2004. Samtidigt fremlægges forslag om omplaceringer og tillægsbevillinger af bevillingsteknisk karakter til budget 2004.
Redegørelsen for kommunens økonomi bygger på udvalgenes indberetninger pr. 26. juli 2004 til halvårsregnskabet. Alle udvalg undtagen Sundheds- og Omsorgsudvalget har indberettet, at de forventer at overholde budgetrammen for 2004.
Samlet set forventes Københavns Kommune at komme ud af 2004 med en forbedring på 1.555 mill. kr., hvoraf indtil 1.136 mill. kr. forventes søgt overført til budget 2005. Forbedringen skyldes mindreudgifter på 1.243 mill. kr. på de rammebelagte områder, merindtægter på 49 mill. kr. på de takstfinansierede områder, 58 mill. kr. i mindreudgifter på de lovbundne områder samt 129 mill. kr. i merindtægter fra skatter og udligning. På de øvrige finansielle poster er der mindreudgifter på 77 mill. kr.
Borgerrepræsentationen har i 2004 givet tillægsbevillinger for 1.528 mill. kr., hvoraf 1.415 mill. kr. er overførsler fra 2003.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har indberettet et merforbrug på 47 mill. kr., som dog ventes nedbragt gennem iværksættelse af en række besparelsestiltag. Bl.a. har Sundheds- og Omsorgsudvalget den 5. august 2004 tiltrådt besparelser indenfor udvalgets ramme på i alt 19 mill. kr. (jf. SOU 97/2004). Et flertal af partier i Borgerrepræsentationen (forligskreds 2004) har tilkendegivet, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal søge at reducere underskuddet i 2004 yderligere gennem en stram økonomistyring, og at et eventuelt underskud i Sundheds- og Omsorgsudvalget i 2004 på op til 27 mill. kr. (drift og anlæg) vil kunne dækkes ved tillægsbevilling finansieret over kassen. Økonomiforvaltningen har i forbindelse med 2. kvartalsprognose indstillet, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i 3. kvartalsprognose giver en status for arbejdet med at nedbringe merforbruget.
For KTK har Bygge- og Teknikudvalget indberettet en forværring i forhold til det budgetterede på 32 mill. kr. Af planen for reorganisering og effektivisering af KTK fremgår, at en afvigelse i 2004 er forventelig, men at KTKs resultat over en flerårig periode skal være i balance (BR 152/2004). Den indberettede afvigelse er en forværring på 14 mill. kr. i forhold til det udsving, som var forventet i planen. I den nedsatte styregruppe om KTK er aftalt, at forværringen skal vurderes tilbundsgående, og at virksomhedens omsætning skal følges nøje med henblik på evt. politisk stillingtagen til justering af effektiviseringsplanen. Bygge- og Teknikudvalget giver status i oktober måned i forbindelse med 3. kvartalsprognose, med forslag til konkrete handlemuligheder.
Som særlige temaer indeholder redegørelsen en status på udvalgenes anvendelse af demografimidler for 2004, og en gennemgang af udviklingen på de lovbundne områder, herunder kontanthjælp, førtidspensioner og medicinudgifter samt tjenestemandspensioner. Redegørelsen giver også en status for kommunens likviditet og gæld.
Kommunens reelle kasse forventes ultimo 2004 at udgøre 482 mill. kr., og kommunens samlede gæld u ltimo 2004 at udgøre 7,0 mia. kr..
Redegørelsen stiller forslag om omplaceringer uden kassemæssig virkning for alle udvalg og Revisionsdirektoratet, jf. bilag 1. Endvidere stilles forslag om tillægsbevillinger på i alt 29 mill. kr. som følge af udmøntning af DUT-midler samt en momskorrektion for medborgerhusene jf. bilag 2 og 3.
Samlet viser redegørelsen, at kommunen fortsat er inde i en sund økonomisk udvikling. Samlet set overholdes budgetterne, der afdrages på gælden som forudsat, kassebeholdningen er tilfredsstillende og udviklingen i de konjunkturafhængige, lovbundne udgifter er samlet set positiv.
Kommunens økonomi følges nøje i den kommende periode, særligt med hensyn til ændringer som følge af strukturreformen, herunder ændringer i tilskuds- og udligningssystemet. Dertil kommer konsekvenser af evt. konjunkturudsving fra rentestigninger mv. samt økonomiske konsekvenser ved etableringen af efterspørgselsstyrede budgetter i 2006.