Mødedato: 31.05.2005, kl. 15:00

Status på oprettelse af Region Hovedstaden

Status på oprettelse af Region Hovedstaden

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 31. maj 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 228/2005

 

 

9.                   Status på oprettelse af Region Hovedstaden

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller

 

at Økonomiudvalget tager nærværende orientering til efterretning

 

 

RESUME

Med kommunalreformen nedlægges amtern e, HUR og H:S. I stedet etableres der fem regioner, der primært skal varetage sygehusområdet. Københavns Kommune mister nogle af sine "amtsopgaver" (herunder H:S), der fremover skal løses i Region Hovedstaden. Arbejdet med at etablere Region Hovedstaden forløber på både politisk og administrativt niveau, samt på en række fagspecifikke områder. 

 

SAGSBESKRIVELSE

Kort om reformen

Ifølge forslag til Lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne,
Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab, forsvinder amterne og Københavns amtsstatus den 1. januar 2007. I stedet oprettes Region Hovedstaden, som vil omfatte det nuværende Københavns Amt, Frederiksborg Amt, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Bornholms Regionskommune.

 

Region Hovedstaden får hovedsagelig ansvaret for løsning af opgaver indenfor sundhed og psykiatri, og herudover en række opgaver på socialområdet og miljø- og planlægningsområdet. Region Hovedstaden nedsætter et vækstfora, der skal varetage den regionale udvikling. Region Hovedstaden skal ifølge udkast til Lov om Trafikselskaber ligeledes oprette et fælles busselskab for Sjælland.

 

Københavns Kommune afgiver ansvaret for Hovedstadens Sygehusfællesskab og for praksissektoren. I forbindelse med overflytningen af praksissektoren forventes ca. 30 personer at skulle overflyttes fra Sundhedsforvaltningen. I forbindelse med overflytning af opgaver på miljøområdet forventes overførsel af 5-7 medarbejdere til Region Hovedstaden.

 

Organisering af opgaven i regionen

Til forberedelse af fusionen af regionens fremtidige opgaver er nedsat en fusionsorganisation bestående af Københavns Kommune, Hovedstadens Sygehusvæsen, Frederiksberg Kommune, Københavns Amt, Frederiksborg Amt og Bornholms Regionskommune.

 

Fusionsarbejdet ledes af en politisk styregruppe bestående af enhedernes (amts)borgmestre samt H:S' formand. Københavns Kommune er repræsenteret ved Overborgmester Lars Engberg. Ligeledes er der nedsat en administrativ styregruppe bestående af de respektive direktioner. Københavns Kommune er repræsenteret ved Erik Jacobsen Administrerende direktør for Økonomiforvaltningen. Den administrative styregruppe skal tilrettelægge det fælles administrative arbejde med at forberede etableringen af Region Hovedstaden.

 

Den administrative styregruppe har således bl.a. følgende opgaver:

·        tilrettelægge, samordne og overvåge det forberedende administrative arbejde i forbindelse med etablering af Region Hovedstaden

·        initiere etablering af et samarbejdsorgan på tværs af de enheder, der leverer opgaver og medarbejdere til Region Hovedstaden og

·        at sikre intern og ekstern kommunikation om forberedelsesprocessen

 

Styregruppen for det administrative forberedelsesarbejde vedrørende Region Hovedstaden har nedsat arbejdsgrupper inden for hver af regionens kommende opgaveområder. Arbejdsgrupperne har udarbejdet sektornotater, der beskriver hovedtrækkene i den måde opgaven varetages på i de nuværende amter/kommuner. Sektornotaterne, sammensætningen af arbejdsgrupperne m.v. kan læses på www.regionhovedstaden.dk

 

Styregruppen forventer medio august 2005 at have udarbejdet en opgørelse over fordelingen af personale, der er omfattet af kommunalreformen.

 

Ligeledes er der i fusionsorganisationen oprettet et midlertidigt tværgående samarbejdsudvalg (MTHSU) Formålet er at sikre en tidlig inddragelse af medarbejderne i de kommende omstillingsprocesser, en løbende information og dialog samt et godt og tillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere på tværs af de enheder, der skal samarbejde om den kommende Region Hovedstaden. Københavns Kommune er repræsenteret ved Vibeke Jensen fra Sundhedsforvaltningen.

 

Organisering af arbejdet i Københavns Kommune

I forbindelse med implementeringen af kommunalreformen i Københavns Kommune har Økonomiudvalget nedsat projektorganisation. Heri indgår en ad-hoc arbejdsgruppe, som har til opdrag at forberede og implementere opgaveoverførsler fra Københavns Kommune til Region Hovedstaden, forberede løsningen af nye opgaver hovedsagelig på genoptræningsområdet, samt indgåelse af aftaler på sundhedsområdet. Herudover skal ad hoc gruppen i samarbejde med kompetencegrupperne indenfor økonomi, personale, lokaler og IT, sikre den økonomiske adskillelse, overførsel af personale, lokaler samt IT-systemer i de forestående forhandlinger om bodeling med Region Hovedstaden.

 

Forhandlingerne med regionen skal være afsluttet inden 1. maj 2006. Aftaleudkast skal udarbejdes fra kommunen inden 1. feb. 2006.

 

Status på etablering af vækstforum for Region Hovedstaden

Hver af de kommende regioner skal etablere 1-2 vækstfora til at fremme den regionale erhvervsudvikling. Der etableres et selvstændigt vækstforum for Bornholms Regionskommune. Vækstforaene skal betjenes af regionerne og bestå af 20 medlemmer, heraf 6 fra kommuner i regionen, 3 fra Regionsrådet, 6 fra erhvervslivet, 3 fra vidensinstitutioner, samt én fra henholdsvis arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationerne.

 

Vækstforaene skal være etableret 1. april 2006. Men regeringsgrundlaget åbner for en tidligere etablering i samspil med Økonomi- og Erhvervsministeriet. Alle fem regioner ønsker en sådan tidligere etablering af vækstfora.  Målet for Region Hovedstaden er således at præsentere et færdigt vækstforum i august 2005.

 

Den administrative styregruppe har den 9. maj 2005 holdt møde med Departementschef Michael Dithmer fra Økonomi- og Erhvervsministeriet om fremrykning af vækstforum for Region Hovedstaden og aftalt den nærmere procedure for udpegning til og sekretariatsbetjening af det midlertidige vækstforum..

 

Økonomi- og Erhvervsministeriet vil nu udarbejde et aftaleudkast til vækstforumets etablering og grundlag. ØEM har også ansvar for at udarbejde et "salgsbrev", der skal bruges til at få medlemskandidater overtalt til at deltage i vækstforumet

 

Økonomi

Indstillingen har økonomiske konsekvenser

 

Miljø

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser

 

BILAG VEDLAGT

Tidsplan for arbejdet med oprettelse af Region Hovedstaden

 

 

Erik Jacobsen

 

 

                                           /Paul Sax Møller

 

Til top