Mødedato: 31.08.2004, kl. 15:00

Udarbejdelse af en Handicappolitik for Københavns Kommune

Udarbejdelse af en Handicappolitik for Københavns Kommune

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 31. august 2004

 

 

 

J.nr.             ØU 279/2004

 

 

5.                   Udarbejdelse af en Handicappolitik for Københavns Kommune

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen indstiller:

 

at Borgerrepræsentationen godkender nedenstående forslag til handicappolitisk strategi bestående af visioner og målsætninger

 

at Borgerrepræsentationen anmoder samtlige udvalg om at formulere konkrete handlingsplaner og indsatsområdet for hvert sit respektive ansvarsområde på baggrund af den handicappolitiske strategi

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede d. 18. september 2003 (BR 424/03 og BR 426/03), at der skal udarbejdes en handicappolitik for Københavns Kommune.

 

Udarbejdelsen af en handicappolitik i Københavns Kommune består af flere faser. Nærværende indstilling fremlægger forslag til den overordnede strategi for handicappolitikken bestående af visioner og målsætninger for kommunens politik på handicapområdet.

 

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra Det Sociale Brugerråd og samtlige kommunens forvaltninger har udarbejdet udkast til en handicappolitisk strategi for Københavns Kommune. Dette udkast blev præsenteret og drøftet ved en offentlig konference på Rådhuset d. 4. maj 2004, og forelægges nu Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Forud for den politiske behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen har udkastet været i høring i de enkelte udvalg, og udvalgenes forslag til ændringer, rettelser og tilføjelser er indarbejdet i det fremlagte forslag.

 

I næste fase udarbejder de enkelte udvalg – med afsæt i den godkendte handicappolitiske strategi – konkrete handlingsplaner og indsatsområder med tidshorisont og opfølgningsplaner. Dette arbejde forventes færdiggjort i starten af 2005, hvorefter en samlet handicappolitik for Københavns Kommune kan forelægges Borgerrepræsentationen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede d. 18. september 2003, at der skal udarbejdes en handicappolitik for Københavns Kommune. I forlængelse heraf udstak Økonomiudvalget d. 18. november 2003 (ØU 356/2003) retningslinjer for forløbet med at udarbejde en handicappolitik, og Økonomiforvaltningen udarbejdede på den baggrund en procesplan med følgende hovedindhold:

 

·        I første fase af arbejdet med at udarbejde en handicappolitik skal Borgerrepræsentationen beslutte en overordnet strategi for handicappolitikken bestående af visioner og mål for kommunens politik på området. Denne fase afsluttes september 2004 med forelæggelse af udkast til handicappolitisk strategi for Borgerrepræsentationen.

 

·        Inden den overordnede strategi behandles af Borgerrepræsentationen afholdes en offentlig konference om indholdet af kommunens handicappolitik. Denne konference fandt sted i maj 2004.

 

·        På baggrund af den besluttede strategi vil samtlige udvalg blive anmodet om at igangsætte arbejdet med at formulere konkrete handlingsplaner og indsatsområder for hvert sit respektive ansvarsområde. Dette arbejder finder sted i september 2004 til januar 2005 i hvert af de syv udvalg og forvaltninger.

 

·        I starten af 2005 fremlægges den samlede handicappolitik, bestående af den overordnede vision og de konkrete handleplaner, til vedtagelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

·        Løbende i denne proces vil relevante brugere og organisationer blive inddraget og hørt, inden de politiske behandlinger finder sted.

 

I forlængelse heraf skal det nævnes, at Det Sociale Brugerråd i september 2004 forbereder at være vært ved en konference for brugere, pårørende og øvrige interessenter på handicapområdet om handicappolitikken og det konkrete indhold i udarbejdelsen af handlingsplaner for hvert fagområde.

 

Forløbet med at udarbejde forslag til handicappolitisk strategi

Indledningsvis afholdtes et møde mellem Økonomiforvaltningen, Det Sociale Brugerråd og Center for Ligebehandling af Handicappede om processen, og der blev efterfølgende nedsat en arbejdsgruppe med deltagere fra alle forvaltninger samt Det Sociale Brugerråd.

 

Denne arbejdsgruppe har afholdt en række møder med henblik på at udarbejde et udkast til en handicappolitisk strategi dækkende alle kommunens fagområder. Den 4. maj 2004 blev udkastet til en handicappolitisk strategi præsenteret på en offentlig konference på Københavns Rådhus, med 150 deltagere bestående af medlemmer af Borgerrepræsentationen, repræsentanter fra organisationer, brugere og medarbejdere.

 

Et af budskaberne fra konferencen var, at handicappolitikken både skal være visionær og brugbar. Dette er forsøgt imødekommet ved, at den samlede handicappolitik skal bestå af en overordnet strategi med visioner og målsætninger såvel som konkrete handleplaner.

 

Derfor vil de enkelte udvalg i Københavns Kommune på baggrund af de overordnede visioner og målsætninger, Borgerrepræsentationen vedtager, blive anmodet om at udpege konkrete indsatsområder og udviklingsplaner, med tilhørende tidsplaner.

 

Efter konferencen blev udkastet til den handicappolitiske strategi tilrettet, hvorefter udkastet i samarbejde med Center for Ligebehandling af Handicappede blev justeret med henblik på at sikre, at udkastet fremstår sprogligt korrekt i forhold til de gængse og accepterede termer på handicapområdet.

 

Herefter blev udkastet sendt i høring i kommunens stående udvalg.

 

Høringssvar

Der er indkommet høringssvar fra udvalgene, som er vedlagt i sin helhed i bilag 2.

 

Høringssvarene giver overordnet udtryk for tilfredshed med, at der udarbejdes en handicappolitik, der kan fungere som et overordnet værdisæt for kommunens service og udvikling. Handicappolitikken forventes at kunne bidrage til at sætte et øget politisk og administrativt fokus på handicappedes vilkår, samt skabe en fælles ramme for kommunens og de enkelte udvalgs arbejde med områder af betydning for handicappede.

 

Det foreliggende udkast til den handicappolitiske strategi med visioner og overordnede målsætninger vurderes generelt at danne et godt grundlag for det kommende arbejde for de enkelte udvalg og forvaltninge r med at beskrive indsatsområder og handleplaner.

 

Mere specifikt indeholder høringssvarene en række forslag til ændringer og tilføjelser, som bl.a. omfatter:

 

·        For yderligere at synliggøre, at kommunens værdigrundlag gælder for alle borgere, foreslås visionen indledt med følgende sætning: "Københavns Kommune møder alle borgere – herunder handicappede med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid." På denne måde ønskes det understreget, at målgruppen for den handicappolitiske strategi primært er mennesker/borgere og sekundært, at de har en funktionsnedsættelse.

 

·        Handicappolitikken skal i højere grad betone, at man stræber efter lige muligheder for alle. Derfor anbefales det, at anvende begrebet "de lige muligheder", hvor det er relevant.

 

 

·        Det anbefales, at definitionen af handicappede, som i det tidligere udkast blev beskrevet som "borgere med fysisk eller psykisk funktions­nedsættelse", udvides til også at indeholde begrebet "eller som er hæmmede i deres møde med samfundet".

 

·        Det foreslås, at visionen tilføjes følgende afsnit: "Forudsætningen for at alle kan deltage og bidrage ligeværdigt i samfundslivet er, at de fysiske omgivelser er udformet ud fra en universel tankegang om tilgængelighed for alle og respekt for forskellighed". Ved at arbejde ud fra et mangfoldighedsbegreb integreres de handicappede i befolkningen frem for fortsat at blive fastholdt som en segregeret minoritet.

 

·        Under Målsætning I's beskrivelse af kommunens service over for handicappede børns vilkår, anbefales "uddannelsestilbud" tilføjet til "pasnings-, fritids- og behandlingstilbud".

 

·        Overskriften på Målsætning II foreslås ændret fra "Tilgængelighed og boliger" til "Tilgængelige byrum og boliger for alle".

 

·        Indholdet af Målsætning II anbefales udbygget, således at kommunen udover at arbejde for "løbende forbedringer af tilgængelighed i byen" også skal sikre, "at der ikke skabes barrierer for den menneskelige mobilitet i byens rum".

 

·        Derudover ønskes Målsætning II i højere grad at understrege, at Københavns Kommune skal arbejde for tilgængelighed til "boliger, butikker og andre private og offentlige bygninger".

 

·        I Målsætning IV ønskes det tilføjet, at "Tekniske hjælpemidler skal være til rådighed i fornødent omfang", i bestræbelserne på at sikre handicappedes deltagelse i fritids- og kulturaktiviteter.

 

·        Målsætning VII foreslås ændret, således at Københavns Kommune skal styrke samarbejdet med frivillige organisationer og grupper om løsningen af "kommunens opgaver" frem for udelukkende "sociale opgaver". Derved ønskes signaleret, at frivillige organisationer kan bidrage bredere end med løsningen af sociale opgaver.

 

Disse forslag er indarbejdet i forslaget til den handicappolitiske strategi, og derudover er der foretaget en række mindre sproglige ændringer i henhold til udvalgenes anbefalinger.

 

Herudover har Uddannelses- og Ungdomsudvalget foreslået at tilføje følgende målsætning: "Den enkelte handicappede skal tilbydes en kontaktperson, som sikrer kontakten mellem den handicappede og kommunens forskellige forvaltninger".

 

Dette forslag er ligeledes blevet behandlet i Familie- og Arbejdsudvalget, som har igangsat en undersøgelse af, hvordan der kan etableres en sådan kontaktpersonsordning.

 

Forslaget vil derfor indgå i det videre arbejde med at formulere konkrete forslag til tiltag og handleplaner på handicapområdet, som forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i starten af 2005. 

 

Forslag til handicappolitisk strategi

Med denne indstilling fremlægges forslag til den handicappolitiske strategi udformet som nedenstående og bestående af en indledning, en vision efterfulgt af målsætninger på syv områder.

 

Indledning

 

Københavns Kommunes handicappolitik tager udgangspunkt i Københavns Kommunes værdigrundlag og FN´s standardregler om Lige Mu­ligheder for Handicappede. Med dette ønskes det synliggjort, at Københavns Kommunes værdigrundlag gælder for alle borgere. Handicappolitikken skal således medvirke til at fremhæve handicapaspektet i kommunens service og udvikling.

 

 

Vision

 

Københavns Kommune møder alle borgere – herunder handicappede med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid.

 

Københavns Kommunes vision er, at handicappede – borgere med fysisk eller psykisk funktions­nedsættelse eller som er hæmmede i deres møde med samfundet – sikres samme rettigheder og vilkår som andre ved i videst muligt omfang at kunne tage ansvar for eget liv, at have valgmuligheder og indflydelse på kommunen og dens serviceydelser samt at have muligheder for at leve et godt, sundt og indholdsrigt liv på egne præmisser med nødvendig støtte.

 

Københavns Kommune ønsker, at borgere, der føler sig hæmmet på grund af deres handicap, får mulighed for at deltage i og bidrage til samfundslivet på lige fod med andre.

 

Forudsætningen for at alle kan deltage og bidrage ligeværdigt i samfundslivet er, at de fysiske omgivelser er udformet ud fra en universel tankegang om tilgængelighed for alle og respekt for forskellighed

 

Handicapaspektet skal derfor inddrages i kommunens planlægning på alle politikområder, lige muligheder og tilgængelighed indtænkes og sikres i forhold til fysiske omgivelser og adgang til undervisning, oplysning, kultur, arbejde, kommunikation og deltagelse i den demokratiske proces.

 

&nbs p;

Målsætninger

 

I. Individuel støtte og helhedssyn i kommunens serviceydelser

Handicappede skal sikres lige muligheder. Det opnås blandt andet gennem kompensation for handicap ved behandling, revalidering og andre støtteforanstaltninger. Kommunens service skal respektere og understøtte de forskellige behov, vilkår og ønsker, borgere med handicap har.

 

Den enkelte handicappede skal være i centrum, og tilbud og indsats skal ske ud fra et helhedssyn, hvor indsatsen koordineres i forhold til den enkelte handicappede og de øvrige samarbejdspartnere, den handicappedes familie og netværk.

 

I udviklingen af kommunens service skal der blandt andet rettes fokus på at sikre handicappede børns vilkår og udviklingsmuligheder. Der skal være gode pasnings-, uddannelses-, fritids- og behandlingstilbud, der kan sikre, at de i størst muligt omfang kan tage ansvar for sig selv som voksne.

 

 

II. Tilgængelige byrum og boliger for alle

København skal være en tilgængelig by for alle. Kommunen skal arbejde for, at alle kan færdes trygt, sikkert og på uafhængig vis, samt for at der ikke skabes barrierer for den menneskelige mobilitet i byens rum. Samtidig skal der arbejdes for en løbende forbedring af den nuværende tilgængelighed i byen samt af adgangen til transportnettet.

Byens borgere skal kunne bo trygt, sikkert og bekvemt. Københavns Kommune skal arbejde for tilgængelighed til boliger, butikker og andre private og offentlige bygninger i kraft af sine roller som myndighed, ejer og bygherre.

 

Ved offentlige møder afholdt af Københavns Kommune skal handicappedes tilgængelighed sikres.

 

III. Kommunikation og information

Alle borgere har krav på fyldestgørende og lettilgængelig information om kommunens serviceydelser og i forhold til den øvrige information kommunen formidler. Formidlingen bør tage hensyn til den enkeltes funktionsniveau.

 

Københavns Kommune vil medvirke til at synliggøre handicappedes ressourcer og nedbryde fordomme og barrierer, der forhindrer handicappede i at leve et godt, sundt og indholdsrigt liv på egne præmisser.

 

 

IV. Fritids-, idræts- og kulturtilbud:

Det skal sikres, at handicappede kan deltage på lige fod med andre borgere i et rigt udbud af fritids- og kulturaktiviteter. Tekniske hjælpemidler skal være til rådighed i fornødent omfang.

 

Handicappedes tilgængelighed på teatre, museer, biblioteker, kultur- og medborgerhuse samt idrætsanlæg skal i videst muligt omfang sikres.

 

Byens biblioteker og kulturhuse skal stå til rådighed for initiativer, der kan synliggøre handicappedes kulturelle aktiviteter.

 

 

V. Beskæftigelse

Københavns Kommune skal arbejde for at etablere praktik- og arbejdspladser for handicappede i kommunen samt hos eksterne arbejdsgivere.

 

Københavns Kommune skal gå forrest i bestræbelserne på at sikre en rummelig arbejdsplads, hvor handicappede indgår på lige vilkår med andre ansatte.  

 

 < /span>

VI. Undervisning og uddannelse

Undervisningen og uddannelsen af børn, unge og voksne handicappede skal tilrettelægges under hensynstagen til den enkelte handicappedes særlige behov og så vidt muligt kunne rummes og integreres i folkeskolen og det øvrige uddannelsessystem.

Samtidig skal handicappedes behov for specialskoler, særlige ungdoms- og voksenuddannelser tilgodeses, når det er i den handicappedes interesse. Uanset skole- og uddannelsesform skal der ydes en kvalificeret specialpædagogisk indsats og anden støtte, hvor det er påkrævet, og tekniske hjælpemidler skal være til rådighed i fornødent omfang.

 

Tilgængelighed skal i videst muligt omfang sikres og udbygges i forhold til uddannelsesinstitutionernes fysiske udformning og indretning.

 

 

VII. Samarbejde og dialog

Københavns Kommune skal i samarbejde og dialog med handicaporganisationer og øvrige eksterne parter løbende udvikle og forbedre sine tiltag over for handicappede. Kommunen skal være nytænkende og inddrage inspiration fra andre byer og lande i opgaveløsningen.

 

Københavns Kommune skal styrke samarbejdet med frivillige organisationer og grupper om løsningen af kommunens opgaver.    

 

 

ØKONOMI

De økonomiske konsekvenser af handicappolitikken med tilhørende handlingsplaner vil enten blive holdt indenfor de enkelte udvalgs budgetrammer eller blive inddraget i de årlige budgetforhandlinger.

 

MILJØVURDERING

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

Forslaget til en handicappolitisk strategi har været behandlet ved en offentlig konference på Rådhuset d. 4. maj 2004, og har efterfølgende været i høring i samtlige kommunens udvalg.

 

 

BILAG

1.      Forslag til handicappolitisk strategi.

2.      Samlede høringssvar.

 

 

Erik Jacobsen

 

/ Bjarne Winge

 


Til top