Mødedato: 31.05.2005, kl. 15:00

Kommunalisering af KI pr. 1. juli 2005 (Kultur- og Fritidsudvalget)

Kommunalisering af KI pr. 1. juli 2005 (Kultur- og Fritidsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 31. maj 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 214/2005

 

 

24.                Kommunalisering af KI pr. 1. juli 2005 (Kultur- og Fritidsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget

at Borgerrepræsentationen beslutter at kommunalisere de københavnske idrætsanlæg pr. 1. juli 2005.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2005

Følgende supplerende materiale var omdelt til medlemmerne:

·        Skrivelse af 18. maj 2005 fra formanden for KI´s bestyrelse til Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende kommunaliseringen

Der blev begæret afstemning om følgende af Jens Kjær Christensen stillede forslag:

"at for at sikre den bedst mulige overdragelse af KI´s opgaver ud over virksomhedsoverdragelsesloven besluttes en jobsikring i minimum 2 år fra 1. juli 2005."

Et mindretal (Jens Kjær Christensen) stemte for forslaget.

Et flertal (Klaus Hansen, Taner Yilmaz, Hanne Nielsen, Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Helle Sjelle og Karin Storgaard) stemte imod.

Hellen Hedemann, Bjarne Fey og Manu Sareen undlod at stemme.

Forslaget blev dermed forkastet.

 

Et enigt Kultur- og Fritidsudvalg besluttede herefter følgende:

Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget

at Borgerrepræsentationen beslutter med udgangspunkt i KIs driftsunderskud og med henblik på at sikre en tæt økonomiopfølgning, styring af igangvæ rende byggeprojekter samt medarbejdernes tryghed at kommunalisere de københavnske idrætsanlæg pr. 1. juli 2005,

at Kultur- og Fritidsudvalget efter kommunaliseringen af de københavnske idrætsanlæg afholder 2 årlige møder med brugerbestyrelserne på de københavnske idrætsanlæg,

 

at Kultur- og Fritidsudvalget efter kommunaliseringen af de københavnske idrætsanlæg i implementeringsfasen afholder løbende møder med de personer, der indgår i det nuværende KIs bestyrelse

 

at der afholdes møde mellem KI´s bestyrelse og Kultur- og Fritidsudvalget inden sagens behandling i Borgerrepræsentationen,

at der for at sikre den bedst mulige overdragelse af KI´s opgaver ud over virksomhedsoverdragelsesloven arbejdes med et princip om at medarbejderne følger med opgaverne.

 

Et enigt Kultur- og Fritidsudvalg tilkendegav følgende som protokolbemærkning:

"Selv om ingen medarbejder i Københavns Idrætsanlæg – heller ikke i dag – har en jobgaranti, bør det i forbindelse med kommunaliseringen i videst muligt omfang sikres, at alle medarbejdere med varig ansættelse fortsætter efter 1. juli 2005.

Selv om langt de fleste medarbejdere ikke vil mærke nogen ændring i dagligdagen, kan det i forbindelse med kommunaliseringen blive nødvendigt at tilbyde især administrative medarbejdere et job med et andet stillingsindhold end det hidtidige."

 

Økonomiforvaltningen indstiller:

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiforvaltningen har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at udgifterne forbundet med kommunaliseringen pr. 1/7 2005, afholdes indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets egen budgetramme, jf. BR 21/05.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på møde d. 13. januar 2005(BR 21/05) "at de københavnske idrætsanlæg hurtigst muligt og senest den 1. januar 2006 kommunaliseres i overensstemmelse med nedenstående principper:

1.      Der etableres et idrætsråd til at varetage idrættens interesser over for kommunen.

2.      Der decentraliseres så langt, det enkelte idrætsanlæg kan bære.

3.      Der etableres en central idrætsenhed, der understøtter de enkelte anlæg.

4.      Den udvendige vedligeholdelse af idrætsanlæggene planlægges, udbydes og kvalitetssikres af Ejendomsenheden udgiftsneutralt på bestilling fra Kultur- og Fritidsudvalget.

5.      Der gennemføres i løbet af 2005 en proces, som beskrevet i indstillingen."

 

I forbindelse med kommunaliseringsprocessen er der blandt andet nedsat en kontraktgruppe, en personalegruppe, en økonomigruppe, en idrætsrådsgruppe og en facilitetsfordelingsgruppe.

 

I forbindelse med Kontraktgruppens møder med brugerbestyrelserne på idrætsanlæggene har brugerbestyrelserne, med ganske få undtagelser, tilkendegivet et ønske om at indgå driftskontrakter, hvori brugerbestyrelsernes ansvar er begrænset til mål og visioner for anlæggene. Enkelte brugerbestyrelser har tilkendegivet et ønske om at etablere sig som selvejende institutioner, der indgår driftskontrakt vedrørende det fulde driftsansvar på anlægget.

 

Efter kommunaliseringen vil de københavnske idrætsanlægs faciliteter være offentlige lokaler og som følge heraf være omfattet af folkeoplysningsloven. Forvaltningen forelægger udkast til fordelingsmodel/principper for faciliteterne efter kommunaliseringen for Folkeoplysningsudvalget og Kultur- og F ritidsudvalget ultimo 2005. Fordelingsmodellen sendes i høring inden den forelægges til politisk behandling.

 

I forbindelse med beslutningen om at kommunalisere de københavnske idrætsanlæg besluttede Borgerrepræsentationen, at der etableres et idrætsråd. Forvaltningen er i dialog med idrætsorganisationerne og med de øvrige interessenter på idrætsområdet.  Målet er at forelægge en indstilling om strukturen for et idrætsråd for Kultur- og Fritidsudvalget ultimo 2005. 

 

På møde d. 21. april 2005 (KFU 166/05) anmodede Kultur- og Fritidsudvalget forvaltningen om at forelægge en indstilling om kommunalisering pr. 1. juli 2005.

 

Forvaltningen vurderer, at det positive udbytte af en kommunalisering d. 1. juli 2005 vil være:

 

-         At den usikkerhed, som beslutningen om at kommunalisere de københavnske idrætsanlæg skaber hos de ansatte i KI, vil forsvinde, fordi de ansatte vil kende deres fremtidige ansættelsesforhold

-         At det vil være muligt for Kultur- og Fritidsforvaltningen at genbesætte stillinger, som på nuværende tidspunkt står ledige i KI og dermed er med til at forringe driftsikkerheden

 

SAGSBESKRIVELSE

Historik

Borgerrepræsentationen besluttede på møde d. 13. januar 2005(BR 21/05) "at de københavnske idrætsanlæg hurtigst muligt og senest den 1. januar 2006 kommunaliseres i overensstemmelse med nedenstående principper:

1. Der etableres et idrætsråd til at varetage idrættens interesser over for kommunen.

2. Der decentraliseres så langt, det enkelte idrætsanlæg kan bære.

3. Der etableres en central idrætsenhed, der understøtter de enkelte anlæg.

4. Den udvendige vedligeholdelse af idrætsanlæggene planlægges, udbydes og kvalitetssikres af Ejendomsenheden udgiftsneutralt på bestilling fra Kultur- og Fritidsudvalget.

5. Der gennemføres i løbet af 2005 en proces, som beskrevet i indstillingen."

 

 

På møde d. 21. april 2005(KFU 166/2005) anmodede Kultur- og Fritidsudvalget om, at forvaltningen forelægger en indstilling om en kommunalisering af de københavnske idrætsanlæg pr. 1. juli 2005 på Kultur- og Fritidsudvalgets møde d. 19. maj 2005. 

 

1.      Kommunaliseringsprocessen

I forbindelse med kommunaliseringsprocessen er der blandt andet nedsat følgende arbejdsgrupper:

 

1.1 En Kontraktgruppe,

der drøfter anlæggenes fremtidige drift med brugerbestyrelserne. Drøftelserne sker med udgangspunkt i et oplæg fra forvaltningen (bilag 1).

 

I forbindelse med møderne drøftes to muligheder for indgåelse af kontrakt med brugerbestyrelserne.

 

En kontraktmodel, der er inspireret af driftskontrakterne med de kommunale kulturhuse og en kontraktmodel, de r er inspireret af kontrakterne med de kulturhuse, der drives af selvejende institutioner. I begge modeller gives der et kommunalt tilskud til varetagelsen af driften af en kommunal opgave i en kommunalt ejet institution.

 

Kontraktmodel inspireret af kontraktmodellen for de kommunalt drevne kulturhuse

Ved indgåelse af kontrakter, der tager udgangspunkt i kontraktmodellen for de kommunalt drevne kulturhuse, udlægges ansvaret for den daglige drift, herunder det økonomiske, juridiske og personalemæssige ansvar til en anlægsleder. Vedligeholdelsesansvaret fordeles således, at bygningernes indvendige vedligeholdelsesansvar er lagt ud til anlægget og bygningernes udvendige vedligeholdelsesansvar er Københavns Kommunes. Brugerbestyrelsen er med til at udarbejde visioner og mål for anlægget.

 

Kontraktmodel inspireret af kontraktmodellen for kulturhuse, der drives af selvejende institutioner

I denne model indgås der en driftskontrakt med en brugerbestyrelse, der har etableret sig som en selvstændig juridisk enhed. Ved kontraktindgåelse sker der en virksomhedsoverdragelse af medarbejderne på det pågældende idrætsanlæg. Virksomhedsoverdragelsen medfører, at det økonomiske, juridiske og personalemæssige ansvar overdrages. Vedligeholdelsesansvaret fordeles således, at det indvendige bygningsvedligeholdelsesansvar er lagt ud til anlægget, og det udvendige bygningsvedligeholdelsesansvar er Københavns Kommunes.

 

I begge modeller lægges det blandt andet ind som krav i kontrakten:

 

-         at Københavns Kommunes overordnede målsætninger og politikker for blandt andet idrætsområdet, herunder den idrætspolitiske redegørelse til enhver tid skal danne grundlag for anlæggets drift

-         at de af Københavns Kommune vedtagne regler for facilitetsfordeling danner grundlag for fordelingen af facilitetstiden

 

Primo juni vil der være afholdt sonderende møder med samtlige brugerbestyrelser. På det foreliggende grundlag har brugerbestyrelserne, med få undtagelser, udtrykt ønske om at indgå kontrakter, hvori brugerbestyrelsernes kompetence er udviklingen af anlæggets mål og visioner.

 

1.2 En Økonomigruppe

som sikrer implementeringen af de økonomiske forhold.

 

I henhold til § 23 i vedtægter for den selvejende institution Københavns Idrætsanlæg overgår den selvejende institutions eventuelle værdier til Københavns Kommune. 

 

I forbindelse med en kommunalisering d. 1. juli 2005 skal Københavns Idrætsanlæg udarbejde et revideret regnskab for perioden 1. januar 2005 til 30. juni 2005 for KI som helhed og for de enkelte anlæg. For hvert anlæg skal regnskabet kunne isoleres i perioden før og efter 1. juli 2005.

 

I andet halvår 2005 fortsætter de københavnske idrætsanlæg med at anvende KI's økonomistyringssystem. Forbruget overføres dog løbende på et overordnet niveau til Københavns Kommunes økonomisystem (KØR). 

 

Anlæg, hvor driftsansvaret bliver kommunalt, følger Københavns Kommunes budget – og regnskabsprocedurer samt bevillingsregler.

Budgetlægning og budgetopfølgning fra og med andet halvår 2005 skal følge Københavns Kommunes procedurer og bevillingsregler.

 

Økonomigruppen udarbejder en budgetfordelingsmodel, der kan fordele budgetmidler til de enkelte anlæg i forhold til de opgaver og kompetencer, der besluttes delegeret til de respektive anlæg. Den konkrete udmøntning af fordelingen af budgetmidler udarbejdes efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2006 medio oktober 2005.

 

Fra og med regnskabsår 2006 anvender anlæggene Københavns Kommunes økonomisystem (KØR). Det er derfor vigtigt, at de ansatte, som overføres fra Københavns Idrætsanlæg til Kultur- og Fritidsforvaltningen, uddannes til at anvende økonomisystemet inden 1. januar 2006. Med en kommunalisering d. 1. juli 2005 vil dette kunne ske smidigt.

 

1.3 En Personalegruppe

som gennemgår overenskomster, ansættelsesforhold og forbereder overgangen til kommunale overenskomster og kommunalt lønsystem.

 

Da kommunaliseringen af de københavnske idrætsanlæg er en virksomhedsoverdragelse er medarbejderne i Københavns Idrætsanlæg omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven. Dette betyder, at medarbejderne overføres med deres nuværende individuelle løn- og ansættelsesforhold, som vil være gældende indtil udløb af de overenskomster, de er ansat under.

 

1. maj 2005 havde 7 ansatte, heriblandt direktøren, opsagt deres stillinger. Med henblik på en fortsat effektiv drift i overgangsperioden uden ulemper for brugerne af anlæggene overdrages alle medarbejdere til Kultur- og Fritidsforvaltningen. I forlængelse af overdragelsen meldes det ud til de ansatte, at de overføres med deres nuværende opgaver til kommunal ansættelse.

 

Medarbejderne på Hovedkontoret vil blive overført til relevante afdelinger i forvaltningen.

 

Samtlige medarbejdere vil blive indbudt til en individuel samtale i den afdeling i forvaltningen, hvortil de overføres med henblik på at drøfte fremtidige arbejdsopgaver, fysisk placering mv.

 

Ved en kommunalisering d. 1. juli 2005 og en deraf afledt større sikkerhed i ansættelsen vil det i højere grad være muligt at genbesætte de ledige stillinger med kvalificeret arbejdskraft. Tilstrækkelige personaleressourcer vil være med til at sikre en stabil drift af idrætsanlæggene. I forbindelse med overdragelsen af medarbejderne til Kultur- og Fritidsforvaltningen vil det om nødvendigt, i kraft af Københavns Kommunes størrelse, være realistisk at kunne tilbyde andre jobmuligheder.

 

1.4 En Idrætsrådgruppe,

der udarbejder udkast til oprettelsen af et Idrætsråd. Det indgår som et element i en fremtidig struktur, at den københavnske idræt er en aktør i forbindelse med udarbejdelsen af Københavns Kommunes idrætspolitik.

 

På baggrund af dialogen på mødet mellem Københavns Idrætsanlægs bestyrelse og Kultur- og Fritidsudvalget d. 3. februar 2005 er opgaven med at udarbejde et oplæg til det fremtidige idrætsråd placeret hos idrætten.

 

Københavns Idrætsanlægs bestyrelse har på bestyrelsesmøde den 12. april 2005 efter oplæg fra DIF og DFIF udarbejdet rammer, form og indhold for det videre arbejde med et idrætsråd (bilag 2). Oplægget skitserer, hvilke opgaver rådet kunne tænkes at varetage. Forvaltningen er i dialog med idrætsorganisationerne og med de øvrige interessenter på idrætsområdet. Den videre planlægning af idrætsrådet afventer en tilbagemelding herfra. Udkast til rammer for et idrætsråd sendes i høring i idrætsmiljøet og forelægges herefter Kultur - og Fritidsudvalget. Forvaltningen sigter mod en politisk behandling inden udgangen af 2005. 

 

1.5 En Facilitetsfordelingsgruppe,

der udarbejder udkast til rammerne for facilitetsfordelingen efter kommunaliseringen.

 

Fordelingen af faciliteterne under Københavns Idrætsanlæg for sæson 2005/2006 er foretaget. Fordelingsprincipperne for sæson 2006/2007 er klar omkring årsskiftet 2005/2006 med henblik på udmelding primo 2006.

 

En konsekvens af en kommunalisering af de københavnske idrætsanlæg er bedre muligheder for en optimal facilitetsfordeling, fordi det vil være nemmere at se hele facilitetsmassen i sammenhæng (idrætshaller, skolefaciliteter, DGI-byen m.m.). Dette betyder forbedrede muligheder for at placere de enkelte aktiviteter i anlæg/faciliteter, der i udformning og volumen passer til formålet. Samtidig betyder kommunaliseringen en ændring af den praksis, at fordelingen af Københavns Idrætsanlægs faciliteter er forbeholdt idrætsforeninger, som er medlem af en idrætsunion, et idrætsforbund eller idrætskredse, der er repræsenteret i Københavns Idrætsanlægs repræsentantskab.

 

I forbindelse med kommunaliseringen af de københavnske idrætsanlæg bliver samtlige faciliteter offentlige lokaler. Faciliteterne skal derfor fordeles i overensstemmelse med principperne i Folkeoplysningsloven, hvilket betyder, at Folkeoplysningsudvalget i anvisningen af lokaler og udendørsanlæg skal prioritere aktiviteter for børn og unge før andre aktiviteter.

 

I dag fordeles Københavns Kommunes idrætsfaciliteter henholdsvis af Københavns Idrætsanlæg og Folkeoplysningsudvalget, som hver har sine fordelingsprincipper. En kommunalisering vil blive fulgt op af ensartede fordelingsprincipper for faciliteterne i hele Københavns Kommune. Det er målet fremover at fastholde kvaliteterne fra den fordeling, der i dag sker af anlæggene under Københavns Idrætsanlæg. I forbindelse med udarbejdelsen af udkast til en fremtidig fordelingsmodel skal det vurderes, hvordan:

 

-         Der sikres en hensigtsmæssig fordeling af faciliteter mellem institutionsbrug, kommunale projekter og den øvrige idræt.

-         Der skabes bedst muligt rum for børnearbejdet i Københavns Kommune.

-         Der sikres adgang for nye idrætter og mindre klubber/foreninger.

-         Der skabes en fordeling vedrørende sommeridrætternes adgang til indendørs faciliteter i vinterhalvåret.

-         Eliteidrætten kan tildeles træningstid..

 

I det videre arbejde med facilitetsfordelingen skal også indgå, at der kommer en forøgelse af idrætskapaciteten i de kommende år. Skønsmæssigt udvides mængden af idrætskvadratmeter med ca. 5 pct. Heri indgår to nye svømmehaller, nye idræts- og kulturhuse i henholdsvis Holmbladsgade og på Indre Nørrebro, samt udbygningen på folkeskoleområdet med Prøvehallen og Vanløse Skole.

 

En fremtidig fordelingsmodel kan knyttes til den kontrakt, der udarbejdes med de enkelte anlæg. En sådan model vil ligge tæt op af de principper, der anvendes i fordelingen af facilitetstiden i DGI-Byen. Her er brugerudvalget rådgivende for Folkeoplysningsudvalget. Brugerudvalget udarbejder i samarbejde med Fritid & Idræt et forslag til fordelingen af den tid, Københavns Kommune køber.

 

Forvaltningen forelægger en indstilling om godkendelse af fordelingsprincipperne for henholdsvis Folkeoplysningsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget ultimo 2005.

 

Modellen sendes i høring hos de relevante parter, inden den forelægges til politisk behandling.

 

2.      Københavns Idrætsanlægs lejekontrakter

Københavns Idrætsanlæg har indgået 3 lejeaftaler med private udlejere. Forvaltningen er i færd med at gennemgå lejekontrakterne med henblik på at indlede forhandlinger om indtræden i kontrakterne.

 

2.1 Lejekontrakterne

 

1.      Østerbrogade 79, 2100 København Ø

Lejemålet er disponeret til boksning og skydning.

 

2.      Per Henrik Lings Allé 2, 2100 København Ø

Københavns Idrætsanlæg har en lejeaftale med PARKEN Sport & Entertainment vedrørende lejemålet. Aftalen er uopsigelig indtil udgangen af 2020. Lejemålet er på 1.334 m2 og er vederlagsfrit. Lejemålet er disponeret til kontor- og administrationslokaler m.v. og anvendes til Københavns Idrætsanlægs hovedkontor.

 

3.      Per Henrik Lings Allé 2, 2100 København Ø

Københavns Idrætsanlæg har en lejeaftale med PARKEN Sport & Entertainment vedrørende lejemålet. Aftalen er uopsigelig indtil udgangen af 2020. Lejemålet er på 1.497 m2. Lejemålet er disponeret til omklædnings- og depotrum samt til klublokaler og anvendes af "Fælledklubberne" ( Østerbro Idrætsforening, Handelstandens Boldklub, Viktoria og Heimdal Boldklub).

 

Særligt vedrørende lejemålene, der anvendes til omklædnings- og depotrum samt hovedkontoret (pkt. 2 og 3) skal det bemærkes, at PARKEN Sport & Entertainment har anmodet Københavns Kommune om udarbejdelse af en lokalplan og et tillæg til kommuneplan 2001. Lokalplanen og tillægget til Kommuneplan 2001 skal blandt andet muliggøre en udskiftning af den eksisterende ældre tribune (Coca Cola-tribunen) med en ny tribune. Da Fælledklubbernes omklædningsfaciliteter befinder sig i forbindelse med Coca Cola-tribunen, vil det være nødvendigt, at genhuse Fælledklubberne andetsteds, når udskiftningen af tribunen finder sted.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Økonomi

Kommunaliseringen afholdes på sigt inden for Kultur- og Fritidsudvalgets økonomiske rammer.

 

På nuværende tidspunkt er det ikke muligt præcist at specificere de afledte økonomiske konsekvenser ved at kommunalisere de københavnske idrætsanlæg.

 

Der er en række engangsudgifter forbundet med selve kommunaliseringen. Disse engangsudgifter dækker over tilskødning af ejendomme, implementering af IT, skiltning mv. Desuden er der permanente merudgifter som følge af manglende lønfremskrivning af budget 2006. Merudgifterne forventes finansieret af dels mindreudgifter på forsikringer og skatter, dels ved optagelse af et internt lån.

 

 

Bilag

1.      Drøftelsesoplæg vedr. møder med brugerbestyrelserne

2.      KI's oplæg vedr. Idrætsråd

 

Carsten Haurum

 

                                                                 / Mads Kamp Hansen

 

 

Til top