Mødedato: 31.05.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Omprioritering af midler til igangsættelse af en forundersøgelse af en østlig ringvej i forbindelse med havnetunnelen

Se alle bilag
Der skal tages stilling til en igangsættelse af en forundersøgelse af en østlig ringvej/havnetunnel. Udgiften finansieres hovedsagligt ved en omprioritering af de 1,7 mio. kr., der er blevet effektiviseret for udover Økonomiudvalgets måltal i budget 2017.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1.  at  det godkendes, at der afsætte 6 mio. kr. til en forundersøgelse af en østlig ringvej i forbindelse med havnetunnelen fordelt med 2 mio. kr. i hvert af årene 2016, 2017 og 2018, samt at finansieringen sker indenfor rammerne af Økonomiforvaltningens grundbudget jf. beskrivelsen i økonomiafsnittet.

Problemstilling

På Økonomiudvalgets (ØU) møde den 12. april 2016 blev der med vedtagelsen af ØUs budgetbidrag 2017 godkendt effektiviseringer for i alt 7,7 mio. kr., hvilket er 1,7 mio. kr. mere end effektiviseringsmåltallet. Det foreslås, at de 1,7 mio. kr. omprioriteres til en foranalyse vedr. en østlig ringvej i forbindelse med havnetunlen. 

Transport- og Bygningsministeren Hans Christian Schmidt har bedt Københavns Kommune og Refshaleøens Ejendomsselskab om hver at medfinansiere 1/3 af en egentlig forundersøgelse af en østlig ringvej/havnetunnel i København, jf. ØUs aflæggerbord d. 12. april. Forundersøgelserne skønnes at vil koste Københavns Kommune 2 mio. kr. i hvert af årene 2016 til 2018.

Alternativt kan de 1,7 mio. kr. omprioriteres til at finansiere nogle af de bevillinger, der udløber med budget 2017. Der udløber bevillinger på ”Økonomiskforvaltning service” for i alt 14,3 mio. kr. Bevillingerne, der udløber, fremgår af tabel 1 og er beskrevet yderligere i bilag 1.

Såfremt ØU ønsker at videreføre bevillingerne, skal de enten finansieres inden for ØUs ramme eller indgå i budgetforhandlingerne.

Tabel 1: Bevillinger der udløber med budget 2017

Bevilling

           

Beskrivelse

Beløb (1000 kr.)

C40

C40 er et netværk for verdens megabyer,

der skal adressere klimaforandringer.

1.545

Innovation og internationalisering - sund vækst og

grøn vækst

Midler afsat til en styrkelse og udvikling af regionale klyngesamarbejder inden for Sund Vækst og Grøn Vækst

2.369

Innovation og internationalisering -Skåne-Hamborg sam-

arbejde (STRING)

Med udgangspunkt i Femernforbindelsen

arbejdes der for at udvikle regionen til et

europæisk kraftcenter for grøn vækst og bæredygtighed.  

670

Sikker By - Ungdoms-

brandkorps

Ungdomsbrandkorpset skaber positive

relationer mellem indsatspersonale og børn og unge i særligt udsatte boligområder i

København.

2.234

Sikker By - Partnerskaber for Tingbjerg-Husum og Amager

Partnerskaberne er et samarbejde mellem Københavns Kommune, Københavns Politi og de lokale almene boligselskaber om

tryghedsskabende tiltag i udsatte

byområder.

4.326

Sikker By - Din betjent

Din betjent understøtter og styrker det vigtige lokale samarbejde mellem lokale betjente og kommunens medarbejdere.

Der samarbejdes om fælles kompetenceudvikling og kriminalitetsforebyggende og tryghedsskabende kampagner.

633

Sikker By - Mozarts Plads,

Multicenter

Multicenter Mozart understøtter

forskønnelsen af Mozarts Plads ved bl.a. at tilbyde sociale og sundhedsfremmende

initiativer til udsatte borgere.

528

Sikker By - Et sikkert og trygt København - akutpulje

Akutpuljen er afsat for at sikre kommunens handleparathed ved pludselig opstået utryghed i byen.

2.042

I alt

14.346

 

Løsning

De 1,7 mio. kr., der er blevet effektiviseret for udover Økonomiudvalgets måltal, omprioriteres til forundersøgelsen, som foreslået af Transport- og Bygningsministeren Hans Christian Schmidt, vedr. en østlig ringvej/havnetunnelen. Igangsættelse af forundersøgelsen skønnes at ville koste Københavns Kommune 2 mio. kr. årligt i 2016 til 2018.

Økonomi

Forundersøgelsen, som foreslået af Transport- og Bygningsministeren Hans Christian Schmidt, vedr. en østlig ringvej/havnetunnelen skønnes at ville koste Københavns Kommune 2 mio. kr. årligt i 2016 til 2018.

Forundersøgelsen finansieres i 2016 inden for rammen af Økonomiforvaltningens grundbudget. Finansieringen sker dels ved, at de to effektiviseringsforslag ”Sænkning af lønniveauet ved nyansættelser på Rådhuset” og ”Ny økonomistyringsmodel for Københavns Rådhus” vedtaget på ØU d. 12. april 2016 for budget 2017 får effekt allerede i 2016 og dels ved, at Økonomiforvaltningen gennem den nye økonomistyringsmodel for Københavns Rådhus har mulighed for at prioritere ressourcerne til denne analyse frem for andre analyser.

I 2017 og 2018 finansieres forundersøgelsen ved, at de 1,7 mio. kr., der er blevet effektiviseret for udover Økonomiudvalgets måltal, omprioriteres til denne.  De resterende 300 t. kr. vil blive finansieret inden for Økonomiforvaltningens ramme ved at prioritere denne analyse frem for andre analyser.

I 2019 vil de 1,7 mio. kr. , der er blevet effektiviseret for udover Økonomiudvalgets måltal i budget 2017, på ny blive behandlet i ØU i forbindelse med budgetforslag 2019.

De bevillingsmæssige konsekvenser vil blive indarbejdet i den næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Omprioriteringen indarbejdes i ØUs budgetbidrag.

 

Mikkel Hemmingsen                                /Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 5: Omprioritering af midler til igangsættelse af en forundersøgelse af en østlig ringvej i forbindelse med havnetunnelen (2016-0083904)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 31. maj 2016

Indstillingen blev godkendt med 7 stemmer mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, V og O.

Imod stemte: Ø, B og F.

 

Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne støtter, at Københavns Kommune bidrager økonomisk til en forundersøgelse for at sikre, at der i forundersøgelsen tages lokale hensyn til miljø, trafikbelastning, rekreative områder og beboere i København og ikke kun anlægges et regionalt og nationalt perspektiv. Etablering af en østlig ringvej er et projekt med betydning for den regionale og nationale trafikudvikling og finansieringen af en østlig ringvej er derfor i udgangspunktet en statslig opgave. 

Partierne ser en østlig ringvej som en god løsning til at fremme grøn mobilitet i hovedstadsområdet. Partierne har ikke taget stilling til antal og præcis placering af tilslutningsanlæg, ligesom der i forbindelse med forundersøgelsen vil skulle ses på den helt præcise linjeføring. En forudsætning for partiernes endelige stillingtagen til en østlig ringvej er, at der under de givne økonomiske forudsætninger findes den løsning, der påvirker miljøet mindst muligt og som minimerer eventuelle trafikale gener for beboere tæt ved tilslutningsanlæg mest muligt.

Partierne mener, at en østlig ringvej bør anlægges som et samlet projekt, der forbinder Helsingørmotorvejen og Amagermotorvejen.  En ”halv ringvej”, der starter ved Nordhavnsvej og slutter på Nordøstamager vil få betydelig negativ effekt på trafikafviklingen på Amager.

Partierne mener, at Amager Fælled skal bevares som et attraktivt bynært naturområde, og at forundersøgelsen derfor skal belyse, hvordan påvirkningen af Amager Fælled minimeres mest mulig, og i hvilket omfang tilslutningsanlæg, som berører Amager Fælled, kan udelades.”
Til top