Mødedato: 31.01.2006, kl. 15:15

Retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000 kommunerne (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000 kommunerne (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 31. januar 2006

 

 


J.nr. ØU 35/2006

 

11. Retningslinier for miljørigtigt byggeri og tilhørende anlæg i Dogme 2000 kommunerne (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Dogmeretningslinierne tiltrædes, dog med forbehold over for krav til støj indtil konsekvenserne er belyst,

at nybyggeri skal opfylde Bygningsreglementets standard for lavenergiklasse 2, såfremt dette er tiltrådt i forbindelse med behandlingen af indstillingen om Miljø i byggeri og anlæg. Alternativt tages der forbehold for dette krav,

at Københavns Kommune meddeler Dogmesamarbejdet, at Københavns Kommune betragter Dogmeretningslinierne som opfyldt i Miljø i byggeri og anlæg.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2005

Tiltrådt med tilføjelse af, at sagen sendes videre til Økonom iudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse – og at lavenergiklasse i 2. at rettes til lavenergiklasse 1. 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet der henvises til beslutningen truffet i Teknik- og Miljøudvalget i sagen om Miljø i byggeri og anlæg.

Vedlagt notat om beslutning i Teknik- og Miljøudvalget"

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 31. januar 2006

Anbefalet.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Københavns Kommune indgik i 2001 et forpligtigende samarbejde med fire andre kommuner - det såkaldte Dogme 2000.

Dette samarbejde har udarbejdet et sæt fælles retningslinier for byggeri og anlæg, der skal politisk godkendes i de fem Dogmekommuner.

Københavns Kommune har siden 1998 haft sine egne miljøorienterede retningslinier for byfornyelse, støttet nybyggeri og kommunalt byggeri. Disse retningslinier har netop undergået en revision. De reviderede retningslinier, Miljø i byggeri og anlæg, forventes forelagt Borgerrepræsentationen i december 2005.

Dogmeretningslinierne har været i høring i de faste udvalg. Udvalgene har generelt anbefalet at retningslinierne tiltrædes med forbehold over for krav til energiforbrug og støj, indtil konsekvenserne af disse krav er nærmere belyst.

Dogmeretningslinierne er indarbejdet i Miljø i byggeri og anlæg, som mulige virkemidler.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har med baggrund i revisionen af kommunens egne retningslinier fået undersøgt konsekvenserne af skærpede krav til energiforbrug.

I Miljø i byggeri og anlæg foreslås, at nybyggeri skal opfylde Bygningsreglementets standard for lavenergiklasse 2, hvor det beregnede energiforbrug er reduceret med 25 pct. i forhold til Bygningsreglementet. Opnåelse af lavenergiklasse 2 kan ske med en merinvestering på 90 kr. pr. m² etageareal med en beregnet tilbagebetalingstid på 13-14 år. Såfremt forslaget tiltrædes i f m behandlingen af Miljø i byggeri og anlæg, kan det anbefales som et krav i Dogmeretningslinierne. Alternativt må der tages forbehold for dette krav.

Med hensyn til trafikstøj er der i forbindelse med Kommuneplan 2005 netop afsluttet en udredning om konsekvenserne af en sænkning af støjgrænserne. Udredningen peger blandt andet på, at der kan ske en sænkning af grænseværdien, uden at det får væsentlig betydning for byudviklingen. Udredningen viser, at grænseværdien kan sænkes, således at der ikke fremover vil kunne bygges nye boliger og institutioner, hvor det døgnækvivalente støjniveau er over 65 dB(A). Anbefalinger til støjkrav vil blive forelagt Borgerrepræsentationen samtidig med behandlingen af Kommuneplan 2005 i december. Indtil denne beslutning foreligger, foreslår forvaltningen, at der tages forbehold overfor denne del af retningslinierne i Dogmesamarbejdet.


 

Til top