Mødedato: 30.11.2004, kl. 15:00

Aktivitetsbaseret budgetfordelingsmodel på døgninstitutionsområdet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Aktivitetsbaseret budgetfordelingsmodel på døgninstitutionsområdet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 30. november 2004

 

 


J.nr. ØU 397/2004

 

14. Aktivitetsbaseret budgetfordelingsmodel på døgninstitutionsområdet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der indføres en aktivitetsbaseret budgetfordelingsmodel på døgninstitutionsområdet for børnefamilier med særlige behov fra 1. januar 2005.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor ØU og BR anbefaler, at der på døgninstitutionsområdet funktion 5.23 bevillingsområdet for børnefamilier med særlige behov indføres overførselsmuligheder for døgninstitutionerne mellem budgetårene fra 1. januar 2005.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 10. november 2004

Socialistisk Folkeparti, Venstre, Socialdemokraterne og Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:

"Det forslås, at følgende ekstra at'er tiltrædes:

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i en forsøgsperiode på et år en gang om måneden får fremlagt døgninstitutionernes belægningsstatistikker suppleret med forvaltningens bemærkninger til, om der er institutioner, der er i særlige vanskeligheder og i givet fald komme med forslag til tiltag/initiativer

at forvaltningen fremlægger en redegørelse, hvor målene i sektorplanen sammenholdes med udbuddet af pladser."

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

Indstillingen blev med denne ændring tiltrådt.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten tilsluttede sig ændringsforslaget, men tog forbehold for indstillingen.

Enhedslisten ønskede følgende protokolleret: "Enhedslisten tager forbehold for modellen, fordi vi ikke føler os overbeviste om, at tiltaget sikrer en tilstrækkelig kvalitativ udvikling, og fleksibiliteten for de lokale centre er stadig ikke tilstrækkelig. Vi er bekymrede for, at dette her mest bliver til mere centralt bureaukrati."

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at der indføres overførselsmuligheder for døgninstitutionerne mellem budgetårene fra 1. januar 2005. Økonomiudvalget skal dog fastslå, at overførsler mellem budgetårene foretages efter Borgerrepræsentationens konkrete stillingtagen i lyset af udvalgenes og kommunens samlede økonomi efter regnskabsårets afslutning.

Det forudsættes, at eventuelle afledte udgifter afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ramme."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. november 2004

Anbefalet.

Ø videreførte sit forbehold og protokolbemærkning fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde.

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

I forbindelse med "Undersøgelse af forventet merforbrug i 2003 i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og muligheder for bedre styring og prognoser" (FAU 657/2003), er det besluttet at indføre en bestiller –udfører relation på døgninstitutionsområdet.

På døgninstitutionsområdet for børnefamilier med særlige behov i Københavns Kommune vil indførelse af en bestiller –udfører relation betyde, at det bliver lokalcentrenes børnefamilieteam, der bestiller opgaven, mens de enkelte døgninstitutioner udfører opgaven  i konkurrence med andre operatører (socialpædagogiske opholdssteder og andre initiativer). Børnefamilieteamene vil, som bestiller, have det budgetmæssige ansvar, og døgninstitutionerne vil, som udfører, modtage betaling for det enkelte barn. Den enkelte døgninstitutions samlede budget vil således være afhængig af det løbende antal børn på institutionen og dermed lokalcentrenes efterspørgsel efter institutionens pladser.

Det foreslås, at der indføres en aktivitetsbaseret budgetmodel fra 1. januar 2005.

Formålet er at skabe bedre styring, kontrol og opfølgning på døgninstitutionsområdet, samt at give døgninstitutionerne et større incitament til at tilpasse tilbuddene til den konkrete efterspørgsel fra lokalcentrene.

Principperne i modellen er, at døgninstitutionerne ikke længere vil få udmeldt et budget fra årets start, men i stedet vil få direkte betaling fra de lokale centre i form af en takst for hvert enkelt barn på institutionen. Bevillingen på området flyttes således fra døgninstitutionerne til de lokale centre, som gennem købet af pladserne sikrer det økonomiske grundlag for døgninstitutionerne.

Der indføres mulighed for, at døgninstitutionerne kan overføre årets resultat mellem budgetårene, dog højest 5 pct. af deres udgiftsbudget. En overførselsordning vil gøre institutionerne mindre sårbare overfor midlertidige udsving i efterspørgslen, idet institutionerne vil have mulighed for at spare op i perioder med høj efterspørgsel.< /p>

Det bemærkes, at udgangspunktet for modellen er et uændret udgiftsniveau i de enkelte døgninstitutionstilbud og at fagligheden skal fastholdes og udvikles i dialog mellem døgninstitutionerne, lokalcentrene og centralforvaltningen. Der vil blive etableret faste rammer for denne dialog bl.a. med henblik på hurtigt at kunne vurdere eventuelle behov for justeringer i aktiviteterne.


 


Til top